Ovulatietest

Met een ovulatietest kun je snel en gemakkelijk testen of je nu vruchtbaar bent

Hoe werkt een ovulatietest

Een ovulatietest meet de hoeveelheid LH hormoon in je urine. In de 24 tot 48 uur voor je eisprong stijgt de LH waarde in je lichaam tot zo'n 2000% van de normale waarde. Een ovulatietest kan hierdoor zien of je eisprong er snel aan gaat komen of al is geweest.
Een ovulatietest spoort het LH-hormoon op in je urine. De belangrijkste functie van het LH-hormoon is het 'loslaten' van een rijpe eicel. Het LH-hormoon is je hele cyclus aanwezig in je lichaam, maar vlak voor de eisprong is de dosis LH-hormoon in je lijf tot twintig keer hoger dan normaal.
Een ovulatietest gebruik je net zoals een zwangerschapstest. Je plast over een strip heen en na een paar minuutjes kun je deze aflezen. Een standaard ovulatietest werkt met 2 lijnen. Als de 2 lijnen dezelfde kleur of dikte hebben is de LH waarde op zijn hoogst. Binnen 2 dagen na het begin van de LH piek zal dan je eisprong plaatsvinden en kun je proberen om zwanger te worden.

Hoe betrouwbaar is een ovulatietest

Een ovulatietest is erg betrouwbaar. In praktisch alle gevallen geeft een ovulatietest een goed beeld van of je eisprong binnen 48 uur plaats vind. Het aflezen van een ovulatietest geeft nog wel eens problemen. Vaak moet een test pas na 5 minuten maar binnen 10 minuten worden afgelezen omdat er anders een verkeerd beeld kan ontstaan. Je mag een ovulatietest ook niet uitvoeren met ochtendurine omdat dit ook een verkeerd beeld geeft. Er zijn overigens ook digitale tests te koop dit het aflezen vereenvoudigen.

Voor en nadelen van een ovulatietest

Het voordeel van een ovulatietest is dat je snel en simpel kun testen of je nu zwanger kunt worden. In tegenstelling tot een speekseltest of temperatuurtest kun je deze test zonder oefening of aanloopperiode meteen gebruiken en aflezen.
Het nadeel van deze test is dat je hem maar 1 keer kunt gebruiken. Vaak koop je 1 test met verschillende staafjes maar ieder staafje kun je maar 1 keer gebruiken. Deze test geeft geen inzicht in je cyclus in tegenstelling tot bijvoorbeeld de temperatuurtest.

 

Reacties op 'Ovulatietest'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Ovulatie voelen

Sommige vrouwen voelen hun eisprong als een stekende menstruatie achtige pijn links of rechts in hun onderbuik. Hiermee kunnen zij precies bepalen wanneer ze vruchtbaar zijn.

Speekseltest

De speekseltest is een gemakkelijk te gebruiken test waarbij je wat speeksel bekijken in een mini microscoop om te bepalen of je ovuleert.

Over tijd, wat nu ?

Een van de eerste tekenen dat je je zwanger bent is wel het uitblijven van de menstruatie

Kans om zwanger te worden

Je wilt zwanger worden. Wat zijn dan precies jouw kansen om zwanger te worden ?

Zwanger worden tijdens de menstruatie

Als je zwanger wilt worden dan heb je de meeste kans om zwanger te worden ergens 2 weken voor het einde van je cyclus. De kans om zwanger te raken tijdens jouw menstruatie is dus niet zo groot maar het is zeker niet onmogelijk

 


 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan