Ontwikkeling van je baby in de vierde maand

Gaat je baby deze maand minder huilen ? Veel baby's zullen deze maand actiever worden, meer wakker zijn en minder huilen.

Minder huilen en vaker wakker

Misschien heb je wel eens gehoord 'het wordt alleen maar leuker'. Dat gebeurt vaak in stapjes. Een van de eerste stapjes hierin is dat ze minder gaan huilen. Dat is niet alleen prettig voor de ouders maar het is ook fijn om te zien dat je baby beter in zijn of haar vel zit. Je krijgt steeds meer tijd om je baby beter te leren kennen !

Spelen en praten

In de 4e maand van je baby zal hij of zij meer oog krijgen voor speelgoed. Ze kunnen daar nu ook meer mee. Vasthouden, weggooien en natuurlijk in de mond stoppen. Zorg daarom dat je speelgoed geschikt is jonge kinderen. Er mogen geen lossen deeltjes aan zitten die los kunnen schieten en waar ze in kunnen stikken.
Veel baby's in hun 4e maand vinden felgekleurd speelgoed leuk. Helemaal mooi wordt het als er ook nog structuur of geluid aan zit. Je kunt voor weinig geld al snel wat leuks kopen zoals een rammelaar of een knisperboekje. Bied je kindje maar 1 stuk speelgoed tegelijk aan want keuzes maken kunnen ze nog niet.
Deze maand begint je baby ook steeds meer geluid te maken. Door een betere coordinatie van de gezichtsspieren kan je baby meer klanken produceren. Je hebt kans dat je buiten de Oooh en Aaaaj ook de eerste uhh, ihh en slisklanken zoals Ssss, Fffff en Zzzz hoort.

Lachen, giechelen en emoties

Deze maand breidt het scala aan emoties van je baby zich uit. Je baby zal in eerste instantie jou nadoen bij het leren van nieuwe emoties. Je baby houdt je goed in de gaten en leert in razendsnel tempo van jou. Misschien zie je al de eerste vormen van verbazing wanneer iets anders gaat dan de baby verwacht. De basisemoties die je baby het eerste onder de knie zal krijgen zijn vreugde, verdriet, angst, woede, verbazing en afschuw. Jij als ouder ziet je baby natuurlijk het liefst lachen. Deze maand zit je dan goed. Naast de glimlachjes die steeds regelmatiger zullen verschijnen, leert je baby nu ook andere manieren om te lachen. Ga maar je gang en probeer ze allemaal te ontdekken want er is echt niets leuker dan een schaterlachje van je baby.

Nu al tandjes ?

Alhoewel de meeste baby's pas later tandjes krijgen is het mogelijk dat die van jou vroeg is. Niet iedere baby heeft even veel last van het krijgen van tandjes als de andere. Soms helpt het om je baby een (koude) bijtring te geven. Er zijn ook homeopatische en gewone middeltjes in de drogisterij te krijgen die kunnen helpen tegen de pijn.
Het is niet altijd even duidelijk dat de tandjes door gaan komen omdat je baby het niet altijd even goed laat zien. Je hunt hier op letten: - Diaree (tandenluiers)
- Kwijlen (en uitslag op de kin/wang door het kwijlen)
- Bijten (om het tandvlees te masseren)
- Huilen (vaak in de avond of 's nachts)
- Trekken aan de oren of wangen
- Weigeren van de speen of fles

Wat je baby in de vierde maand kan

Aan het einde van de vierde maand kunnen baby's dit

Veel baby's kunnen nu

Hun hoofd rechtop houden terwijl ze op hun buik liggen.
Op hun benen staan (terwijl je ze vasthoudt).
Terug brabbelen als je praat.
Lachen en glimlachen.

Sommige baby's kunnen nu

Een speelgoedje vastpakken.
Naar speelgoed grijpen.
Hun aandacht richten op speelgoed.
Rollen van de rug naar de zij.
Hun eigen gewicht op hun onderarmen dragen

Enkele baby's kunnen nu

Heel kort zelfstandig zitten.
Hoofd draaien naar bekende geluiden anders dan je stem.
Het hoofdje rechthouden als je ze omhoogtrekt.
Boos worden (woedend zelfs) als je hun speeltje weghaalt.

Meer ontwikkeling van de baby

Volgende maand: maand 5

Vorige maand: maand 3

 

Reacties op 'Ontwikkeling van je baby in de vierde maand '

Reacties

Catharine Nicole Plakman
Over de tandjes Ik geef borstvoeding is er kans dat ze dat ook gaat weigeren of dat niet? En ze slaapt snachts gewoon goed door maar het lijkt of ze er overdag juist meer last van heeft kan dit ook? Ik weet ook niet zeker of het de tandjes zijn ze kwijkt wel heel veel en wil overal op bijten op me vingers en bijt ook op mijn tepels af en toe. Maar ik voel nog niet echt tandjes ofzo. Ze word 4 Juni 4 maanden (4 februari 20016)

Jouw naam:


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan