Harde buiken

 • Harde buiken

Harde buiken zijn samentrekkingen van de baarmoeder die in het derde trimester van je zwangerschap op kunnen treden. Harde buiken doen geen pijn maar voelt ook niet altijd prettig. Je buik voelt tijden zo'n harde buik echt aan als een harde bal. Het begint van bovenaan in je buik en trekt dan naar beneden.

Waarom heb ik harde buiken ?

Door middel van harde buiken bereid je baarmoeder zich voor op de bevalling. Er is nog wat onduidelijkheid maar harde buiken zijn waarschijnlijk een middel van je lichaam om je baarmoeder op te rekken zodat je kindje in je baarmoeder blijft passen terwijl je zwangerschap vordert. Harde buiken werden voor het eerst beschreven door de arts John Braxton Hicks (in 1872 al). Daarom worden harde buiken ook wel Braxton-Hicks contracties genoemd.

Harde buiken kunnen ontstaan door ...

 • Bewegingen van jouw kindje
 • Te veel stress
 • Prikkeling vanuit jouw blaas, bijvoorbeeld een volle blaas of een blaasontsteking
 • Lichamelijke inspanningenzoals bukken, lopen, tillen etc
 • Een orgasme

Kunnen harde buiken kwaad

Harde buiken zijn in principe onschadelijk maar harde buiken mogen niet te vaak voorkomen, zeker niet in het begin van de zwangerschap. In het tweede trimester mogen harde buiken heel af ent oe voorkomen, in het derde trimester zijn harde buiken veel gebruikelijker. Harde buiken worden vaak veroorzaakt door inspanning. Te veel harde buiken is ook een teken dat je het rustiger aan moet doen.
Wanneer je al ontsluiting hebt moet je oppassen met harde buiken. Harde buiken kunnen dan de bevalling in gang zetten. Zeker als je nog niet voldragen bent is het belangrijk dat je dan rustig aan blijft doen.

Wanneer kun je de verloskundige bellen over harde buiken ?

 • Wanneer je tijden het plassen ook pijn hebt, de harde buiken kunnen dan een teken zijn van een blaasontstekingen
 • Wanneer je je zorgen maakt, want als moeder weet je vaak vanzelf wanneer iets niet goed aanvoelt
 • Wanneer de harde buiken pijnlijk zijn en niet snel stoppen
 • Wanneer je bloed of vruchtwater verliest
 • Wanneer de harde buiken meer dan 6 keer per uur voorkomen

Wat kun je doen tegen een harde buik?

Harde buiken kunnen een teken zijn dat je te druk bent bezig geweest. Luister altijd goed naar jouw lichaam en neem even een pauze, ook wanneer dit eigenlijk niet uitkomt.

 • Een warme douche of bad
 • Ga zitten en let op jouw ademhaling, probeer jezelf rustig te laten ademen.
 • Neem een stapje terug en doe het wat rustiger aan, jouw lichaam vraagt er om !

Heb jij veel last (gehad) van harde buiken ?


Ja, toch wel iedere dag in het laatste trimester
Af en toe had ik een harde buik
Nee, ik heb nauwelijks harde buiken gehad

 

Reacties op 'Harde buiken'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Harde buiken'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Weeën

Weeën, op deze pagina lees je alles wat je maar wilt weten over alle soorten weeën

Soorten weeën

Strakjes gaat het gebeuren, de baby komt er aan en dat gaat gepaard met weeën. Maar welke weeën zijn er precies en wat is de functie hiervan ?

Harde buiken

Harde buiken zijn samentrekkingen van de baarmoeder die in het derde trimester van je zwangerschap op kunnen treden. Harde buiken doen geen pijn maar voelt ook niet altijd prettig. Je buik voelt tijden zo'n harde buik echt aan als een harde bal. Het beg

Ontsluitingsweeën

zorgen er voor dat de baarmoeder mond weker wordt, verstrijkt en dat er ontsluiting optreed.De bevalling begint met ontsluitingsweeën die in zijn te delen in 3 fasen.

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Veel vrouwen kiezen tijdens of voor de bevalling een vorm van pijnbestrijding. Een ruggenprik, Pethidine injecties, morfine pomp en TENS zijn de meest gebruikte manieren van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Spring snel naar: Ruggenprik, Morfine

Weeënstorm

Als de weeen te snel achter elkaar komen en vaak te lang duren spreek je van een weeënstorm. Een weeënstormis erg pijnlijk maar komt gelukkig niet zo vaak uit zichzelf voor.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan