Speekseltest

De speekseltest is een gemakkelijk te gebruiken test waarbij je wat speeksel bekijken in een mini microscoop om te bepalen of je ovuleert.

Hoe werkt een speekseltest

Positeve speekseltest Zo ziet een positieve speekseltest er uit
Positeve uitslag
Negatieve uitslag Zo ziet de uitslag van een negatieve speekseltest er uit
Negatieve uitslag
Vlak voordat je vruchtbaar wordt komt er extra oestrogeen vrij. Dit oestrogeen verandert de mineraalbalans in je lichaam. Dit zorgt er voor dat je baarmoederslijm kristalliseert en een andere structuur krijgt waardoor de spermacellen gemakkelijker richting te baarmoeder kunnen zwemmen. Deze structuur blijkt niet alleen in je baarmoedserslijm terecht te komen maar ook in je speeksel. Daarom kun je door je speeksel te bekijken vrij nauwkeurig nagaan wanneer jouw vruchtbare periode is.
Een speekseltest is gemakkelijk uit te voeren. Je plaatst wat speeksel op een kleine glasplaat en laat dat een paar minuten drogen. Met een bijgeleverd microscoopje kun je dan de structuur van je speeksel bekijken. Aan de hand van die structuur kun je bekijken of je vruchtbaar bent. Als de structuur het meeste lijkt op een varen dan zit je waarschijnlijk in nog net voor je vruchtbare periode. Een speekseltest wordt om die reden ook wel een varentest genoemd. Je kunt dan dus het beste een poging wagen om zwanger te worden.

Hoe betrouwbaar is een speekseltest

Of een speekseltest nauwkeurig is hangt er een beetje van af. Bij ongeveer de helft van de vrouwen is het aflezen van deze test een probleem waardoor je niet goed of nauwkeurig kunt zeggen of je ovuleert. Dit komt doordat niet iedere vrouw even veel hormonen produceert. Hierdoor ziet een test er voor iedere vrouw anders uit. Sommige vrouwen produceren niet voldoende hormonen om de ovulatie nauwkeurig met het speeksel te testen en sommige vrouwen produceren normaal al te veel oestrogenen waardoor de test ook niet goed is af te lezen.
Voor vrouwen die de speekseltest wel af kunnen lezen omdat deze duidelijkere resultaten laat zien kan de test behoorlijk nauwkeurig zijn. Het nadeel dat er aan zit is dat je eerst moet leren hoe een speekseltest werkt. Pas na een maand of 2 heb je precies door hoe je je eigen speeksel af kunt lezen en ken je de patronen van je ovulatie.
De test werk niet goed als je net bent gestopt met de pil, je onlangs zwanger gent geweest of bij andere hormoon problemen.
Doordat je speeksel wordt gemeten mag je een aantal uur voor de test niet eten, drinken of roken.

 

Reacties op 'Speekseltest'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Over tijd, wat nu ?

Een van de eerste tekenen dat je je zwanger bent is wel het uitblijven van de menstruatie

Ovulatietest

Met een ovulatietest kun je snel en gemakkelijk testen of je nu vruchtbaar bent maar hoe werkt zo'n test precies en hou betrouwbaar is deze?

Zwanger worden tijdens de menstruatie

Als je zwanger wilt worden dan heb je de meeste kans om zwanger te worden ergens 2 weken voor het einde van je cyclus. De kans om zwanger te raken tijdens jouw menstruatie is dus niet zo groot maar het is zeker niet onmogelijk

Ovulatie voelen

Sommige vrouwen voelen hun eisprong als een stekende menstruatie achtige pijn links of rechts in hun onderbuik. Hiermee kunnen zij precies bepalen wanneer ze vruchtbaar zijn.

Ovulatie

De ovulatie of eisprong vind plaats als het eitje uit de eierstok van de vrouw vrijkomt. De eicel leeft hierna enkele uren en binnen deze tijd kan de vrouw bevrucht worden.

 


 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan