Te vroeg geboren

Als je kindje voor 37 weken wordt geboren dan spreek je van een vroeggeboorte of prematuur. In Nederland wordt ongeveer 7% van alle kindje te vroeg geboren

  • te vroeg geboren!
  • te vroeg geboren!
  • te vroeg geboren!

Hoe veel te vroeg ?

Een normale zwangerschap duurt 40 weken maar vanaf 37 weken kun je al thuis bevallen. In Nederland is een kindje officieel levensvatbaar met 26 weken maar vaak met 24 weken of zelfs eerder, afhankelijk van het ziekenhuis lukt het steeds vaker om het kindje in leven te houden. De overlevingskans bij 23 weken ligt soms als op 65% waarna de overlevingskans per week stijgt. De kans om te overleven met 33 weken is dan ook 95%. Daarom wordt een kindje vanaf 22 weken extreem prematuur genoemd en vanaf 33 weken prematuur. Voor die tijd spreek je van een miskraam.

Couveuse

Als je kindje te vroeg wordt geboren zal het in de couveuse geplaatst worden. Dit is een afgeschermde omgeving waar je kindje op temperatuur kan worden gehouden en afgeschermd kan worden van ziektekiemen door toevoer van schone gefilterde zuurstof. De wanden zijn doorzichtig zodat je kindje goed in de gaten kan worden gehouden. Vaak wordt je baby ook aan het infuus gelegd. Zelf kun je kolven zodat je kindje toch de moedermelk binnen krijgt die erg gezond voor hem of haar is.

Wanneer naar huis ?

Doorgaans mag het kindje naar huis als 'het goed gaat' met het kindje en je kindje zichzelf op temperatuur kan houden. Vroeger werd er meer naar het gewicht gekeken om te bepalen of je kindje naar huis mocht maar dat is steeds minder het geval.

Gevaren

Als je kindje te vroeg geboren wordt zijn er een aantal directe gevaren:

Onvoldoende ontwikkelde longen - doordat de longen nog niet voldoende ontwikkelt zijn dreigt de kans dat er onvoldoende zuurstof opgenomen kan worden. Dit kan leiden tot een hersenbeschadiging. Daarom krijgt je kindje ook zuurstof toegediend in de couveuse. Om dit zo veel mogelijk tegen te gaan krijgt de moeder bij een dreigende vroeggeboorte al corticosteroïden toegediend. Hierdoor rijpen de longen van je kindje sneller. Het duurt 12 tot 24 uur voordat dit goed werkt. De artsen zullen daarom proberen een vroeggeboorte zo lang mogelijk uit te stellen.

Geelzucht - omdat de lever vaak nog niet voldoende ontwikkelt is kan de lever niet alle stoffen verwerken. Juist na de geboorte worden de rode bloedcellen afgebroken die nodig waren in de baarmoeder en vervangen door rode bloedcellen die nodig zijn als je kindje zelf kan ademen. Hierbij komt een schadelijke stof vrij die normaal gesproken door de lever wordt afgevoerd. Als de lever dit niet voldoende kan wordt je kindje onder aan blauwe lamp gelegd. Dit zorgt er voor dat de schadelijke stof omgezet wordt in een onschadelijke stof.

Hersenbloeding - Bij 10 tot 40% van de vroeggeborenen komt een hersenbloeding voor. Dit is voornamelijk afhankelijk van het gewicht van je kindje. Een hersenbloeding klinkt heel erg maar in heel veel gevallen zorgt een hersenbloeding niet tot permanente schade. De hersenen van je baby zijn nog erg veerkrachtig en kunnen zichzelf vaak nog goed herstellen.

Behandeling bij een dreigende vroeggeboorte

Een dreigende vroeggeboorte is soms niet goed tegen te houden, hoogstens uit te stellen. Dit hangt er vaak van af of en hoeveel ontsluiting je al hebt en in welke fase van je zwangerschap je je bevindt. In veel gevallen zal de gynaecoloog weeënremmer geven om je zo veel mogelijk tijd te geven tot de bevalling. In die tijd krijg je vaak antibiotica toegediend die je kindje moet beschermen tegen infecties en corticosteroïden om de longetjes van je kindje sneller te laten rijpen.
Soms lukt het wel om de bevalling te stoppen. De weeënremmers hebben dan kun werk gedaan en de weeën zijn gestopt. Het is dan heel belangrijk om heel veel rust te houden om de weeën niet opnieuw op gang te brengen.

Vroeggeboorte voorkomen

Een vroeggeboorte is lang niet altijd te voorkomen helaas. Wel kun je zelf veel doen om de kans te verkleinen. Bijvoorbeeld door gezond te leven tijdens je zwangerschap, niet te roken, voldoende te bewegen en te sporten verminder je de kans op een vroeggeboorte flink ! Helaas hebben vrouwen die op latere leeftijd zwanger worden meer kans op een prematuur kindje.

Gevolgen voor je kindje

Het is vaak van te voren lastig om te voorspellen of een vroeggeboorte effect heeft op de latere ontwikkeling. Soms loopt het kindje wat vertraging op maar wordt dat later ingehaald. Vaak ontwikkelen de hersenen van een vroeggeboren kindje zich anders dan die van een op tijd geboren kindje maar dit hoeft lang niet altijd tot problemen of complicaties te leiden. Over het algemeen heeft een prematuur kindje een iets grotere kans op een gedragsafwijking of een (lichte) handicap of een lager IQ. Bij een groot deel van de prematuren is er echter geen verschil te vinden!

 

Reacties op 'Te vroeg geboren'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Medisch bevallen

Als er een verhoogde kans op complicaties is zul je medisch moeten bevallen. Dit gebeurt in het ziekenhuis onder leiding van een gynaecoloog. Wanneer ben je precies medisch en wat houdt dat in ?

Complicaties bij de bevalling

soms gaat de bevalling niet zoals je had verwacht. Het kindje kan eerder komen of er ontstaan complicaties

Als de verloskundige te laat is

Heel soms gebeurt het dat de verloskundige te laat is. Je voelde al wel wat krampjes maar opeens krijg je persdrang. Wat moet je dan doen ?

Keizersnede

Soms is het nodig op om de baby te halen als een natuurlijke bevalling niet lukt of niet goed gaat. Dat halen van een kindje gaat door middel van een keizersnede

In het vruchtwater gepoept

Als het vruchtwater breekt en de kleur is bruin of groen is dan heeft je kindje waarschijnlijk in het vruchtwater gepoept. Je zult dan in het ziekenhuis moeten bevallen. Het komt relatief vaak voor dat een kindje in het vruchtwater heeft gepoept en gelu

Te vroeg geboren

Als je kindje voor 37 weken wordt geboren dan spreek je van een vroeggeboorte of prematuur. In Nederland wordt ongeveer 7% van alle kindje te vroeg geboren

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan