Ontwikkeling van je baby in de achtste maand

Deze maand krijgt je baby het druk met wijzen, zitten, staan, kruipen en misschien wel lopen.

Aanwijzen

Sommige baby's leren in de achtste maand om te wijzen. Wijzen is niet zomaar een activiteit. Om te wijzen moet je eerst een heleboel dingen hebben geleerd. Ten eerste moet je motorisch vaardig genoeg zijn om je wijsvinger onafhankelijk van je andere vingers te bewegen. Daarnaast moet je de wereld willen verkennen op een compleet nieuwe manier. Voorheen was de baby vooral bezig met de omgeving die naar hem of haar toe kwam. Nu wordt dat anders. De baby gaat actief op zoek om zich heen.
Het belangrijkste is echter dat de baby zich nu leert te verplaatsen in iemand anders. Pas op veel latere leeftijd kan je baby zich pas echt goed verplaatsen in een ander en rekening houden met deze persoon maar het allerprilste begin komt er aan. Ja baby moet zich realiseren dat door te wijzen iemand anders iets gaat doen. Sterker nog, de baby moet snappen dat een ander de gebaren van de baby snapt. Daarvoor moet je baby zich dus kunnen verplaatsen in een ander. Van alle dieren kunnen alleen mensen, sommige apen en dolfijnen dit. Kinderen met autisme ontwikkelen deze vaardigheid niet of veel minder. Meisjes zijn hier over het algemeen beter in dan jongens. Wijzen is dus een eerste vorm van een speciale vorm van sociale interactie. Je baby leert iets heel bijzonders. Je kunt je baby stimuleren door hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Daag je kindje uit door de omgeving van hem of haar interessant te maken. Als je iets interessants ziet wat je denkt dat je baby ook wel leuk vindt, wijs het dan aan en vraag wat het is. Je zult zien dat je baby dit vaak geweldig vind.

Zichzelf herkennen

Als je baby er klaar voor is om te gaan wijzen, zal je baby ook langzaam in staat moeten zijn om zichzelf te herkennen in de spiegel. Het onderliggende concept voor beide is de 'theory of mind'. Het snappen dat een ander perspectief niet het jouwe is door je in de ander te verplaatsen. Je baby zag voorheen in de spiegel een totaal ander persoon. Leuk om mee te spelen maar meer niet. Nu kan je baby wel eens zichzelf gaan herkennen doordat de baby zich in de ander verplaatst en ziet dat het wel dezelfde is. Als je geluk hebt, kun je net de eerste blik van herkenning meemaken als je je baby nu voor de spiegel zet. Dus ouders: Let goed op !

Kruipen

Als je baby nog niet kon kruipen zal dat vaak deze maand beginnen. Sommige baby's leren nooit kruipen en gaan meteen lopen maar de meerderheid van de baby's kruipt ergens voor of in maand 8. Net zoals aanwijzen zorgt kruipen er voor dat je baby op een nieuwe manier met de omgeving om kan gaan. Je baby kan nu zelf zijn of haar omgeving opzoeken in plaats van andersom. Stimuleer je baby dus ook om dit te doen. Moedig je baby aan om ergens naar toe te kruipen en bijvoorbeeld het speeltje te pakken. Als dat lukt, zul je zien dat je baby heel erg trots op zichzelf is. Als het niet lukt, wees dan dus ook niet tegenovergesteld maar blijf je baby aanmoedigen.

Staan

Alsof je baby het nog niet druk genoeg heeft met kruipen en zitten, kan de baby nu ook beginnen te staan. Dit is helemaal niet gemakkelijk voor de baby. De beenspiertjes zullen wel sterk genoeg moeten zijn om het gewicht te dragen maar dat is niet de grootste uitdaging voor de baby. Als eerste moet de baby uitvogelen hoe hij of zij het beter kan gaan staan. Je baby moet zijn knieen buigen, de benen strekken en tegelijkertijd het gewicht verplaatsen. Dat is niet gemakkelijk de eerste keer. Als je baby dan eenmaal staat, moet het zijn of haar evenwicht proberen te bewaren. Dat heeft je baby ook nog nooit gedaan en alle kleine spiertjes die daarvoor moeten worden gebruikt, gebruikt gebruikt de baby voor de eerste keer.
Je zult dan ook zien dat de eerste pogingen vaak geheel mislukken en dat het blijven staan meer lijkt op een dronkemansdans. Maar als je baby eenmaal de smaak te pakken heeft, houdt hij of zij niet meer op. Voordat je het weet staat en loopt je baby de eerste stapjes. Voordat de baby echt kan lopen, gaan er nog wel wat maanden en de nodige valpartijen overheen, en shift zijn gewicht.

Te veel beweging

Nu je baby zo druk bezig is willen we je graag even op het gevaar van te veel inspanning wijzen. Je baby groeit nog dagelijks en de spiertjes zijn nog niet erg sterk. Je baby mag zich dan ook nog niet te lang inspannen. Laat je baby niet meer dan 10-15 minuten werken. Hieronder verstaan we lopen, kruipen en zitten. Let goed op de aanwijzingen van je baby want vaak zal je baby het zelf aangeven. Als jij echter door blijft gaan, gaat je baby ook door en zou dat wel eens nadelig kunnen zijn voor bijvoorbeeld het ruggetje !

Praten en geluiden

Je baby zal steeds meer gaan praten en steeds meer geluiden gaan maken. Je baby is nu vooral aan het oefenen met geluiden. Je baby probeert geluiden die hij of zij van jullie hoort na te bootsen. Misschien probeert je baby zelf al woordjes te verzinnen. Pas later zullen de woorden echt betekenis krijgen.

Meer over taalontwikkeling

Praten bij volwassenen is vooral een sociale aangelegenheid en heeft weinig met het overbrengen van kennis te maken. Onderzoek laten zien dat wel 90% van het praten tussen volwassenen sociaal is. Taal wordt ook maar zelden letterlijk genomen. Je baby moet dus voordat het echt leert praten, leren om sociaal met (jou) om te gaan. Hier is je baby al vanaf de geboorte en het eerste glimlachje mee bezig.
Taal wordt ook opgeslagen in categorieën. Als je bijvoorbeeld aan een vogel denkt is het gemakkelijk om aan dingen te denken die te maken hebben met een vogel zoals vleugels en veren. Het is lastiger om te denken aan heel iets anders zoals een antenne. Je baby zal dus ook categorieën moeten gaan vormen. Nu staat alles wat een baby ziet nog op zichzelf. De baby kan weinig verbanden leggen. Je baby ziet ook het verschil nog niet tussen speelgoed en andere dingen. Vandaar dat je zo voorzichtig moet doen. Als je baby in staat is dingen te categoriseren is een volgende hobbel in de taalontwikkeling genomen.
Taal maakt gebruik van bepaalde (universele) regels. Klanken worden gevormd tot basale woorden (bijvoorbeeld eend). Woorden worden gevormd uit basiswoorden en toevoegingen (bijvoorbeeld eend-je). De woorden worden verbonden tot zinnen (ik speel met mijn eendje). Zinnen brengen een verhaal tot leven. Als je baby woordjes zegt is dat dus nog niet genoeg om van echte taal te spreken. Maar het is een begin. Eerst oefent je baby klanken. Dan vormen de klanken woorden. Dan krijgen de woorden betekenis. Daarna worden de eerste zinnetje gevormd.
Iedere fase heeft zo zijn eigenaardigheden. Veel kinderen maken bijvoorbeeld fouten in uitspraak (pwaten) omdat een klank nog niet onder de knie is of in de grammatica (ik loopte ipv ik liep) omdat een regel nog niet onder controle is. Pas op een hele late leeftijd (ongeveer 8 jaar) is de taal volledig onder controle

Slecht slapen

Doordat je baby zo verschrikkelijk veel nieuwe vaardigheden onder de knie krijgt, kunnen rond deze tijd (opnieuw) slaapproblemen ontstaan. Deze problemen kunnen vaak verklaard worden door de fysieke en lichamelijke ontwikkeling.
Doordat je baby zo veel nieuwe ervaringen opdoet en zo veel leert, kan het erg druk worden in het hoofdje van de baby. Vergelijk het maar met jezelf als jij een stressdag achter de rug hebt, wil de slaap ook wel eens niet of later komen. Probeer er dan ook voor te zorgen dat je baby genoeg rust krijgt op de moment dat hij of zij daar om vraagt. Let bijvoorbeeld eens op of de baby niet te veel televisie kijkt of dat de baby niet begraven wordt onder hoop speelgoed. Dat zijn allemaal dingen die de baby kunnen over-stimuleren.
Een andere oorzaak kan de lichamelijke activiteit van de baby zijn. Als de baby zo veel meer doet maar hetzelfde te eten krijgt, zou het kunnen zijn dat het eten te snel verbrand wordt. Meestal als de baby op gezette tijden (klaar)wakker wordt, is dit het geval. Je baby heeft dan de suikervoorraad voor de nacht opgemaakt en kan 's nachts ook wakker worden door een tekort aan het slaaphormoon Melatonine. Dit gebeurt via een ingewikkeld lichamelijk proces waar te weinig suiker zorgt voor een tekort aan melatonine. Je kunt proberen je baby voor het slapen een theelepeltje druivensuiker in het flesje te geven. Dit zou, als dit de oorzaak is, binnen een paar dagen moeten helpen. Werkt dit let er dan extra op dat je baby voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt zodat je snel kunt stoppen met het geven van suiker.

Wat je baby in de achtste maand kan

Aan het einde van de achtste maand kunnen baby's dit

Veel baby's leren in maand 8

Kruipen.
Zelfstandig zitten.
Hun eigen naam herkennen.
Speeltjes in hun mond stoppen.
Naar de lepel grijpen als ze gevoerd worden.
Aangeven wanneer ze genoeg gegeten hebben.
Mamma en pappa zeggen.

Sommige baby's leren in maand 8

Blijven staan terwijl ze iets vasthouden.
Snel kruipen.
Lopen terwijl ze zich vasthouden.
Klappen.
Bang worden wanneer ze allen worden gelaten.
Aangeven wat ze willen door te wijzen.

Enkele baby's leren in maand 8

Dingen met duim en vinger oppakken.
Eventjes zelfstandig blijven staan zonder zich vast te houden.
Zwaaien.
Snappen wat je met ja en nee bedoelt.

Meer ontwikkeling van de baby

Volgende maand: maand 9

Vorige maand: maand 7

 

Reacties op 'Ontwikkeling van je baby in de achtste maand'

Reacties

Jouw naam:


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan