Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Veel vrouwen kiezen tijdens of voor de bevalling een vorm van pijnbestrijding. Een ruggenprik, Pethidine injecties, morfine pomp en TENS zijn de meest gebruikte manieren van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Spring snel naar: Ruggenprik, Morfine pompje (remifentanil), Pethidine of TENS

Ruggenprik

Bij de ruggenprik wordt een holle naald tussen de ruggenwervels in je onderrug geplaatst. Vervolgens wordt er door de naald een buigbaar slangetje ingebracht. Via dat slangetjes kunnen pijnstillende medicijnen worden ingebracht. Hoe veel en welke medicijnen is afhankelijk van het ziekenhuis en jouw situatie. De ruggenprik wordt in Nederland relatief weinig gebruikt. Tegenwoordig mag je in Nederland zelf vragen om een ruggenprik. Het gebruik van de ruggenprik is daardoor toegenomen maar nog steeds wordt het relatief weinig gebruikt

Voordelen van een ruggenprik

19 op de 20 vrouwen voelen totaal geen pijn meer bij de bevalling. Hierdoor is de ruggeprik het meest efficiente middel om pijn te voorkomen.
De ruggenprik heeft geen invloed op je waarnemingen. Je raakt dus niet versuft (zoasl met phetadine of morgfine) ne maakt je bevalling bewust mee.
De ruggenprik heeft geen gevolgen voor het geven van borstvoeding

Nadelen van een ruggenprik

Er bestaat een kans op een verlaagde bloeddruk. Dit komt doordat de vaten in je onderlichaam verwijderen. De kans bestaat dat je flauwvalt of dat je organen minder bloed krijgen. uiteindelijk kan ook je baarmoeder minder bloed krijgen waardoor het kindje minder zuurstof en een zuurstoftekort krijgt. Vaak wordt er daarom bij een ruggenprik ook een infuus gegeven. Baby's die bevallen bij een ruggenprik krijgen een lagere Apgarscore (gemiddeld 7) dan baby's die niet onder de invloed van een ruggenprik bevallen
De weeën kunnen in sterkte afnemen waardoor je weeopwekkers toegediend krijgt
Doordat je minder gevoel hebt in in je onderlichaam kun je je bed niet uit.Dit valt te verhelpen door een lagere dosering te geven waarbij meer gevoel in de benen overblijft.
Je krijgt vaak een catheter omdat je geen gevoel in je blaas hebt. Dit zorgt voor een verhoogde kans op urineweg infecties bij mama.
Je kunt niet altijd een ruggenprik krijgen omdat er niet in ieder ziekenhuis 244 uur per dag een anesthesist aanwezig is.
De lichaamstemperatuur stijgt door een ruggenprik. Ook komen er vaker infecties voor tijdens een ruggenprik. Omdat niet valt op te maken wat de oorzaak van de verhoogde lichaamstemperatuur is, de infectie of niet is de kans groter dat jij en je kindje antibiotica krijgen toegediend.

Morfine pompje (Remifentanil)

Remifentanil is een moderne morfine-achtige pijnstiller die via een pompje direct in de bloedbaan gebracht kan worden. Naast een constante toevoer zit er ook een knop op die een extra dosis kan geven. De pomp is wel zo beveiligd dat er nooit een overdosis gegeven kan worden.

Voordelen van remifentanil

Remifentanil werkt erg snel, vaak al binnen een minuut
Remifentanil verdooft de pijn beter dan pethidine maar minder goed dan een ruggenprik.
Werkt erg kortdurend waardoor de verloskundige snel in kan grijpen als de baby er op reageert en zodra de toevoer gestopt
wordt is het effect bij de baby snel verdwenen. Zo komt de baby ook niet verdoofd te wereld.

Nadelen van remifentanil

Er is bij remifentanil een kleine kans op ademstilstand bij de moeder. Dit middel kan dus alleen gegeven worden onder begeleiding van een deskundige. De baby en de moeder moeten continue in de gaten gehouden worden.
Remifentanil is een redelijk nieuwe vorm van pijnstilling bij de bevalling. Daardoor zijn er nog geen lange termijneffecten bekend en heeft nog niet ieder ziekenhuis er even veel ervaring mee.

Pethidine prik

Pethidine is een morfine-achting stof. Pethidine neemt niet alle pijn weg maar het verdoofd, ontspant en versuft je. De werking van pethidine ligt tussen de 2 en 4 uur. Door deze lange werking en de bijwerkingen wordt het niet gegeven aan het einde van de bevalling. Pethidine wordt toegedient via een injectie in je bovenbeen of in je bil.

Voordelen van pethidine

Ieder ziekenhuis in Nederland biedt de pethidine prik aan en kan altijd worden toegediend.
Je kunt slaperig en versuft worden van pethidine. Dit helpt je te ontspannen waardoor de weeën beter opgang kunnen komen en de ontsluiting sneller kan gaan. Je kunt ook even uitrusten voor de persweeën.
Je hoeft meestal niet onder controle te komen van een anasthesist of gyneacoloog komen te staan waardoor je eigen verloskundige gewoon je bevalling mag blijven doen.

Nadelen van pethidine

Het medicijn maakt je baby ook slaperig en minder beweeglijk. De hartslag van je kind wordt wat langzamer en de baby reageert minder op de weeën. Na de geboorte kan je baby moeite hebben met ademhalen waardoor ze een injectie nodig hebben om het effect op te heffen.
Pethidine werkt relatief traag en heeft een lange werking. Pas na ongeveer 20 minuten begint de injectie te werken en het is slecht te voorspellen wanneer de injectie is uitgewerkt. Hierdoor wordt de injectie niet gegeven enkele uren voor het einde van de bevalling.
Pethidine werkt niet voor iedereen even goed, het werkt ook niet bij iedere bevalling even goed.
Je mag niet rondlopen. je volt je suf, slaperig en slap en daardoor kun je vallen.
Je maakt de bevalling minder bewust mee. Sommige vrouwen vinden dat een nadeel of worden angstig doordat ze niet zo goed meer snappen wat er gebeurt.

TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie,)

TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie). Je zenuwen worden hierbij geprikkeld door het TENS apparaat dat met 4 elektroden op je rug wordt bevestigd. Via deze elektroden geeft het stroomstootjes af. Deze stroomstoten zorgen er voor dat je de pijn minder voelt doordat je hersenen zich afsluiten voor de pijn.

Voordelen van TENS

TENS kun je als enige pijnstilling huis gebruiken.
Voor zover bekend zijn er geen bijwerkingen.
De huur of aanschaf van een TENS apparaat wordt door enkele zorgverzekeraars vergoed.
Een tens kun je voordelig huren bij Prachtig Bevallen.

Nadelen van TENS

Er zijn voor zo ver bekend geen nadelen voor het gebruik van een tens

 

Reacties op 'Pijnbestrijding tijdens de bevalling'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Pijnbestrijding tijdens de bevalling'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto



Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan