Baby leert lopen

Je kindje leert lopen. Voor veel ouders een moment om nooit meer te vergeten. Het begint bij de geboorte met de loopreflex, gevolgd door maanden van oefening en vervolgens weken - of zelfs maanden - schuifelen totdat je kindje plotsklaps de grote stap neemt en los loopt !

  • Lopen

Leren lopen

Alle voorgaande vaardigheden, leren kruipen, leren staan, leren zitten en omrollen, heeft je kindje allemaal nodig gehad om te leren lopen. Goed, sommige kinderen slaan het kruipen over maar als je kindje heeft gekropen, heeft dat geholpen om de spieren die je kindje nu gebruikt alvast flink wat sterker te maken . De meeste kinderen leren lopen ergens tussen de 12 en 15 maanden. Maar dat kan heel erg verschillen van kindje tot kindje. Sommige kinderen lopen al met 9 maanden sommigen pas na anderhalf jaar. Het leren lopen verloopt vaak als volgt:

  • Je kindje wordt geboren met een loopreflex. De eerste weken van het leven kan je kindje min of meer lopen als je kindje op een vlak oppervlakje zet (en goed beet houdt !).
  • Na ongeveer 8 weken verdwijnt de loopreflex en zal je kindje niet meer proberen te lopen als je het op een vlak oppervlakte zet. Je kindje houdt of de benen stijf op slot of zakt door de knieën
  • Na 13 weken ongeveer probeert je kindje zichzelf staande te houden als je je kindje neerzet. De komende maanden zal je kindje dit steeds langer vol kunnen houden !
  • Na 6 tot 9 maanden zal je kindje zich proberen op te trekken. Als dat gelukt is, probeert je kindje vaak zo lang mogelijk te blijven staan
  • Na 9 tot 12 maanden kan je kindje vaak schuifelen of lopen aan een voorwerp zoals de salontafel, de bank of aan jouw handen.
  • De laatste stap, tussen 12 en 15 maanden zal je kindje voor het eerst los gaan lopen. Dit is meestal vrij plotseling. eerst nog heel onwennig in een typische babyloopje maar al snel wordt het soepel en gaat het steeds beter.
  • Terugval

    Heel veel kinderen hebben meerdere terugvallen tijdens heel dit proces. Zeker bij de laatste stap zie je vaak dat het kindje de ene dag nog los liep om het vervolgens weken niet meer te doen ondanks al jouw aanmoediging. Dit is heel normaal. Maak je hier niet te druk om. je kunt je kindje stimuleren om weer te gaan lopen maar als je kindje even niet wil doet hij of zij het echt niet en kun je maar beter eventjes geduldig afwachten. Voordat je het weet lopen ze weer !

    Je kindje helpen

    Het leren lopen van je kindje is een combinatie van evenwicht en vertrouwen, ja we weten het, het klink heel erg new age maar in dit geval is het waar. De fysieke spierkracht heeft je kindje meestal al voordat het gaat lopen maar het evenwicht en de motoriek, daar moet aan gewerkt worden. Je kindje zal ook nog niet gaan lopen als je kindje er nog geen vertrouwen in heeft.

    • Leer je kindje balans door het aan de hand mee te laten lopen. Trek daarbij nooit aan de armpjes van je kinderen maar laat je kindje zelf bepalen hoe veel steun ze nodig hebben. Dit kan je kindje het beste met de armpjes naar voren.
    • Push je kindje niet, geef je kindje alle ruimte om zelf aan te geven wanneer hij of zij wil gaan lopen
    • Zorg er voor dat je kindje zichzelf kan optrekken als hij of zij dat wilt. Zorg dat er genoeg ruimte is om dat te doen. Favoriete plekjes zijn vaak de tafel, de bank en de spijlen van de box
    • Onderdruk de neiging om je kindje te helpen als ze zelf iets proberen. Sta er bij en zorg dat je ze op kunt vangen als ze vallen. Ze moeten het echt zelf leren !
    • Als het lukt, wees dan dolenthousiast. Als het niet lukt, wees dan niet teleurgesteld. Je kindje doet echt zijn best !

    Er zijn ook heel veel hulpmiddelen op de markt om je kindje te leren lopen. Het ene type is loopstoeltjes. Je kindje hangt in een stoeltje en kan met de benen op de grond. Door te trappelen en loopbewegingen te maken, komt je kindje dan vooruit en lijkt het alsof je kindje loopt. Helaas leert je kindje hierdoor niet het evenwicht te bewaren en het is ook nog eens heel erg slecht voor de heupjes van je kindje. Dit kun je dus beter niet kopen en als je het toch hebt gekocht, niet meer gebruiken !
    De tweede categorie zijn looprekken en duwwagens. Het ironische van deze hulpmiddelen zijn dat je kindje vaak al vrij goed moet kunnen lopen om dit te kunnen gebruiken. Het is dus niet altijd heel geschikt is om te leren lopen maar vaak vinden de kinderen (als ze al kunnen lopen) dit erg leuk speelgoed.

    Schoenen kopen ?

    Nu je kindje kan lopen, moet je dan ook schoenen kopen? Pas als je kindje buiten gaat lopen, is het handig om schoenen te kopen. Binnen heeft je kindje nog geen schoenen nodig. Schoenen maken het lopen alleen maar lastiger voor je kindje. Als je dan ook schoenen gaat kopen, koop dan flexibele schoenen waarmee je kindje het gevoel met de grond kan behouden.
    Bijna overal zie je ook sokken met anti-slip zolen. Dit is ook niet zo goed voor het leren lopen van je kindje. Vergelijk het maar met jezelf. Jij loopt toch ook niet lekker als er iets onder je voeten plakt. Je kindje mag best een beetje grip hebben maar zolang het niet al te glad is, zijn anti-slip sokken niet nodig. Let er bij schoenen kopen goed op dat:

    • De schoenen de enkeltjes van je kindje goed ondersteunen
    • De zooltjes flexibel zijn, dit kun je testen door de schoen dubbel te vouwen. Dit moet gemakkelijk gaan
    • Zorg dat je de schoenen goed en stevig dicht kan trekken. 3 Klittenband strips zijn vaak beter dan 2
    • Koop altijd nieuwe schoenen. Tweedehands schoenen zijn al voorgevormd naar iemand anders zijn of haar voet

    Veiligheid

    Als je kindje eenmaal kan lopen, moet je extra goed op ze letten. Kinderen hebben geen besef van gevaar en lopen, juist als het jou even niet uitkomt, zo alle kanten op. Ze steken de straat over als er auto's aankomen en op een drukke winkelstraat ben je ze binnen 2 seconde uit het oog verloren.
    Ook je huis moet je nog een keertje doorlopen. Plekken waar je kindje voorheen niet bij kon, komen nu snel dichter bij. Vaak schat je het niet goed in hoe veel je kindje nog te pakken krijgt als het de armen strekt en op de teentjes gaat staan. Laat je dus niet verrassen !

 

Reacties op 'Lopen'

Reacties

Mama-tilly
Ik heb een super webshop gevonden zodat mijn kindjes niet zomaar vallen tijdens het leren lopen: https://www.loopwagen-kopen.nl Ze hebben heel veel verschillende loopwagens en loopauto's. Ik zou het iedere ouder aanraden!

Jouw naam:

Foto's over 'Lopen'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Het gevaar van de tv en wipstoel

Het gevaar van de tv en wipstoel, wat is de invloed van de tv en de wipstoel op jouw kleine baby

Ontwikkeling van je baby in de derde maand

Deze maand raakt de ontwikkeling van je baby in een stroomversnelling. Het kleine karaktertje krijgt duidelijkere vormen en geluidjes en glimlachjes vliegen je om de oren

Ontwikkeling van je baby in de zesde maand

Deze maand is het wachten op de eerste 'mama'. Een geweldige dag voor mama en papa zal stiekem wel een beetje jaloers zijn. Maar papa, jij volgt snel genoeg !

Ontwikkeling van je baby in de vijfde maand

Je baby ontwikkelt deze maand steeds meer een eigen gevoel voor humor. Je ontdekt steeds meer gekke bekken en rare geluiden waarmee je de baby aan het lachen kan maken. Een dankbare taak voor nieuwe ouders !

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan