Warm houden

  • warm houden!

Als je kindje net is geboren moet het voor het eerste zichzelf warm houden. Hoe werkt dat precies ?

Warm houden na de geboorte

Als je baby net geboren wordt komt het de koude wereld binnen (want is de baarmoeder was het een stuk warmer). Deze prikkel zorgt er (mede) voor dat je kindje gaat ademhalen. Daarna zorgt de koude lucht er voor dat je kindje af gaat koelen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Je kindje wordt daarom direct afgedroogd en schoongemaakt want als je kindje nat is koelt het sneller af. Vervolgens wordt je kindje tegen jouw warme huid aangelegd en wordt er een doek overheen gelegd. Tegen je huid aanleggen gebeurt overigens niet alleen om je kindje warm te houden. Het stelt je kindje op zijn of haar gemak en geeft jou de gelegenheid om te proberen voor het eerst borstvoeding te geven. Op een later tijdstip, of soms direct al, wordt je kindje lekker warm aangekleed

Hoe houdt een pasgeboren kindje zichzelf warm ?

Op de huid van je baby zitten receptoren die je baby vertellen dat hij of zij afkoelt. Deze prikkel worden doorgestuurd naar de hersnen die verolgens opdracht geven om het babyvet te gaan verbranden. Dit babyvet is niet hetzelfde vet wat wij hebben. Een baby heeft bruin vet en wij hebben wit vet. Dit bruine vet verbruikt calorieen op en is perfect geschikt om de baby warm te houden. Als je kindje te veel bruin vet verbrand zal het snel afvallen.
Doordat de baby verhoudingsgewijs veel meer huid heeft per kilo lichaamsgewicht kan een baby veel sneller afkoelen dan een volwassen mens. Want warmte raak je kwijt door contact met de buitenlucht. Een baby heeft dus verhoudingsgewijs meer contact met de buitenlucht.
Veel pasgeborenen kunnen zichzelf nog niet goed warm houden. Het is daarom belangrijk dat je de baby goed warm aankleed en een mutsje op doet. Gebruik eventueel een kruik om je kindje warm te houden tijdens het slapen.
Wanneer je kindje zichzelf goed warm kan houden hangt dan ook voornamelijk af van hoe groot je kindje is en hoe veel vet het heeft. Na een paar dagen kan je kindje zich meestal veel beter warm houden dan de dagen daarvoor.

 

Reacties op 'Hoe houdt de baby zich warm'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Hoe houdt de baby zich warm'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Reflexen van je baby

je kindje heeft de eerste maanden een aantal unieke reflexen die hij of zij nodig heeft om de eerste maanden te overleven. Na de bevalling zal de verpleegkundige jouw kindje op een aantal van deze reflexen testen.

Eerste keer aanleggen

Na de bevalling mag je je kindje voor de eerste keer aanleggen. Hoe werkt dat precies en waarom is dit zo goed voor jou en je kindje ?

Apgarscore

Als je kindje net geboren wordt wordt deze beoordeeld op een 5 punts schaal. Daaruit wordt de zogenaamde apgarscore berekent en geeft een goed beeld van de gezondheid van het kindje direct na de geboorte.

Navelstreng doorknippen

Na de geboorte wordt de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt. Hierna is je kindje niet meer verbonden met jouw placenta. Brabbels kijkt hoe dit precies werkt.

Acupunctuur na de bevalling

Klachten, worden in de acupunctuur gezien als een verstoring in de stroming levensenergie. Acupunctuur kan helpen deze energie te versterken en beter te laten stromen. Hierdoor kunnen klachten veranderen, verminderen of zelfs over gaan.

Uitzuigen na de bevalling

bij heel veel kindje wordt er wat slijm uit de mond en de keelholte weggezogen nadat ze zijn geboren.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan