Een betere bevalling

  • Een betere bevalling

Hoe kan je ervoor zorgen dat jouw bevalling zo pijnloos en snel mogelijk verloopt? Je krijgt helaas niet de keus om je eigen bevalling te bepalen, dat is afwachten. Maar er zijn wel een paar dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat de bevalling net iets comfortabeler verloopt.

Houdingen

Het is absoluut niet nodig om je hele bevalling, van weeën tot persen, plat op je rug in bed te liggen. Er zijn verschillende houdingen die je kan aannemen tijdens je weeën en zelfs de bevalling. Probeer uit welke houding er bij jou voor zorgt dat je het minste pijn hebt en waarbij je je het beste kan ontspannen. De ene vrouw wil bijvoorbeeld het liefst rondlopen tijdens de weeën terwijl de ander liever ergens overheen hangt, bijvoorbeeld de achterkant van een stoel. Je kan ook zorgen dat je voor je bevalling begint een skippybal in huis hebt, hier kan je een beetje op wiebelen en veel vrouwen ervaren dat als prettig. Volgens de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV) hebben vrouwen die tijdens hun bevalling veel verschillende houdingen aannemen een snellere bevalling hebben en minder pijn ervaren. Daarnaast zou de ontsluiting bevordert worden door een verticale houding (staan, lopen, zitten). Overdrijf dit natuurlijk niet, het belangrijkste is dat jij je goed kan ontspannen in een houding die voor jou op dat moment prettig is en neem ook af en toe rust als je graag rond wilt lopen of staan.. Overigens geldt dat wanneer je in het ziekenhuis bevalt het niet altijd mogelijk is om de houding aan te nemen die je het liefst zou willen, bijvoorbeeld omdat je apparatuur op je lichaam hebt zitten die je kindje in de gaten houdt.

Puffen

Een goede manier om je te concentreren is puffen. Er zijn verschillende manieren van puffen voor verschillende fases van je bevalling. Meer informatie hierover krijg je op zwangerschapsgym/yoga. Overigens is uit een Zweeds onderzoek van meer dan 1000 vrouwen, gepubliceerd in 2009 in The International Journal of Obstetrics and Gynaecology gebleken dat vrouwen die geleerd hebben hoe ze moeten puffen tijdens de bevalling, de bevalling niet minder pijnlijk hebben ervaren dan vrouwen die hiervoor geen cursus hebben gevolgd. Moet je dan maar niet leren puffen? Het is wel een goede manier om je wat zekerder te voelen, je hebt dan misschien niet minder pijn maar je kan er wellicht net even wat beter mee omgaan.

Een warm bad

Als je een warm bad neemt kan je je beter ontspannen, waardoor je weeën minder pijnlijk zullen aanvoelen. Als je last hebt van rugweeën kan het verlichting brengen om de douchestraal lekker op je rug te zetten en zo een poosje onder de douche te zitten.

Massage

Zet je partner aan het werk, papa wil zich vast ook graag nuttig maken! Vrouwen die rugweeen hebben ervaren het meestal als heel prettig als hun rug gemasseerd wordt, of dat er flink in de rug wordt geduwd, eventueel met de vuisten. Andere vrouwen willen juist dat er niemand aan ze zit, geef dat gewoon aan.

 

Reacties op 'Een betere bevalling'

Reacties

Blotevoeteninhetgras
Puffen is nogal ouderwets en helpt juist niet bij het opvangen van weeën. Langzaam en zo volledig mogelijk inademen (Van je buik een ballon maken) en weer langzaam uitademen zorgt ervoor dat de wee zijn werk doet terwijl jezelf ontspant.

Jouw naam:

Foto's over 'Een betere bevalling'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Ontspannen tijdens de bevalling

De meeste aanstaande mama’s zullen wel eens gehoord of gelezen hebben dat je je beter kan proberen te ontspannen tijdens je bevalling. Maar waarom is dat eigenlijk? En hoe doe je dat?

Bevalling

Eindelijk is het dan zo ver. Je gaat bevallen en brengt een nieuw leven deze wereld in ! Op deze special over de bevalling kun je alles lezen over je bevalling. Het begin van de bevalling, het verloop van de bevalling, pijnbestrijding en nog veel meer.

Gebroken vliezen

Ongeveer 1 op de 10 bevallingen beginnen met gebroken vliezen. De meerderheid van deze bevallingen begint binnen 24 uur. Bij de overige 90% breken de vliezen pas tijdens be bevalling

Redenen om thuis te bevallen

In Nederland bestaat het unieke systeem om te kiezen tussen een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling. In alle andere Europese landen is het normaal om in het ziekenhuis te bevallen. 68% van alle vrouwen zegt het liefste thuis te willen bevallen. On

Wanneer de verloskundige bellen

Als je denkt dat de bevalling gaat beginnen dan wil je misschien meteen de verloskundige bellen maar vaak is dat nog niet nodig en zal ze dus ook nog niet komen. Wanneer kun je de verloskundige bellen ?

Lotusgeboorte

Bij een lotusgeboorte blijft de navelstreng heel tot na de geboorte van de placenta of zelfs een paar uur erna. De baby wordt meteen (huid op huid) bij zijn moeder gelegd. Bij een volledige lotusgeboorte blijft de placenta via de navelstreng verbonden met

 


 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan