6 weken zwanger

6 weken zwanger6 weken zwanger

Vertellen of niet ?

Je bent nu 6 weken zwanger. Sommige mensen kunnen niet wachten om iedereen te vertellen dat ze zwanger zijn. Sommigen wachten liever af tot ze zeker weten of alles goed is. Wat beter is, is niet te zeggen. Er is geen goed of fout antwoord maar bedenk wel dat mocht het onverhoopt fout gaan dat de steun van je familie en vrienden erg belangrijk kan zijn. Zodra je het gaat vertellen, is het natuurlijk leuk om dit zo uniek mogelijk te doen !

Mamma

Omdat juist nu de organen worden aangemaakt en de basis voor de verdere ontwikkeling van je baby wordt gelegd, is dit een extra gevoelige periode voor je baby. Zorg er dus alsjeblieft voor dat je juist nu voorzichtig bent met chemische stoffen, jezelf onthoudt van alcohol en roken en weet wat je wel en niet mag eten.
Vanaf je 6e week tot en met je de 16e week van je zwangerschap heb je het meeste hCG hormoon. Om andere vrouwen te helpen die niet zo makkelijk zwanger kunnen raken, verzamelt moeders voor moeders de ochtendurine van zwangere vrouwen tussen de 6 en 16 weken. Meld je dus snel aan !!
Dit hormoon, dat zo aanwezig is in de 6e tot 16e week zorgt er ook voor dat je je misselijk kunt voelen. Het wordt wel ochtendmisselijkheid genoemd maar kan ieder moment van de dag op komen zetten. Het hoort er helaas bij en gaat meestal vanzelf wel weer over. Voor veel meer informatie hierover kijk bij misselijkheid.

Naar de verloskundige - Waarschijnlijk ga je in deze week, als je 6 weken zwanger bent, voor de eerste keer naar je verloskundige of naar de gynaecoloog. Maak je geen zorgen over deze afspraak. Je zult het best wel spannend vinden maar deze eerste afspraak zal voornamelijk gericht zijn op het stellen van vragen. Omdat de vragen over jullie allebei gaan, is het ook slim om de afspraak zo te maken dat jullie samen kunnen gaan.
De verloskundige zal een aantal dingen van je willen weten: eventuele eerdere zwangerschappen, of jij of je partner medicijnen gebruiken of ooit ziek zijn geweest en of er erfelijke ziektes in de families van jou of je partner voorkomen. Ook zullen er vragen gesteld worden over de gezondheid van je partner en is het handig dat hij de eerste keer meegaat. Ook zal de verloskundige je lichamelijk onderzoeken. Maak je hierover niet te druk. Zij zal waarschijnlijk bloedprikken, zodat je bloed onderzocht kan worden. Daarnaast zullen ze aan je buik voelen en je bloeddruk meten.
Op Brabbels vind je snel en overzichtelijk een overzicht van alle verloskundigen

Jouw gewicht - Je zult je vast al hebben afgevraagd wat er met jouw gewicht gaat gebeuren ? Zal je heel veel aankomen of valt het allemaal wel mee ? Hoe veel je aankomt, is per vrouw verschillend. Sommige vrouwen komen maar een paar kilo aan en sanderen wel 30 kilo. De meeste vrouwen echter zullen iets minder dan 13 kilo aankomen. Slechts 3,5 kilo hiervan is vet. De rest van het extra gewicht wordt gevormd door je baby, het vruchtwater, het extra bloed en de placenta. Gemiddeld zul je vanaf nu de eerste helft van je zwangerschap iedere 3 a 4 weken een kilo aankomen. De tweede helft van jouw zwangerschap zul je iedere 2 weken een kilo aankomen
Dat je zwaarder wordt, zal je bij 6 weken zwangerschap nog niet zo merken. Heel misschien merk je zelf al dat je wat breder aan het worden bent doordat je broek wat moeilijker dichtgaat. Dit komt meestal door je baarmoeder die al flink is gegroeid. De verloskundige of gynaecoloog waar je waarschijnlijk deze week naar toe gaat, kan dat voelen en jou vertellen hoeveel je baarmoeder al is gegroeid. Je borsten kunnen ook al zijn gegroeid en wat steviger en fermer aanvoelen.

Baby

6 weken zwangerMet 6 weken zwangerschap is de baby zo groot als een linze!

Lengte van je baby: 5 mm
Gewicht van je baby: 0 gram

Aan de buitenkant ziet je baby er nu uit als een soort garnaaltje. Aan de bovenkant is duidelijk een hoofdje waar te nemen met kleine oogjes die zich al aan het ontwikkelen zijn, een mondvorm en het begin van de oortjes. De ledematen zijn nog lang niet volgroeid en zien er op dit moment nog uit als kleine stompjes.
Aan de binnenkant gaat het erg hard met de ontwikkeling van jouw baby. Het hartje, dat zich vorige week heeft verdeeld in 4 kamers, pompt nu bloed door een gesloten systeem want de bloedsomloop van je baby is geheel ontwikkeld. Met een doptone kun je het hartje nog niet horen, daar is het nog te klein voor maar als je een echo zou laten maken kun je het hartje al wel zien kloppen. Helaas moet je daar nog even op wachten want normaal gesproken krijg je de eerste echo pas rond de 10 weken. Het hartje van je baby klopt ongeveer 2 keer zo snel als dat van jou met 100 tot 140 slagen per minuut. Veel organen zoals de lever, de longen en de niertjes beginnen nu aan een rappe groei zodat ze strakjes ontwikkeld zullen zijn
De neurale verbindingen tussen de ruggengraat en de hersenen worden deze week gesloten. Hierdoor kunnen de hersenen 'communiceren' met de rest van het lichaampje. Er wordt ook een begin gemaakt met het aanleggen van de eerste spieren.
De hersenen van je baby delen zich deze week op in 3 basis systemen. 1 systeem voor geheugen en nadenken, 1 systeem voor het aansturen van de organen en 1 systeem voor het aansturen van de motoriek en ademhaling.
Doordat al deze systemen en spieren strakjes al werken, zal je baby zich binnenkort voor het eerst kunnen bewegen.

Pappa

Mamma is nu 6 weken zwanger en als mamma misselijk wordt, zijn er een paar dingen waar jij haar mee kan helpen. Sommige geuren kunnen haar misselijk maken. Houd er dus rekening mee als je koffie zet of een pizza in de oven gooit. Zorg ervoor dat je gezond eet. Wijs in de supermarkt de wortels aan in plaats van de snacks en zorg dat ze genoeg water drinkt. Help deze weken extra mee in het huishouden want het is al geen pretje om misselijk te zijn. Haal voor haar in de ochtend voordat ze opstaat wat crackers of ander licht verteerbaar eten. Als ze iets eet voordat ze opstaat, wil dat wel eens helpen.

Ben jij nu 6 weken zwanger ?

Alle pagina's over 6 weken zwangerschap


Nieuw: vergelijk je zwangerschap vergelijk je zwangerschap met die van andere moeders !

Meer

Volgende week: 7 weken zwanger

Vorige week: 5 weken zwanger

 

Reacties op '6 weken zwanger'

Reacties

Bianca verspecht
Goedemiddag heb al 2 prachtige kindjes en spijtig genoeg 1 tje verloren een week na de geboorte maar nu mogen we met fierheid vertellen we 6 weken zwanger zijn even schrikken want waren niet aant proberen maar wel heel welkom veel bang om het te verliezen maar volgende week al een afspraak bij de gynaecoloog en hopelijk gaat de zwangerschap goed

Tania
Hallo, ik ben vandaag 6 weken en 5 dagen zwanger. Vandaag op controle geweest en er is een kloppend hartje

Esmiralda
6 wkn en 1 dag zwanger en wat een ellende die hormonen en misselijkheid maar we doen het voor een goed doel zeggen ze dan.... Iedereen gefeliciteerd.

Sandra
Gefeliciteerd allemaal! Vandaag 6+1 weken zwanger en kan niet wachten tot de eerste echo op 9 mei. Ook ben ik sinds vandaag begonnen met urine opvangen voor moeders voor moeders. Groetjes Sandra

Sab
Hoi ik schuuif ook graag aan. Gefeliciteerd alle mama's. Ik ben Sab. 2 de kindje 6 weken.6dagen. Hopelijk verloopt alles goed voor iedereen hier. Eerste echo bij 6 weken al gehad omdat ik hiervoor een bbz heb gehad 3 mnd geleden. En mijn 1ste dochter is te vroeg geboren dus ik krijg extra controles voor de zekerheid en bij de bbz is mijn rechter eileider verwijderd en nu ik zeanger ben zagen ze bij de echo ook een stolsel aan bloed bij de plek van de operatie en ze hebben geen idee of het kwaad kan...

saar123
lieve dames , vandaag zou ik 6 weken zwanger zijn naar ons 1ste ivf poging. gister heb ik voor het eerst in het ziekenhuis een echo gehad , helaas alleen een leeg vrucht zakje te zien. nu weet ik buiten ivf om dat dat kan omdat sommige misschien net iets minder ver zijn als ze denken. maar hier is dat dus onmogelijk. ik hoop dat iemand weet die ook ivf gehad heeft of het nog mogelijk is dat er 1 week later toch een vruchtje in zat want me wereld zakt me even helemaal onder me voeten weg :(

Wondertje
Hallo allemaal, ook ik wil laten weten dat ik vandaag 6 weken zwanger ben. As woensdag de 1e echo. Blijft spannend.

misha
Hallo allemaal, Iedereen gefeliciteerd met de zwangerschap. Ben hier nieuw en 6 weken zwanger van de 3e. In week 10 pas afspraak verloskundige. Erg spannend

Anoniem
Gefeliciteerd allemaal! Ik ben ook zwanger..bijna 6 weken, van ons eerste kindje! Over 3 weken de eerste echo! Kan niet wachten!! Gelukkig weinig klachten, gewoon super blij, kan het nog niet geloven!!

viki
Heey allemaal, eerst en vooral aan iedereen een dikke proficiat gewenst!!!! Ik ben nu ook 6 weken zwanger en ik vraag me af of ik nu al via zo een machientje dat je kan kopen om zelf het hartje te beluisteren al iets kunt horen? En rond welke periode je juist voor de eerste keer bij een vroedvrouw langs gaat? Ik heb pas 7 juni een afspraak bij de gyneacoloog. Zwangere groetjes! :)

Jouw naam:

Foto's over '6 weken zwanger'

 • 23+6 weken
 • 6 weken :)
 • 6 weken zwanger Echo bij 6 weken zwangerschap
 • 6 weken en 6 dagen
 • 6 weken en 6 dagen
 • 36+6 weken
 • 6 weken zwanger De buik begint al te groeien
 • Ons wondertje 6 weken
 • eerste echo 6 weken ♡ Eerste echo 6 weken ♡
 • :D 6 weken oud

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan