Baby leert rollen

De allereerste manier voor je baby om zich te verplaatsen, is door zich om te rollen. Je kindje leert meestal eerst omrollen van de buik naar de rug en daarna andersom.

  • Baby leert rollen

Rollen

Omrollen is een belangrijke stap richting het zitten, kruipen en zelfs staan. Als je kindje zich omrolt, is dat een eerste teken dat de spieren van je kindje zich goed ontwikkelen. Om te kunnen rollen, hebben kindjes een beter controle nodig over hun spieren. Je kunt je kindje een handje helpen door je kindje af en toe op de buik te leggen. Zo kan je kindje alle spieren ontwikkelen die het nodig heeft om te rollen. Als je ziet dat je kindje probeert om te rollen maar dat niet lukt, dan kun je helpen door de armpjes en beentjes in de goede positie te leggen zodat ze er niet door tegen gehouden worden. Kijk even goed naar je kindje, dan zie je precies wat je moet doen. Een hulpvaardig 'duwtje' lijkt daarentegen weer niet zo goed te helpen. Je kindje moet deze vaardigheid toch echt zelf ontwikkelen. Eventueel kun je wel rustig de beweging voor doen bij je kindje zodat je kindje het gevoel begint te ontwikkelen.

Van de buik naar de rug

Veel kindjes kunnen al vrij snel leren omrollen. Al vanaf een maand of 3 kunnen sommige baby's van de buik naar de rug rollen. Ze doen dit niet altijd expres. Als ze erg nieuwsgierig zijn, kunnen ze, terwijl ze op hun buik liggen over hun schouder kijken en daardoor zomaar omrollen. Hoe vaker je kindje dat doet hoe gemakkelijker het lijkt te gaan.
Je kunt dit oefenen door een speeltje voor je kindje te bengelen. Als je kindje dan het speeltje wil pakken, bestaat de kans dat je kindje zomaar omrolt !

Van de rug naar de buik

Als je kindje veel op de rug ligt, begint hij of zij meestal na een maand of 3 tot 5 met het heen en weer zwaaien van het lijfje. Net zo lang en net zo ver totdat je kindje voor de eerste keer op de zij rolt. Vanuit daar gaat je kindje steeds verder totdat je kindje uiteindelijk van de rug naar de buik om kan rollen. Niet alle kinderen leren op deze manier van de rug naar de buik rollen. Sommige baby's doen het precies andersom en draaien met een holle rug naar hun buik doordat ze zich afzetten met hun voeten.

Het einde van slapeloze nachten ?

Veel ouders merken dat wanneer hun kindje eenmaal goed om kan rollen hij of zij veel beter slaapt. Je kindje is niet meer zo hulpeloos en kan zelf een goede houding vinden om in slaap te vallen. Vaak zie je dit zelf ook. Je legt je kindje op bed en je kindje draait meteen in de voor hem of haar lekkerste positie. De oogjes vallen dicht en heel snel liggen ze in dromenland. Dit komt natuurlijk niet alleen door het omrollen maar ook omdat je kindje in de maanden hiervoor heeft geleerd om zichzelf in slaap te brengen. Nu komt het allemaal samen en breekt wellicht er een periode van rust aan voor jou en je baby

Invloeden

Er zijn een aantal factoren die de leeftijd beïnvloeden waarop je kindje voor het eerst omrolt. Hieronder vind je de belangrijkste en meest voorkomende !

  • Temperament, temperamentvolle kinderen draaien zich vaak eerder om dan rustige kinderen
  • Gewicht, zwaardere kinderen draaien zich over het algemeen later om omdat dit meer kracht kost.
  • Slaaphouding, kinderen die op kun buik slapen, draaien zich over het algemeen eerder om. Omdat buikslapen tegenwoordig wordt afgeraden, draaien kinderen zich over het algemeen later om.
  • Zwangerschapsduur, bij een (iets) kortere zwangerschapsduur duurt het meestal iets langer voordat je kindje zich om gaat draaien

Gevaren

Er zijn een aantal gevaren voor je kindje wanneer het leert omrollen. We noemen de belangrijke gevaren !

  • Wanneer je het niet verwacht. Je kindje kan ook beginnen met rollen wanneer je het nog niet verwacht. Wees daarom altijd waakzaam en verlies je kindje nooit uit het oog als de mogelijkheid bestaat dat je kindje kan vallen. Ook niet voor heel eventjes
  • Ergens vanaf rollen. Als je kindje kan rollen, zal je kindje ook overal vanaf proberen te rollen. Je kindje heeft nog geen enkel gevoel voor gevaar dus wees je daarvan altijd bewust als je je kindje op een verhoging hebt liggen. Denk bijvoorbeeld aan de bank of het waskussen.
  • Verstikt raken. Je kindje kan in bed zo lang rollen en woelen dat het verstikt raakt tussen de lakens. Zorg dus altijd dat je het lakentje goed instopt bij het voeteneinde !
  • Het hoofdje stoten. Vooral bij het rollen van de buik naar de rug kan je kindje nog wel eens hard op de grond terecht komen. Een dik speelkleed kan de ergste klap opvangen. Leg desnoods 2 kleden over elkaar heen als je kindje erg wild is.
 

Reacties op 'Baby leert rollen'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Baby leert rollen'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Ontwikkeling van de baby

In de artikelen over het eerste jaar van je baby zullen wij per maand vertellen hoe de normale ontwikkeling van een baby vergaat. Maar de ene baby is de andere niet, jongetjes ontwikkelen zich anders dan meisjes en binnen hetzelfde geslacht zit er ook e

10 tekenen dat je baby van je houdt

Als baby is je kindje nog te klein om te vertellen dat hij of zij van je houdt en zich veilig en fijn voelt bij je. Toch laat je kleintje vaak genoeg merken hoe geweldig hij of zij papa en mama vindt. Herken de tekenen dat je baby van houdt.

Het verschil tussen jongens en meisjes

Jongetjes en meisjes zijn vanaf de geboorte al verschillend maar hoe verschillen jongens en meisje nu precies en waar wordt dat door veroorzaakt ?

Het gevaar van de tv en wipstoel

Het gevaar van de tv en wipstoel, wat is de invloed van de tv en de wipstoel op jouw kleine baby

Bot ontwikkeling bij kleine kinderen

Als je kindje geboren wordt ziet het skelet er heel anders uit dan wanneer je kindje volwassen is. De verhoudingen zijn compleet anders en in korte tijd verdwijnen er meer dan 90 botten! Lees waarom dit zo is en hoe de bot ontwikkeling van je baby verloop

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan