22 weken zwanger

22 weken zwanger22 weken zwanger

Mamma

Je baarmoeder komt nu ongeveer 2 centimeter boven je navel uit. Zelf ben je ook steeds zwaarder aan het worden en dat is maar goed ook want je baby groeit ook steeds verder.
Misschien heb je het gevoel dat je te veel gewicht aankomt. Let er dan wel op dat je niet af gaat vallen. Afvallen als je 22 weken zwanger bent, is niet zo goed voor je ongeboren kindje. Als je echt denkt dat je te veel aankomt doordat je te veel eet, probeer dan wat gespreider en een stuk gezonder te eten.
Veel vrouwen krijgen last van nesteldrang. Ze krijgen het gevoel dat ze alles schoon en netjes moeten hebben. Alle babykleertjes worden nog eens uit de kast gehaald en gewassen. Zou je misschien niet nog wat extra kleertjes moeten hebben? Vaak zie je vrouwen in dit stadium van de zwangerschap babyzaak na babyzaak afstruinen om nog van alles te kopen. Het is wel verstandig om niet te veel van de kleinste maatjes te kopen. Als je kindje eenmaal geboren is, groeit het als kool en zal het binnen twee weken al niet meer in die kleertjes passen. Daarnaast zul je waarschijnlijk in de eerste weken veel kraambezoek krijgen, die ook allemaal kleertjes en rompertjes meenemen voor de baby.
Op de momenten dat je als moeder zelf wat rust neemt en bijvoorbeeld net in bed ligt, kun je verrast worden door het getrappel van je kindje. Juist dan zul je je baby voelen. Op zich is dat ook wel logisch. Als je zelf actiever bent, zul je het bewegen van je kindje minder snel opmerken. Maar het is ook zo dat als jij zelf beweegt je kindje daardoor dan in slaap wordt gewiegd.

22 weken zwangerMet 22 weken zwangerschap kan je navel naar buiten ploppen!
Plopnavel - bij veel zwangere vrouwen komt de navel vanaf de 22e zwangerschapsweek een beetje naar buiten zetten. Dit komt doordat de baarmoeder de navel naar buiten drukt. Na de bevalling krijg je vanzelf weer meer ruimte en plopt je navel weer gewoon op de oude plek. Je hebt wel een kleine kans dat je na de bevalling een iets grotere navel houdt dan voor de zwangerschap.

Duizeligheid - tijdens je zwangerschap kun je meer last hebben van duizeligheid. Je baarmoeder kan dan op je aderen drukken in je rug waardoor er moeilijker en minder bloed naar je hoofd stroomt. Dit heet ook wel het cava syndroom. Je kunt dit oplossen door op je zij te gaan slapen. Duizeligheid kan ook ontstaan door een lage bloeddruk, een lage suikerspiegel, bloedarmoede of hyperventilatie. Als je je duizelig voelt lees hier dan alles over duizeligheid tijdens de zwangerschap

Heb je al eens aan een Doula gedacht? - bijna alle ouders zijn het er over eens. Achteraf gezien hadden we een doula in moeten schakelen. Een doula bereid mama en papa compleet voor op de bevalling, legt je alles uit wat je nodig hebt, neemt de tijd voor je, helpt jou op weg naar de bevalling en staat ook tijdens de bevalling voor papa en mama klaar. Neem eens een kijkje op prachtig bevallen, voor alle informatie die je nodig hebt over een doula

Baby

22 weken zwangerMet 22 weken zwangerschap is de baby zo groot als een papaya!

Lengte van je baby: 28,5 centimeter
Gewicht van je baby: 440 gram

De zenuwen van je baby ontwikkelen zich en het centrale zenuwstelsel is klaar om gegevens van je baby te ontvangen. Je baby leert deze week voelen, horen en proeven. In de 22e week van je zwangerschap ontwikkelt je baby gevoel in de vingertoppen. Je baby kan dus gaan voelen ! Je baby gaat hiermee gelijk aan de slag en probeert de navelstreng en zijn eigen gezicht te voelen. Het zal overigens nog heel lang duren voordat je baby echt is staat is om gericht voorwerpen te gaan pakken. Pas als je baby 3 maanden oud is, krijgt je baby dit goed door. Maar nu, als je 22 weken zwanger bent, wordt de basis hiervan al gelegd.
De baby is in deze week goed in staat om te horen. Dat betekent dat de baby nu al jouw stem leert herkennen. Geluiden van buitenaf worden gedempt door het vruchtwater in je baarmoeder maar jouw eigen stem en sommige lage tonen zijn al goed hoorbaar voor de baby. Onderzoek heeft ook aangetoond dat pasgeboren baby's de stem van hun moeder al kunnen herkennen.
Je baby ontwikkelt deze week ook zijn eerste smaakpapillen en het kan zijn dat je baby al de eerste (sterke) smaken kan proeven. Eet dus vanaf nu niet al te pittig meer want daardoor verandert de smaak van vruchtwater !
Het haar van je baby is op dit moment kort en wit. Later zal het een andere kleur krijgen maar bij iedere baby is het op dit moment wit.
Verreweg het grootste deel van de dag (net zoals na de geboorte) slaapt je kindje. Nu al ontwikkelt je kindje een favoriete houding om in te slapen. Zelfs na de geboorte zul je dat blijven herkennen. Sommige kindjes slapen met de kin op de borst of met één uitgestrekt beentje. Een ander kindje trekt beide knietjes op of ligt met gekruiste benen.

Pappa

Mamma is nu 22 weken zwanger. Misschien krijgt ze symptomen die lijken op nesteldrang. Nesteldrang lijkt in jouw ogen misschien gemakkelijk of zelfs een beetje grappig. Mamma is genetisch geprogrammeerd om het huis schoon en in orde te maken maar bekijk het ook eens eventjes van haar kant. Als ze dit doet, is het omdat in haar ogen het huis te vies is of omdat het huis niet 'klaar' is voor het babytje dat gaat komen. Ze vindt het niet prettig meer en wil het schoon en klaar hebben. Het is nu dus een prima tijd om de klussen in het huis niet meer uit te stellen. Als je helemaal wilt helpen, pak dan ook meteen even de stofzuiger en maak het huis schoon. Dat zal ze zeker waarderen!.

Ben jij nu 22 weken zwanger ?

Alle pagina's over 22 weken zwangerschap


Nieuw: vergelijk je zwangerschap vergelijk je zwangerschap met die van andere moeders !

Meer

Volgende week: 23 weken zwanger

Vorige week: 21 weken zwanger

 

Reacties op '22 weken zwanger'

Reacties

C.
22 + 2 weekjes en 3 kilo aangekomen, bij de eerste was dat 10 kilo dus ben hartstikke blij. Bij deze zwangerschap laat ik de suiker staan. En het helpt!

Cansu
22 weken 850gram aangekomen

Hanan
22weken ik woog 75k

Kelly
22 weken en nu een goede 10 kilo aangekomen :-/

sarah
Ik kom van 79kg, en weeg nu 81kg

Ella
Ik woog 49 en nu 54

Ja9
22 weken. Ben 9 kilo afgevallen en moet naar de diƫtist om aan te komen. Wish me luck

Tirza
Aankomen was balen. 4kg met 22 weken. Lijkt niet zoveel, maar het gaat wel duidelijk wat sneller nu. Heb ook meer drang om te eten. Moeilijk om gezond te blijven eten - ik vind chocola zoo lekker. Bij de echo ontdekt dat ik navelbreuk heb. Maak mij er zorgen over. Schijnt veel voorkomend te zijn, maar ook gevaarlijk. Draag nu een buikband omdat mijn darm er echt voortdurend uitpuilt. Voor nu lijkt dat voldoende, maar ga nog wel met de verloskundige praten.

Marita
Net 2 striemen op mn zij ontdekt. Derde kindje, moet dat nu echt??

esra
Ik ben nu 22 weken en ben al 11 kilo aan gekomen ik woof voorheen 51 maar je krijgt er wat moois voor terug dus geen probleem

Jouw naam:

Foto's over '22 weken zwanger'

  • 5 maandjes
  • 22 weken Zwanger van een jochie
  • ik en mijn vriend samen naar centerparcs geweest men moeder heeft de foto gemaakt hier ben ik 22 weken
  • 22 weken!
  • Babybuikje Mama en papa wachten op je
  • 22 weken
  • Mijn buik bij 22 weken
  • 22 weken
  • 22 weken
  • Mijn buikje 22 weken zwanger

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de fotoBrabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan