De rol van papa tijdens de bevalling

 • De rol van papa tijdens de bevalling

Voor mannen is de bevalling ook een heftige gebeurtenis. Ze zien hun vrouw of vriendin pijn lijden en ze kunnen daar niets aan doen terwijl ze graag willen helpen. Hieronder een lijstje van wat de aanstaande vader wel kan doen tijdens, of zelfs al voor, jouw bevalling:

Voor de bevalling

De route naar het ziekenhuis uitstippelen, ook al ben je van plan om thuis te bevallen, soms moet je toch naar het ziekenhuis. Papa moet er ook voor zorgen dat de tank van de auto altijd gevuld is in de laatste weken en dat hij voldoende parkeergeld in de auto heeft liggen.
Zorgen voor wat kleine boodschappen, zorg voor voldoende koffie, beschuitjes, boter en muisjes, het is ook handig om wat lichts te eten in huis te hebben. Je bevalling kost heel wat energie, het kan fijn zijn om tussendoor iets te eten zoals een cracker of wat fruit. Zorg ook voor wat lekker drinken in huis voor mama. Vergeet ook niet om iets te eten voor papa op het boodschappenlijstje te zetten zodat hij tussendoor of na de bevalling ook wat kan eten!

Tijdens de bevalling

Als de bevalling begonnen is zal mama haarfijn kunnen aangeven wat ze van de aanstaande vader verlangt. De belangrijkste regel voor papa tijdens de bevalling is dan ook goed luisteren en alles doen wat mama zegt. Het kan zijn dat mama graag een massage wil of een nat doekje endat wordt natuurlijk met liefde gegeven.

Daarnaast heeft de vader de volgende taken:

 • De vader is het aanspreekpunt voor de verloskundige en moet eventueel de kraamhulp bellen. Zodra je de verloskundige belt zal hij of zij waarschijnlijk de aanstaande moeder willen spreken om zo in te schatten hoe ver de bevalling staat maar papa kan de eventuele overige zaken regelen (binnenlaten, eventuele vragen stellen die je nog hebt, etc.). Daarnaast vinden sommige kraamhulpen het prettig als je even belt als de bevalling begonnen is, dan weten ze dat ze bijna aan de slag gaan.
 • De vader moet in noodgevallen beslissingen kunnen nemen die moeder en kind aangaan. Praat dus van tevoren goed met elkaar over wensen en wat je wel en niet wilt. De aanstaande vader moet ook opkomen voor mama als zij dat even niet kan.
 • Heel veel geduld opbrengen. Misschien is er tijdens de bevalling geen land te bezeilen met de aanstaande moeder. Bedenk dan dat ze pijn heeft en het waarschijnlijk ook (een beetje) eng vindt en ze heeft je nu hard nodig.
 • Een minder dankbare taak is het laten fijnknijpen van je handen maar ook dat is de taak van de vader. Het kan tijdens de bevalling, zeker als de weeën heftiger worden, steun bieden om de hand van je partner vast te houden. Een bevallende vrouw zal alleen harder knijpen dan ze zelf in de gaten heeft. De papa kan twee dingen doen: tanden op elkaar en het doorstaan of haar iets anders geven om vast te houden (bijvoorbeeld een t-shirt met een knoop erin). Wat je vooral niet moet doen is klagen over de pijn, dat zal ze je niet in dank afnemen.. Als de weeën heftiger worden, kan je met haar meepuffen zodat ze zich kan blijven concentreren op haar ademhaling.
 • Als jullie dit van tevoren zo hebben afgesproken, maakt papa foto's van de bevalling of filmt deze. Zorg uiteraard voor een opgeladen accu en voldoende geheugenkaartjes!
 • Het is mogelijk, als je ervoor kiest om thuis te bevallen, dat de vader de verloskundige met een aantal kleine dingen moet assisteren (denk bijvoorbeeld aan handdoeken klaarleggen of een kruik maken).
 • Een van de belangrijkste dingen waar papa op moet letten en wat nogal eens vergeten wordt, is dat papa ook goed op zichzelf moet passen! De heftige gebeurtenis van een geboorte kan van de stoerste man een muisje maken. De vader moet regelmatig wat eten, vooral tijdens een wat langere bevalling en gaan zitten of het aangeven als hij zich bijvoorbeeld licht in zijn hoofd voelt.
 • Na de bevalling

  Je kindje is geboren! Een van de eerste dingen die de nieuwe vader meestal mag doen is de navelstreng doorknippen. Gefeliciteerd! Je bent (weer) vader!!

 

Reacties op 'De rol van papa tijdens de bevalling'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'De rol van papa tijdens de bevalling'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Veel vrouwen kiezen tijdens of voor de bevalling een vorm van pijnbestrijding. Een ruggenprik, Pethidine injecties, morfine pomp en TENS zijn de meest gebruikte manieren van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Spring snel naar: Ruggenprik, Morfine

Vitamine K na de bevalling

Als je kindje net geboren is krijgt hij of zijn vrij snel wat vitamine K toegediend. Vitamine K zorgt er voordat het bloed sneller stolt en verkleint de kans op bloedingen

Acupunctuur en bevalling op gang helpen

Acupunctuur kan blokkades die de bevalling tegenhouden weer laten te laten stromen. Vaak komt de bevalling dan binnen een paar dagen op gang.

Complicaties bij de bevalling

soms gaat de bevalling niet zoals je had verwacht. Het kindje kan eerder komen of er ontstaan complicaties

Verloop van de bevalling

0 De bevalling verloopt in 3 fasen. De ontsluigintsfase waarin weeën voor een volledige ontsluiting moeten zorgen. De uitsdrijvingsfase waarin persweeën er voor zorgen dat de baby naar buiten komt en de nageboorte waarin de placenta naar buiten komt

De rol van papa tijdens de bevalling

Voor mannen is de bevalling ook een heftige gebeurtenis. Ze zien hun vrouw of vriendin pijn lijden en ze kunnen daar niets aan doen terwijl ze graag willen helpen. Hieronder een lijstje van wat de aanstaande vader wel kan doen tijdens, of zelfs al voor, j

 


 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan