Bevallen van tweeling

Het bevallen van een tweeling gebeurt vaak op natuurlijke wijze maar wel in het ziekenhuis omdat de kans dat er ingegrepen moet worden iets groter is

Keizersnede of vaginale bevalling

Als allebei de kindjes in de goede ligging liggen (met het hoofdje naar beneden) dan kun je meestal gewoon vaginaal bevallen. Dit is bij ongeveer twee derde van alle tweelingen het geval. Dit gebeurt vaak wel in het ziekenhuis omdat de kans dat er ingegrepen moet worden ietsje groter is dan bij een bevalling van 1 kindje.
Als 1 kindje in stuitligging ligt en de ander in hoofdligging. Dus 1 kindje ligt met het hoofdje naar beneden en de andere met het hoofdje naar boven wordt er meestal een keizersnede voorgesteld maar is een natuurlijke bevalling soms ook nog mogelijk. De gynaecoloog zal dan de voor en nadelen met je bespreken.
Als er 1 kindje in dwarsligging ligt dan moet je met een keizersnede bevallen. Het is dan niet meer mogelijk om natuurlijk te bevallen.

Bevallen van een tweeling

Een bevalling van een tweeling verloopt in principe niet heel veel anders dan bevallen van 1 kindje. Wel wordt er voor de bevalling extra goed gekeken naar de positie waarin je kindjes liggen.
Als de bevalling begint dan zul je aangesloten worden op een waakinfuus. Dit is een infuus voor de zekerheid zodat je snel en gemakkelijk medicijnen toegediend kunt krijgen. Een veelgebruikt medicijn is oxytocine wat de weeën opwekt omdat de weeën bij een tweeling niet altijd krachtig genoeg zijn.
Tot aan de geboorte van je eerste kindje verloopt de bevalling verder net zoals een normale bevalling. Als je eerste kindje eenmaal is geboren wordt de ligging van je tweede kindje nogmaals onderzocht en wordt er gekeken of hij of zijn niet is gedraaid.
Daarna moet je vaak even wachten totdat de persweeën voor je tweede kindje op gang komen. Doordat de 'weg vrij is gemaakt' gaat de geboorte van het tweede kindje vaak eens tuk sneller. Als de weeën niet snel genoeg op gang komen dan wordt er vaak oxytocine (weeënopwekkers) toegediend.
Als je tweede kindje wordt geboren dan moet de moederkoek nog loskomen. Ook hiervoor zul je weer weeen moeten krijgen. Als je deze niet spontaan krijgt dan zal ook nu de oxytocine worden aangezet om de laatste weeën op te wekken die er voor zorgen dat de placenta los komt. Helaas komt het vaker voor dat bij een bevalling van 1 kindje dat de placenta niet uit zichzelf los komt. je zult dan alsnog moeten worden geopereerd om de placenta los te krijgen. Ook komen er vaker bloedingen voor doordat de baarmoeder zich niet snel genoeg samenknijpt en daardoor de wond dicht drukt. Het medicijn oxytocine kan ook hierbij helpen.

keizersnede

Als de risico's voor een vaginale geboorte te hoog zijn dan zul je moeten bevallen via een geplande keizersnede. Je weet dan precies waneer je zult bevallen. De operatie duurt ongeveer 45 minuten totdat de baby's geboren zijn en daarna nog eens 45 minuten tot een uur.

 

Reacties op 'Bevallen van tweeling'

Reacties

Jouw naam:
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan