Zwangerschapstest

  • Hoe werkt een zwangerschapstest ?

Als je wilt weten oef je wanner bent kun je het beste een zwangerschapstest doen. Hoe werkt een zwangerschapstest en vanaf wanneer kun je het beste een zwangerschapstest doen.

[ad-l-sky]

Zwangerschapstest

Zodra je bevrucht bent zorgt het vruchtje er voor dat het zwangerschapshormoon hCG aangemaakt wordt. Na de innesteling gaat je lichaam in grote getale het hCG hormoon aanmaken. Zodra je genoeg hCH hormoon hebt aangemaakt zal je lichaam het overtollige hCG hormoon via je urine afvoeren. Op dit moment kun je dit testen met een zwangerschapstest. Over het algemeen kun je pas testen op de dag van je verwachtte menstruatie. Je hebt dan nog wel kans op een verkeerde uitslag. Er staat dan dat je niet zwanger bent terwijl je dit wel bent. In de dagen na je verwachte menstruatie wordt de test steeds betrouwbaarder omdat de hCG waarden ongeveer iedere anderhalve dag verdubbelden.

Test afnemen

Een thuistest is altijd gebaseerd op het hCG hormoon in je urine. bij het afnemen van deze test moet je over de strip plassen of de strip in een bakje opgevangen urine dompelen. Na ongeveer 1 minuut verschijnt de uitslag.
Er zijn verschillende test te koop. Je kunt een test kopen bij de apotheek of drogist. Sommige werken met lijnen waarvan 1 er een controle lijn is en de andere de lijn die aangeeft of je zwanger bent. Andere tests werken met een digitaal display waarin je zelfs kunt zien hoe lang je al zwanger bent. Alle tests zijn ongeveer even betrouwbaar. Als je het echt zeker wilt weten kun je het beste 2 tests kopen en de volgende dag nogmaals testen.
De uitslag van de test zal in veel gevallen langzaam vervagen. Na een aantal dagen kun je de uitslag vaak niet meer aflezen. Het is daarom leuk om een foto te maken van jouw positieve test. Zorg dus dat je een fototoestel bij de hand hebt. Wij vinden het natuurlijk helemaal geweldig als je die foto hieronder plaatst !
Sommige vrouwen vinden het lastig om over de strip heen te plassen. Je kunt daarom ook wat urine opvangen en de strip daarin onderdompelen. Als je een test koopt ga dan ook even langs de supermarkt voor wat wegwerpbekertjes want zeepresten in een gebruikte beker kunnen voor een vals positieve uitslag zorgen (de test geeft dan dus aan dat je zwanger bent terwijl je dat misschien niet bent).

Bloedtest

In sommige gevallen kun je ook een bloedtest afnemen. Dit wordt bij de huisarts gedaan en is betrouwbaarder dan een urine test. Je kunt een bloedtest ook al eerder afnemen. Dit gebeurt vaak als je met bepaalde klachten naar de huisarts gaat zoals pijnlijke borsten en misselijkheid.

Verkeerde resultaten

Eigenlijk zijn tegenwoordige tests vrij betrouwbaar en kun je er van uitgaan dat wanneer je de instructies goed hebt opgevolgd de uitslag correct is. Helaas is er altijd een kans op een verkeerde uitslag.
Het is belangrijk dat je de gebruiksaanwijzing van de test goed leest en je daar aan houdt. Als je te lang wacht met aflezen of de strip te lang in de urine houdt kan de test positief zijn terwijl je niet zwanger bent.
Als je te voeg test of niet op het goede tijdstip kan de test negatief zijn terwijl je toch zwanger bent.

 

Reacties op 'Hoe werkt een zwangerschapstest ?'

Reacties

Anoniem
Ik haat het dat ik nog niet zwanger ben :(

Jouw naam:

Foto's over 'Hoe werkt een zwangerschapstest ?'

  • Zwangerschapstest

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Indrooglijn van een zwangerschapstest

Soms verschijnt er na verloop van tijd, ver na de maximale wachttijd van de zwangerschapstest, een hele vage lijn. Dit heet een indrooglijn en kan er voor zorgen dat je denkt dat je zwanger bent zonder dat je werkelijk zwanger bent

Een vaag streepje, ben ik nu zwanger?

Je doet een zwangerschapstest omdat je denkt dat je zwanger bent en uiteindelijk komt er een heel vaak streepje te staan. Ben je nu zwanger of juist niet ?

 


 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan