Ontwikkeling van je baby in de vijfde maand

Je baby ontwikkelt deze maand steeds meer een eigen gevoel voor humor. Je ontdekt steeds meer gekke bekken en rare geluiden waarmee je de baby aan het lachen kan maken. Een dankbare taak voor nieuwe ouders !

Nog meer lachen gieren en brullen

Je baby leert steeds meer over de wereld en ontwikkelt een eigen verwachtingspatroon. Dat is de basis voor een hoop lol die jullie samen zullen beleven. Je baby weet nu welke gezichten jij allemaal kan trekken en zal daar naar uitkijken. Als dat eenmaal gebeurt, kunnen ze lachen, gieren en brullen. Je zult ook merken dat je baby steeds meer voorkeuren krijgt. Misschien vind hij of zij bepaalde speeltjes en geluiden leuker dan de andere.

Hechting

Vanaf deze maand kan je baby zich gaan hechten aan personen. Normaal gesproken aan de verzorger die de baby het meeste ziet. Hechting gebeurt niet vanzelf. Dat gebeurt wanneer je bezig bent met je kindje en adequaat op hem of haar reageert. Enkel aanwezig zijn is dus niet genoeg voor een goede hechting. Luister goed naar je kindje en probeer er achter te komen wat je baby je wil vertellen. Hierdoor creëer je een vertrouwde omgeving met een veilige thuisbasis (jij !) waarin je baby zich het beste kan ontwikkelen. Maar alleen maar aanwezig zijn of enkel het kind verzorgen is niet voldoende om hechting te bewerkstelligen. Het kind hecht zich aan die personen die adequaat reageren op de signalen van het kind. De kwaliteit van de relatie en de continuïteit van de relatie is belangrijker dan de kwantiteit. Goed reageren op de behoeftes van het kind is dus belangrijker dan veel tijd met het kind doorbrengen. En door gehoor te geven aan de behoeften van het kind leert het kind te vertrouwen op de omgeving.

Lichamelijke ontwikkeling

De lichamelijke ontwikkeling gaat deze maand ook erg hard. Je ziet zowel in de grote beweging als de kleine motoriek een grote groei

Fijne motoriek

De handen van je baby ontwikkeling zich steeds verder. ej baby grijpt spullen vast met verbazingwekkend veel kracht en laat het niet meer zo snel los. Misschien kan je baby zelf al drinken uit een makkelijk vast te houden beker. Probeer dat maar eens. Een fles is misschien lastig beet te houden maar er zijn ook bekers met 2 grote oren die je baby makkelijk vast kan houden.

Grove motoriek

Je hebt vast wel al opgemerkt dat de baby een stuk meer controle over het lijfje heeft. Je baby wordt iedere dag sterker en dat merk je. Misschien kan je baby al zelf omrollen, de meeste baby's rollen eerst van de rug naar de zij maar misschien kan jouw baby al rollen vanaf de buik. Sommige baby's kunnen ook al zelfstandig blijven zitten. Een enkele baby tijgert zelfs al vrolijk door (een heel klein stukje van) het huis. Het wordt nu dus hoog tijd om je huis kindvriendelijk te maken want voor dat je het weet zitten ze overal. Je kunt je kindje ook niet meer alleen laten op de bank of het waskussen (wat natuurlijk nooit een echt goed idee is geweest) want ze kunnen er af vallen.

Beginnen met vast voedsel

Deze maand mag je baby waarschijnlijk beginnen met het eerste fruithapje. Niet iedere baby is er al klaar voor. Sommige baby's hebben nog veel last van de darmen en sommige baby's stellen de smaak nog niet op prijs maar de meeste baby's smullen er van !
Je kunt ook zelf de eerste fruithapjes klaarmaken als je dat leuk vindt. Eerst stoom je kleine stukjes fruit (appel of peer) en daarna pureer je deze. Simpeler kan niet. Zorg er wel voor dat je zeker de eerste hapjes superfijn pureert en dat er geen stukjes in blijven zitten.
Als je wilt beginnen aan vast eten let dan goed op de volgende punten:
- Toont je baby interesse in het eten ?
- Kan je baby het hoofdje zelf omhoog houden ?
- Heeft de baby genoeg controle over de onderlip en de tong ?
Als een van de antwoorden hierop nee is, wacht dan nog eventjes met het aanbieden van vast voedsel !
Je baby heeft in principe nog geen vast voedsel nodig (tot maximaal 9 maanden !) en kan nog best eventjes door op alleen melk. Dus als het een aantal keer niet lukt, wacht dan gewoon eventjes en probeer het over een weekje nogmaals.

Biologisch eten

Misschien is het interessant om te overwegen biologisch eten te kopen voor je baby. De kleine eet nog maar erg weinig waardoor de kosten hiervan in de meeste gevallen te overzien zijn. Je baby de eerste maanden biologische potjes te geven kost een paar tientjes extra. Hierdoor zorg je er welvoor dat de baby op deze hele jongen leeftijd nog geen bestrijdingsmiddelen en andere troep binnenkrijgt. Er zijn tegenwoordig steeds meer merken die biologische potjes maken.
Lees en leer alles over biologisch eten voor baby's op onze pagina over biologisch eten.

Wat je baby in de vijfde maand kan

Aan het einde van de vijfde maand kunnen baby's dit

Veel baby's kunnen nu

Rollen van de rug naar de zij.
Hun eigen gewicht op hun onderarmen dragen.
Hun aandacht richten op speelgoed.
Een speelgoedje vastpakken.
Naar speelgoed toe grijpen.

Sommige baby's kunnen nu

Zelfstandig zitten.
Hoofd draaien naar bekende geluiden anders dan je stem.
Het hoofdje rechthouden als je ze omhoogtrekt.
Hun eigen naam herkennen.

Enkele baby's kunnen nu

Boos worden (woedend zelfs) als je hun speeltje weghaalt.
Een speeltje overpakken van de ene hand naar de nadere.
Gaan staan door zich op te trekken.
Een speeltje pakken dat niet direct binnen bereik ligt.
Zelfstandig zitten.
Korte geluiden herhalen.
Bang worden om de ouders kwijt te raken.

Meer ontwikkeling van de baby

Volgende maand: maand 6

Vorige maand: maand 4

 

Reacties op 'Ontwikkeling van je baby in de vijfde maand'

Reacties

AlidiaTejeda
Mijn zoon wordt binnenkort 5 maanden oud, maar hij kan nog niet rechtop zitten. Maar het draait heel goed

Sebastian
Mijn dochter zat ook met 5 maanden met 8 liep ze ook.

Sherina
Mijn kleintje is nu 5.5 maanden. wat ze allemaal kan : ze is aan het tijgeren,neem aantal sprongetjes,heeft 2 tandjes.Wanneer ze aan het tijgeren duwt ze met haar benen haar ruggetje naar boven alsof ze wilt gaan staan. zittenop krijgen kracht kan zij nog niet,maar als je haar laat zitten steunt ze automatisch met haar handen waardoor ze niet omvalt.

Mommy-Of-Nyana
Mijn kleine meid rolt haar al helemaal om en terug van 3maand en half en kan van 5maand volledig zelfstandig zitten! Vandaag is ze net 6maand geworden en hebbengemerkt dat ze haar wilt.beginnen optrekken aan het park en dat ze kwaad wordt als ze iets wilt pakken buiten bereik en dan toch eens omvalt omdat het nrt te ver ligt en dan maakt ze haar kwaad en tijgert ze er maar naar toe. Elk kind is anders..maar zo zie je dat er toch wel kids zijn die zelfstandig zitten op 5maand. Nyana gaat zelfs zo de winkelkar in gedaan met de maxicosi mee te zeulen.

Anoniem
Mijn kleine zusje zat zelfstandig met 5 maanden :) Af en toe hoor ik het, sommige ontwikkelen zich gewoon erg snel lichamelijk, het praten kwam dan wel wat later. Ze liep zelfstandig met 10 maanden, een heel gek gezicht.

liesbeth
zelfstandig zitten einde van de 5 maand dat vind ik wel heel erg snel en heb dat ook nooit van iemand gehoord. mijn oudste is nu 5half jr, die was vrij vlok met aantal dingen., rolde met 5 maand, maar kon echt zelfstandig zitten met negen maand, mijn jongste is nu 7 maand rolde met 4 maand, en pakt wel speelgoed buiten bereik probeer te kruipen maar kan zeker niet zelfstandig zitten, maar vind dit echt een hele leuke site, interessante dingen staan er op, groetjes Liesbeth zegerius

Jouw naam:


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan