Het verschil tussen jongens en meisjes

Jongetjes en meisjes zijn vanaf de geboorte al verschillend maar hoe verschillen jongens en meisje nu precies en waar wordt dat door veroorzaakt ?

 • Het verschil tussen jongens en meisjes

Biologische verschillen

Het meest duidelijke verschil tussen jongentjes en meisjes zijn natuurlijk de geslachtsorganen maar wist je dat jongetjes en meisjes in de baarmoeder ontstaan met precies dezelfde geslachtsorganen. Door de invloed van hormonen krijgt een kindje mannelijke of vrouwelijke geslachtsorganen. Die hormonen doen nog veel met het lichaam van je kindje.
Een van de belangrijkste verschillen is de invloed op de hersenen. Jongetjes hebben een kleinere verbinding tussen de 2 hersenhelften dan meisjes. Onderzoekers denken dan ook dat meisjes vaker beide hersenhelften gebruiken en jongetjes vaker een enkele hersenhelft bij het oplossen van problemen.
Dit zou verklaren waarom jongens zich meer op 1 ding richten zoals techniek of functie (en daarom graag met auto's spelen) en meisjes zich beter sociaal ontwikkelen (jongens doen dit minder goed).

Verschil in opvoeding

Onderzoek heeft laten zien dat volwassenen niet in staat zijn om het geslacht van een pasgeboren kindje te zien aan het gezichtje. De kleur van de kleertjes en andere tekenen zorgen er voor dat je kindje als jongetje of meisje wordt behandeld. Een experiment waarin een baby in jongenskleding en later in meisjeskleding werd gekleed liet zien dat dezelfde baby vervolgens heel anders behandeld werd puur door de kleding die suggereerde dat het kindje een jongetje of meisje was.
Als een meisje zichzelf pijn doet, wordt ze sneller getroost dan een jongen maar als een meisje niet sociaal doet en op zichzelf aan het spelen is, wordt dat minder geaccepteerd dan wanneer een jongen dat doet. Een meisje krijgt traditioneel een pop en ander 'meisjes speelgoed' terwijl een jongen een auto krijgt en ander 'jongens speelgoed'.
De biologische verschillen in de hersenen worden nog eens versterkt door de opvoeding en de verwachtingen die je van je kindje hebt. Meisjes moeten sociaal zijn en van jongens word meer verwacht dat ze wat stoerder zijn en mogen zich minder sociaal opstellen.

De verschillen tussen jongens en meisjes

 • Jongens hebben meer interesse in voorwerpen en functie dan meisjes. Meisjes hebben meer interesse en zijn beter in sociale situaties
 • Meisjes leren eerder en beter praten
 • Jongens zijn groter dan meisjes
 • Meisjes leren veel eerder hun ouders na te doen
 • Jongens bewegen meer dan meisjes
 • Meisjes luisteren al vroeg beter naar stemmen, kijken langer naar gezichten en lachen vaker
 • Jongetjes kunnen bewegende beelden beter volgen
 • Meisjes zijn angstiger dan jongens doordat ze minder testosteron hebben
 • Jongens kunnen minder goed horen dan meisjes doordat dat gedeelte in de hersenen minder ontwikkeld is
 • Meisjes herkennen emoties beter en eerder
 • Jongens zijn iets sterker dan meisjes
 • Meisjes zijn iets kleiner dan jongens

Opvallende gelijkensisen tussen jongens en meisjes

Ondanks alle verschillen lijken jongetjes en meisjes juist vaak opvallend veel op elkaar. Recent onderzoek heeft laten zien dat ondanks de verschillende hersenen toch vaak precies dezelfde delen worden gebruikt bij het oplossen van bepaalde problemen.
Je zou verwachten omdat jongens sterker zijn dan meisjes en meer bewegen dat ze ook sneller kunnen lopen maar dat is dan niet het geval. Misschien komt dit doordat meisjes wat kleiner zijn en daarom gemakkelijker leren lopen.

 

Reacties op 'Het verschil tussen jongens en meisjes'

Reacties

anoniem
waarom zouden ze verschil maken tussen jonges en meisjes kleding ik zie het verschil niet hoor mijn halve kleding kast bestaat uit jonges kleding maar ik ben een meisje

meisje
brabbels.com maar jongens zijn langer. Dat is niet waar ik ben een meisje en ik ben de langste van de klas!!

meisje
Waarom worden er überhaupt verschillen gemaakt tussen jongens en meisjes alsof ik geen jongens kleding mag dragen

bruh
meisjes zijn slim ja, aar er zijn ook gewoon veel jongens die slimmer zijn

Privé
Klas

Privé
Ik ben een meisje en ben de sterkste van dr klad ook van jongens!

Pizza
MEISJES ZIN EGT WEL SLIMMER HOOOR, LALALALALA

Anoniem
Jongens zijn actiever dan meisjes en meisjes vinden het heel belangerijk om vrienden te hebben en een vriendje maar jongens vinden dat minder belangerijk

brabbels.com
maar jongens zijn langer

brabbels.com
meisjes zijn slimmer

Jouw naam:

Foto's over 'Het verschil tussen jongens en meisjes'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Bot ontwikkeling bij kleine kinderen

Als je kindje geboren wordt ziet het skelet er heel anders uit dan wanneer je kindje volwassen is. De verhoudingen zijn compleet anders en in korte tijd verdwijnen er meer dan 90 botten! Lees waarom dit zo is en hoe de bot ontwikkeling van je baby verloop

10 tekenen dat je baby van je houdt

Als baby is je kindje nog te klein om te vertellen dat hij of zij van je houdt en zich veilig en fijn voelt bij je. Toch laat je kleintje vaak genoeg merken hoe geweldig hij of zij papa en mama vindt. Herken de tekenen dat je baby van houdt.

Ontwikkeling van de baby

In de artikelen over het eerste jaar van je baby zullen wij per maand vertellen hoe de normale ontwikkeling van een baby vergaat. Maar de ene baby is de andere niet, jongetjes ontwikkelen zich anders dan meisjes en binnen hetzelfde geslacht zit er ook e

Kruipen

Als je baby leert kruipen wordt hij of zijn voor het eerst echt mobiel. Je kindje gaat voor het eerste op zichzelf op ontdekking. Tegelijkertijd oefent je kindje ook alle spieren die het strakjes nodig heeft om te leren lopen.

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan