25 weken zwanger

25 weken zwanger25 weken zwanger

Mamma

Vanaf nu zal de verloskundige niet meer om de 4 weken maar om de 3 weken met jou een afspraak maken. Bij deze controles wordt naast de baby ook extra aandacht aan jouw gezondheid geschonken. Bij iedere controle zal jouw bloeddruk worden gemeten. Als jouw bloeddruk te hoog is, kan dat wijzen op zwangerschapsvergiftiging. Als zwangerschapsvergiftiging wordt vermoed, zul je worden doorgestuurd naar een gynaecoloog die met hogere regelmatigheid jouw conditie zal bekijken. Meestal wordt bij een iets verhoogde bloeddruk rust aangeraden. Als dit het geval is, neem dan ook echt rust want een te hoge bloeddruk kan nadelige gevolgen hebben voor jou en je baby !
De baby heeft bij 25 weken zwangerschap meer controle over de spieren, die inmiddels ook sterker zijn geworden. De baby heeft ook steeds minder plaats en kan niet meer zo vrij bewegen. Je zult daarom steeds duidelijker je baby kunnen voelen. De plopjes veranderen langzaam in hardere schoppen en stoten die zelfs iets pijnlijk aan kunnen voelen.
Soms kun je al wat last krijgen van harde buiken. De spieren van de baarmoeder trekken samen om alvast te oefenen voor de bevalling. Ze bereiden zich voor op de weeën Dit worden ook wel 'voorweeën' of 'oefenweeën' genoemd. Dit doet de baby geen kwaad. Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespannen. Als je er vaak last van hebt en het zelfs pijn doet, licht dan je verloskundige of gynaecoloog in. Die zal je waarschijnlijk adviseren om veel rust te nemen. Als je te druk in de weer bent, kan het de groei van de baby belemmeren.


25 weken zwangermet 25 weken zwanger kun je voorweëen krijgen

Voorweëen - Aan het einde van deze week (zeker als dit niet je eerste zwangerschap is) kun je last krijgen van voorweeën. Dat komt doordat je baarmoeder gaat oefenen voor de bevalling. De spieren die dan gebruikt gaan worden, worden dan getraind. Dit kan pijnlijk zijn en je kunt zelfs denken dat 'het begonnen is'. Voorweeën kunnen er voor zorgen dat je baarmoederhals korter wordt (het verstrijken van de baarmoederhals). Een voorwee duurt vaak minder dan een minuut (30-40) seconden en de tijd tussen de voorweeën is onregelmatig. Voorweeën nemen niet in kracht toe en na 10 tot 20 minuten wordt het vaak weer rustig. Alhoewel voorweeën gevoeliger zijn dan harde buiken ervaart lang niet elke vrouw ze als pijnlijk Voorweeën kunnen bij een tweede of latere zwangerschap al voor ontsluiting zorgen. Vrouwen die zwanger zijn van een tweede of derde kindje hebben vaak ook veel meer last van voorweeën. Als je voor de eerste keer zwanger bent heb je meestal niet zo gek veel last van voorweeën en zorgen ze ook niet voor ontsluiting. Voorweeën kunnen geen kwaad maar kunnen wel worden opgewekt door spanning en drukte. Als je dus last hebt van voorweeën neem dan de rust die je nodig hebt !

Listeriose - Vanaf 25 weken zwangerschap komt listeriose relatief vaker voor. Een listeriosebesmetting loop je op door voedsel te eten dat besmet is met de listeria bacterie. Een besmetting is zeer gevaarlijk mede omdat dit het lastig te herkennen is en hele schadelijke gevolgen kan hebben voor jou of je baby zoals: een miskraam, vroeggeboorte of een doodgeboren kindje. Vermijd het eten van zachte on-gepasteuriseerde kazen en melk. Verhit je eten goed en eet geen eten waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is. Voor alle tips over het voorkomen van deze besmetting kijk op de listeriose pagina !

Baby

25 weken zwangerMet 25 weken zwangerschap is de baby zo groot als een koolraap!

Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram

De baby blijft groeien en krijgt steeds minder en minder plaats in jouw baarmoeder. Hierdoor kan de baby nu niet meer zo vrij bewegen maar kan zich nog wel alle kanten opdraaien. Dit kan meerdere keren per dag en kan soms ongemakkelijk aanvoelen. De definitieve houding neemt je kindje pas veel later aan dus wees niet bang als het hoofdje nog niet naar beneden ligt. Het hoodje is nu groot genoeg om uitwendig gevoelt te worden door de verloskundige. door het hoofdje op te zoeken weet de verloskundige zeker hoe jouw baby ligt. Rond deze week opent de baby voor de eerste keer de ogen. Veel zien ze nog niet maar licht en donker kunnen ze nu al onderscheiden !
De handjes van je baby waren voor deze week open maar zullen zich deze week sluiten tot vuisten. Je baby zal de handjes in vuisten houden totdat je baby ongeveer 2 maanden oud is. Waar dat voor dient weet eigenlijk niemand helemaal zeker. Misschien is het een manier om toch al de armspiertjes te oefenen.
De longetjes van jouw baby gaan zich nu goed vertakken. Vanuit de bronchieëen vertakken de longen zich steeds verder. Aan het einden van deze vertakkingen komen kleine longblaasjes te zitten. Zolang je baby nog in de baarmoeder zit blijven deze blaasjes leeg maar strakjes als jouw baby de eerste adem neemt vullen deze blaasjes zich vol met lucht. We zullen nog wel eventjes moeten wachten. Eerst moet er nog surfacant (eensoort smeermiddel) aanmaken zodat de blaasjes open kunnen blijven en niet aan elkaar plakken als je baby uitademt.

Pappa

Mamma is nu 25 weken zwanger en de baby groeit al erg goed. De hartslag is nu zo sterk dat het soms mogelijk is om het te horen zonder doptone. Neem een lege wc rol en plaats deze op de buik van mama. Met een beetje geluk kun je nu het hartje horen door de wc rol. Je bent nu op zoek naar een hartslag die ongeveer 2 keer zo snel gaat als die van mamma. Lukt het niet ? Dat kan, soms zit de placenta in de weg of is er nog te veel vruchtwater. Probeer het komende weken gewoon nog eens !
Als mamma nog niet uitbundig heeft geshopt, ligt hier voor jou de uitgesproken kans. Als mamma nu haar kleren nog past, duurt dat zeker niet lang meer. Neem haar mee naar een paar leuke winkels en koop wat ze leuk vindt en nodig heeft !

Ben jij nu 25 weken zwanger ?

Alle pagina's over 25 weken zwangerschap


Nieuw: vergelijk je zwangerschap vergelijk je zwangerschap met die van andere moeders !

Meer

Volgende week: 26 weken zwanger

Vorige week: 24 weken zwanger

 

Reacties op '25 weken zwanger'

Reacties

Mom2be
Ook 25 weken me kleine wondertje is de afgelopen 2á3 dagen flink bezig dan is boven onder draait schop een hele drukke mannetje

Kim
Ik ben 24 weken zwanger en affentoe 2 x per dag zon heftige buikpijn tegelijke tijd met lage rugpijn dat erna weer hard weg gaat ... ik weet zeker dat het de oefenweeen zijn. dit is mijn 3de kindje.. Gelukkig heb ik hier ervaring mee.. weeen zijn namelijk net zo. Mijn baby beweegt lekker en houd er ook van om mij in de ochtend is lekker wakker te schudden. ;) Geniet er nog van dames.. Heerlijk..

Hannah
25 weken en ik voel helemaal niks...schijnt door de placenta te komen die als een stootkussen aan de voorkant van m'n buik ligt.

Roumaissa
25 weken zwanger sinds gisteren middag constante pijn in onderrug en onderbuik

Yeliz
Ik bn ook 25 weken zwanger van tweeling boys.. Ze zijn best wel druk hoor hihi :) echt geweldig om ze elkedag te voelen :-*

Dilek
Nu 25 weken , voelde hem al met 14 weken. Wat een dondersteen zeg! :p

silva
Hier ook 25 weken Voel me beeb ook al heel veel. En het kan al flink schoppen :)

B
Gevoeld, niet gevoelt :(

wanina
Ik ben nu ook alweer 25 weken ,en voel mijn beeb elke dag

tally
ik ben ook vandaag 25 weken die van ons kan nog al stampen heel de nacht heeft het geduurd en dan ligt ie nog tegen mijn blaas soms ist zo erg dat men blaas pijn doet x deze week suikertest ben benieuwd

Jouw naam:

Foto's over '25 weken zwanger'

  • 25 weken 1 dag
  • 25 weken De laatste mooie foto dat we gekregen hebben van ons stampertje, nu is het wachten tot aan de bevalling...
  • 25 weken
  • 25 weken
  • nog meer menden striae
  • 25 weken zwanger Vandaag zo'n heerlijke dag 30 graden lekker van het zonnetje genieten ☉
  • mijn klein meisje in mijn buik ik ben al 25 weken en 3 dagen
  • 25 weken! groot of klein?
  • 25 weken
  • 25 weken

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de fotoBrabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan