23 weken zwanger

23 weken zwanger23 weken zwanger

Mamma

Rond de 23e week van jouw zwangerschap gebeurt er veel met je lijf. Je borsten maken zich klaar om melk te produceren en doordat je groeit, kunnen er zwangerschapsstrepen (striae) ontstaan.
Zwangerschapsstrepen zijn zijn rode strepen / vlekken op je benen, billen, buik of borsten. Striae krijg je omdat je lichaam te snel groeit waardoor je huid te snel oprekt. Als de strepen eenmaal zijn ontstaan, kun je er niets meer tegen doen maar je kunt proberen het te voorkomen door te huid te masseren met zwangerschapolie. Dit zorgt er voor dat je huid soepel blijft en minder snel scheurt. Dit werkt helaas niet voor iedereen even goed. Striae zal na de zwangerschap blijven zitten maar de kleur zal veranderen. Het blijft niet rood maar wordt meer wit-rose waardoor het minder opvalt.
Onder invloed van hormonen is het mogelijk dat je al wat 'voormelk' aan gaat maken. Dit is nog geen echte melk maar 'colostrum'. Colostrum is geel van kleur en bevat veel afweerstoffen die helpen je baby te beschermen tegen virussen en bacteriën. Ook stimuleert het de spijsvertering van de baby en bevat het enzymen die afvalstoffen wegwerken. Na de geboorte en als je borstvoeding besluit te geven zal het colostrum langzaam overgaan in echte melk. Dit proces duurt ongeveer 10 dagen.

23 weken zwangerVanaf 23 weken zwanger kun je last krijgen van het carpaal tunnel syndroom!

Dof of weinig gevoel in je handen - Vanaf 23 weken zwanger heb je meer kans op het het capraal tunnel syndroom. Dit wordt veroorzaakt doordat vocht op een zenuw in jouw hand drukt. Als je tijdens de zwangerschap meer vocht in jouw polsen vast houdt kan dat er voor zorgen dat de middelste armzenuw bekneld raakt. Dit zorgt er voor dat je tintelingen of pijn in je hand en vingers voelt. Deze pijn kan zelfs uitstralen tot je arm of schouder. Het kan moeilijker zijn om je vingers goed te bewegen omdat je handen minder gevoelig zijn. Normaal gesproken heb je het meeste last in de midelvinger en in de wijsvinger

Vergeet je steeds meer ? - als je steeds meer vergeet dan zou je wel eens last kunnen hebben van zwangerschapsdementie. Of zwangerschapsdementie echt bestaat daar verschillen de meningen over. Onderzoek laat zien dat progesteron, een hormoon dat je tijdens de zwangerschap meer aanmaakt, verantwoordelijk is voor het deel van je hersenen waar herinneringen worden opgeslagen. Een andere verklaring is dat je gewoon meer aan je hoofd hebt waardoor je misschien meer vergeet. Of het nu echt waar is maakt eigenlijk niet zo veel uit. Feit is dat sommige vrouwen tijdens de zwangerschap gewoon vergeetachtiger zijn. Maar troost je, je bent niet alleen !

Baby

23 weken zwangerMet 23 weken zwangerschap is de baby zo groot als een kleine cantaloupe meloen!

Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram

De baby is met 23 weken zwanger nog steeds aan het oefenen met grijpen en vastpakken. Je kindje kan nu zijn handje of voetje al vastpakken. De baby kan ook al zijn eigen navelstreng pakken maar wees niet bang want hij of zij kan hem niet kapot maken.
De oren van de baby zijn nu ook al zo ver ontwikkeld dat je baby een beetje kan gaan horen. Vooral lage tonen kunnen door het vruchtwater te horen zijn. De hoge tonen niet. Bekende geluiden zoals het geluid van jouw stem leert de baby nu herkennen en zal daar na de geboorte al sterker op reageren (en rustig van worden) dan op onbekende geluiden.
De baby kan nu ook al reageren op jouw bewegingen. Je baby kan bijvoorbeeld 'gezellig tegen je hand aan komen liggen' of tegen die van papa. Probeer het maar eens maar wees niet bang als de baby nog niet meewerkt.
De baby is ook al aan het ademhalen. Dit doet de baby niet met lucht maar met vruchtwater. Af en toe verslikt de baby zich hier in en krijgt het de hik.
Jou baby ziet er op dit moment nog erg rimpelig uit. Dat komt doordat de huid van je baby harder groeit dan de rest van je baby. Je baby heeft dus nog heel veel plek onder de huid waardoor er op dit moment veel rimpels te zien zijn. De komende weken zal je baby steeds meer onderhuids vet aanmaken waardoor de huid mooi opgevuld wordt en er strakjes een mooie gladde baby te voorschijn komt !

Pappa

Mamma is nu 23 weken zwanger en de baby is goed aan het groeien. Probeer maar eens als de baby wakker is, jouw hand tegen de buik van mamma aan te leggen. Als je geluk hebt, komt de baby er tegenaan liggen !

Ben jij nu 23 weken zwanger ?

Alle pagina's over 23 weken zwangerschap


Nieuw: vergelijk je zwangerschap vergelijk je zwangerschap met die van andere moeders !

Meer

Volgende week: 24 weken zwanger

Vorige week: 22 weken zwanger

 

Reacties op '23 weken zwanger'

Reacties

Michel soetens
Wij hebben sinds week 20 al vrij veel bewegingen. Soms is het een paar dagen stil, en zo is het een paar dagen heel erg actief. In week 22 merkten we vooral een flinke groei van de buik en de baby die steeds meer naar voren komt liggen waardoor je het echt goed voelt. Ik ben benieuwd naar de veranderingen in week 23.

sebastiaan
ik ben transgender man ik ben 23 weken zwanger. en in verwachting onze 3de meisje. onze dochters zijn 6 en 8 jaar oud. ik voel onze kleine meid al veel bewegen.

Suus
23+1 Zwanger van onze 4e. 2 weken geleden hechting in baarmoedermond gekregen, gelukkig alles goed gegaan. Dit jochie beweegt als een atleet, haha. Als ik op mijn rug lig, zie je gelijk de vorm van hem zitten. Heb een hele dunne buikwand.

Anoniem
Morgen 23 weken zwanger, en elke dag beweegt ze meer en meer en harder ook natuurlijk! Mijn vriend kan haar soms ook voelen stampen als hij wat geluk heeft en geduld. Blijft een raar en wenend gevoel

Dorien
ik voel onze kleine meid al supper veel bewegen ik ze heeft al een ritme enzo echt zo fijn gevoel alleen ik heb veel last van harde buiken als ik veel inspaningen doe dit zou normaal zijn zegt de gyne maar ja in september komd ze zal wel vlug zijn groetjes

Kimmetje
Week 23 en voel mijn kleine knul al 2/3 weken nu! Blijft een apart gevoel ☺️

Firstone2016
Helaas zat ik op dit geschatte gewicht bij een zwangerschapsduur van 25+5..

madelene
Jee vandaag precies 23 weken zwanger :) Als ik mijn hand leg op mijn buik Als ze beweegt dan stopt ze juist telkens schattig .

Roos
18w voelde baby voor eerst & met 20w aan de buitenkant. Nu met 23w voel je steeds meer bewegingen ook als ze draait of beweegt? Heel apart en mooi. Geniet ervan als ik dan ergens zit en der voel bewegen, ons kleine geheimpje!

Danielle
onze wondertje voelde ik al vanaf 15.5 week en nu 23 weekjes meneertje lijkt veel op zijn papa betreft de adhd haja. heerlijk druk aan het schoppen en rond draaien :)

Jouw naam:

Foto's over '23 weken zwanger'

 • 23 weken
 • 23 weken
 • Ons wondertje! Voel ons prinsesje elke dag beter en beter schoppen, echt een zalig gevoel
 • 23 weken hier ik met mijn buik nog niet supper dik maar begint nu te groeien eindelijk
 • 23 weken + 2 dagen zwanger.
 • Ons wondertje! Voel ons prinsesje elke dag beter en beter schoppen, echt een zalig gevoel
 • 23 weken
 • 23 Weken
 • 23 weken mijn echo
 • 23 weken en 4 dagen

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de fotoBrabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan