Het gewicht van je kindje in het eerste jaar

Vanaf de geboorte wordt het gewicht van jouw kindje bijgehouden. Hiermee kun je al vrij snel een voorspelling maken hoe groot je kindje gaat worden en overgewicht snel opsporen.

  • groeien!
  • gewichtscurve jongens!
  • gewichtscurve meisje!

Het gewicht van je baby in het eerste jaar

Het gewicht van je baby neemt het eerste jaar enorm toe. De eerste paar dagen tot weken valt je baby vaak wat af maar daarna groeit het 2 maanden lang hard door. De groei in het gewicht neemt dan geleidelijk ietsje af totdat de groei van het gewicht na 8 maanden redelijk stabiel blijft tot je kindje zo'n 2 jaar oud is. Aan het einde van het eerste jaar is je kindje ongeveer 3 keer zo zwaar als toen hij of zij werd geboren.

Het gewicht van je baby in de kraamtijd

Je baby wordt om 2 redenen gewogen. En dat is niet om de reden waar je waarschijnlijk aan denkt. Het wegen van je baby gebeurt in eerste instantie niet omdat je baby niet te veel af mag vallen. Afvallen op zich is niet de eerste zorg ! De eerste reden om je baby te wegen is om te bepalen of de borstvoeding goed op gang is gekomen en goed werkt. Als de baby meer dan 7% afvalt, is dat een reden om aan te nemen dat de borstvoeding niet goed op gang is gekomen De tweede reden is het snel opsporen van medische problemen. Als de baby 10% of meer afvalt is dat een reden om te denken aan een onderliggende medische conditie. Vandaar dat er bij de 10% ook vaak een arts ingeschakeld wordt. Hierbij wordt wel eerst overlegd met de verloskundige omdat dit haar verantwoordelijkheid is.
Lees alles over je baby wegen in de kraamtijd

De gewichtscurve van je kindje

Iedere keer dat je naar het consultatiebureau gaat, wordt het gewicht van je kindje genoteerd (net zoals de lengte je kindje) in een speciaal boekje en ook in de computer. In dit boekje staan de normale gewichtspatrone van kinderen beschreven in 5 lijnen. Deze kaarten zijn gebaseerd op data van de WHO (Wordt Health Oranisation) en gaan van 0 tot 5 jaar. Op deze kaarten staan 5 lijnen. De middelste lijn geeft de gemiddelde groei aan. De lijn daarboven en daaronder geeft de 95% interval aan. Dat wil zeggen dat 95% van alle kinderen binnen deze lijnen vallen. De 2 buitenste lijnen geven het 99% interval aan. 99% Van de kinderen valt binnen deze lijnen.
Op zich zegt het niet zoveel binnen welke lijnen je kindje op een gegeven moment valt. Sommige kinderen zijn gewoon groot en anderen juist niet en daarbij hoort een hoger of lager gewicht. Als je kindje groter is, mag deze wat hoger in de gewichtgrafiek staan, als je kindje wat kleiner is dan weer wat lager. Wijkt je kindje duidelijk af van de lijnen dan wordt er meestal wel gekeken waarom dat is.
De ontwikkeling van die lijn door de tijd is veel belangrijker. Als deze opeens extreem stijgt of daalt is dat een indicatie voor een eventueel probleem met het gewicht.
Daar komt ook nog eens bij dat veel baby's groeisprongen maken. De ene keer blijven ze achter op groei om de volgende keer weer iets voor te liggen. Onderzoek heeft laten zien dat het zelfs voor artsen nog wel eens lastig is om de groeicurves goed uit te lezen en de juiste conclusies te trekken.

Factoren op het gewicht van je kindje

Het gewicht van je kindje heb je in verreweg de meeste gevallen als ouder zelf in de hand. Er is niemand anders dan jij die bepaalt wat je kindje eet en drinkt in het eerste levensjaar.

  • Goed en gevarieerd eten. Geef je kindje goed en gevarieerd te eten. Kindjes die borstvoeding krijgen zijn meestal wat slanker dan kinderen die flesvoeding krijgen. Geef je kind de eerste jaren geen onnodige suikers, chips en ander gefabriceerd eten. Je kindje kent het niet en zal er niet om vragen ! Geef je kindje ook altijd het goede voorbeeld en eet geen zak chips leeg voor de neus van je kindje !
  • Laat je kindje voldoende bewegen. Zet de tv niet te vaak aan en stimuleer je kindje door met hem of haar te spelen.
  • Als jij een aanleg hebt voor overgewicht of juist niet dan geef je dat waarschijnlijk ook door aan je kindje

Overgewicht al vroeg te voorspellen

Recent onderzoek heeft laten zien dat overgewicht op latere leeftijd al vroeg te voorspellen valt. Het blijkt dat kinderen die later geen overgewicht krijgen op hele jonge leeftijs al een stabieler gewicht hebben dan kinderen die later wel overgewicht zullen krijgen. Als een kindje gedurende de eerste 2 jaar 30 tot40 procent stijgt in zijn gewicht tegenover kinderen die een stabiel gewicht hebben, is de kans op overgewicht later al met 50% verhoogd.

 

Reacties op 'Gewicht van je baby'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Gewicht van je baby'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

10 tekenen dat je dreumes van je houdt

Wanneer je kindje de eerste verjaardag achter de rug heeft zie je vaak dat je kindje enorme sprongen in de ontwikkeling begint door te maken. Vanaf de leeftijd van anderhalf beginnen sommige kindjes al een beetje te praten maar ingewikkelde zinnen als "ik

10 tekenen dat je baby van je houdt

Als baby is je kindje nog te klein om te vertellen dat hij of zij van je houdt en zich veilig en fijn voelt bij je. Toch laat je kleintje vaak genoeg merken hoe geweldig hij of zij papa en mama vindt. Herken de tekenen dat je baby van houdt.

Eenkennigheid en verlatingsangst

Ergens na een half jaar wordt jouw kindje eenkennig. De warme gulle lach die je kindje voor iedereen over had, bewaart je kindje nu alleen nog voor jou. Je kindje kan angstig worden en zelfs in paniek raken bij vreemden.

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan