De rol van papa tijdens de bevalling

 • De rol van papa tijdens de bevalling

Voor mannen is de bevalling ook een heftige gebeurtenis. Ze zien hun vrouw of vriendin pijn lijden en ze kunnen daar niets aan doen terwijl ze graag willen helpen. Hieronder een lijstje van wat de aanstaande vader wel kan doen tijdens, of zelfs al voor, jouw bevalling:

Voor de bevalling

De route naar het ziekenhuis uitstippelen, ook al ben je van plan om thuis te bevallen, soms moet je toch naar het ziekenhuis. Papa moet er ook voor zorgen dat de tank van de auto altijd gevuld is in de laatste weken en dat hij voldoende parkeergeld in de auto heeft liggen.
Zorgen voor wat kleine boodschappen, zorg voor voldoende koffie, beschuitjes, boter en muisjes, het is ook handig om wat lichts te eten in huis te hebben. Je bevalling kost heel wat energie, het kan fijn zijn om tussendoor iets te eten zoals een cracker of wat fruit. Zorg ook voor wat lekker drinken in huis voor mama. Vergeet ook niet om iets te eten voor papa op het boodschappenlijstje te zetten zodat hij tussendoor of na de bevalling ook wat kan eten!

Tijdens de bevalling

Als de bevalling begonnen is zal mama haarfijn kunnen aangeven wat ze van de aanstaande vader verlangt. De belangrijkste regel voor papa tijdens de bevalling is dan ook goed luisteren en alles doen wat mama zegt. Het kan zijn dat mama graag een massage wil of een nat doekje endat wordt natuurlijk met liefde gegeven.

Daarnaast heeft de vader de volgende taken:

 • De vader is het aanspreekpunt voor de verloskundige en moet eventueel de kraamhulp bellen. Zodra je de verloskundige belt zal hij of zij waarschijnlijk de aanstaande moeder willen spreken om zo in te schatten hoe ver de bevalling staat maar papa kan de eventuele overige zaken regelen (binnenlaten, eventuele vragen stellen die je nog hebt, etc.). Daarnaast vinden sommige kraamhulpen het prettig als je even belt als de bevalling begonnen is, dan weten ze dat ze bijna aan de slag gaan.
 • De vader moet in noodgevallen beslissingen kunnen nemen die moeder en kind aangaan. Praat dus van tevoren goed met elkaar over wensen en wat je wel en niet wilt. De aanstaande vader moet ook opkomen voor mama als zij dat even niet kan.
 • Heel veel geduld opbrengen. Misschien is er tijdens de bevalling geen land te bezeilen met de aanstaande moeder. Bedenk dan dat ze pijn heeft en het waarschijnlijk ook (een beetje) eng vindt en ze heeft je nu hard nodig.
 • Een minder dankbare taak is het laten fijnknijpen van je handen maar ook dat is de taak van de vader. Het kan tijdens de bevalling, zeker als de weeën heftiger worden, steun bieden om de hand van je partner vast te houden. Een bevallende vrouw zal alleen harder knijpen dan ze zelf in de gaten heeft. De papa kan twee dingen doen: tanden op elkaar en het doorstaan of haar iets anders geven om vast te houden (bijvoorbeeld een t-shirt met een knoop erin). Wat je vooral niet moet doen is klagen over de pijn, dat zal ze je niet in dank afnemen.. Als de weeën heftiger worden, kan je met haar meepuffen zodat ze zich kan blijven concentreren op haar ademhaling.
 • Als jullie dit van tevoren zo hebben afgesproken, maakt papa foto's van de bevalling of filmt deze. Zorg uiteraard voor een opgeladen accu en voldoende geheugenkaartjes!
 • Het is mogelijk, als je ervoor kiest om thuis te bevallen, dat de vader de verloskundige met een aantal kleine dingen moet assisteren (denk bijvoorbeeld aan handdoeken klaarleggen of een kruik maken).
 • Een van de belangrijkste dingen waar papa op moet letten en wat nogal eens vergeten wordt, is dat papa ook goed op zichzelf moet passen! De heftige gebeurtenis van een geboorte kan van de stoerste man een muisje maken. De vader moet regelmatig wat eten, vooral tijdens een wat langere bevalling en gaan zitten of het aangeven als hij zich bijvoorbeeld licht in zijn hoofd voelt.
 • Na de bevalling

  Je kindje is geboren! Een van de eerste dingen die de nieuwe vader meestal mag doen is de navelstreng doorknippen. Gefeliciteerd! Je bent (weer) vader!!

 

Reacties op 'De rol van papa tijdens de bevalling'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'De rol van papa tijdens de bevalling'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

De eerste ademhaling

Zodra je baby geboren wordt zal het binnen heel korte tijd zelf gaan ademhalen. Het lichaampje heeft zich de afgelopen 9 maanden klaar gemaakt voor dit grote moment. Hierna gebeurt er opeens heel veel met het lichaam van je kindje.

Weeëntimer - online weëentimer voor je computer, telefoon of tablet

Online weeëntimer. Online weeëntimer. Houd je weeën online bij op Brabbels zodat je precies weet hoe lang je weeën duren en hoe ver ze uit elkaar zitten zonder gedoe !

Uitzuigen na de bevalling

bij heel veel kindje wordt er wat slijm uit de mond en de keelholte weggezogen nadat ze zijn geboren.

Vluchtkoffer

Als je gaat bevallen in het ziekenhuis is het handig een vluchtkoffer klaar te zetten. Als je thuis wilt bevallen overigens ook want je weet nooit zeker nog je niet onverwachts toch naar het ziekenhuis toe moet. Als er geen hoge bloeddruk is geconsta

Weeënstorm

Als de weeen te snel achter elkaar komen en vaak te lang duren spreek je van een weeënstorm. Een weeënstormis erg pijnlijk maar komt gelukkig niet zo vaak uit zichzelf voor.

Te vroeg geboren

Als je kindje voor 37 weken wordt geboren dan spreek je van een vroeggeboorte of prematuur. In Nederland wordt ongeveer 7% van alle kindje te vroeg geboren

 


 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan