27 weken zwanger
Mamma
Vandaag ben je 27 weken zwanger en begint de laatste week van je tweede trimester. Het derde en laatste trimester staat voor de deur. Als je nog niet aan het aftellen was, kun je nu beginnen ! Vanaf nu zul je zien dat jouw gewicht steeds meer zal toenemen. Dit komt door de reserves die je lichaam aan het opbouwen is voor je baby. Zolang je gezond eet, kan dit geen kwaad en na de bevalling zal je deze extra kilo's weer kwijtraken. Als je borstvoeding gaat geven, gaat dit vaak extra snel.
Het kan zijn dat je vanaf nu weer wat last krijgt van vermoeidheid. Dit komt door de hormonen die weer op gaan spelen in je lichaam. Je merkt misschien ook wel dat je nagels wat breekbaarder zijn. Een manicure of nagelcreme en nagellak kunnen je hierbij helpen.
Je kunt nu ook last krijgen van gesprongen adertjes in je gezicht: couperose. Couperose is eigenlijk een toename van kleine bloedvaatjes in het gezicht. Je kunt dit proberen te voorkomen door je huid gedurende je zwangerschap niet bloot te stellen aan hevige temperatuurschommelingen. Een goede (vettige) creme kan je huid beschermen.
Rusteloze benen - Met 27 weken zwangerschap krijg je steeds meer kans op rusteloze benen. Het rusteloze benen sydroom wordt ook wel RLS ( Restless Legs Syndroom) genoemd en treedt voornamelijk op wanneer je eventjes uitrust of wilt gaan slapen. Je benen voelen alsof ze tintelen, jeuken of zelfs prikken. RLS komt voornamelijk voor in je onderbenen maar sommige vrouwen voelen het ook in hun bovenbenen, armen of handen. Meestal kun je weinig tegen rusteloze benen doen. Aan het begin van het derde trimester treedt het syndroom op en gedurende 1 tot maanden wordt het erger. In de laatste maand van de zwangerschap neemt het meestal weer wat af. Na je zwangerschap verdwijnen de rusteloze benen vanzelf weer.
Bekkeninstabiliteit - Bekkeninstabiliteit is een klacht die vaak voorkomt bij zwangere vrouwen. Bekkeninstabiliteit voelt aan als pijn in de onderrug, midden en voorkant van het bekken of rond het stuitje.
Hormonen die er voor moeten zorgen dat je bevalling strakjes kan beginnen, (relaxine) zorgen er voor dat je kraakbeen weker wordt en je banden slapper. Dit zorgt voor meer ruimte tussen de drie botten van het bekken. Dit kan gepaard gaan met pijn en je kunt er veel last van hebben ook na de bevalling.
Een fysiotherapeut, Mensendieck therapeut of osteopaat kunnen helpen de klachten te verminderen. Wacht niet te langs met het maken van een afspraak wanneer je deze pijn ervaart !
Baby
Lengte van je baby: 34 centimeter
Gewicht van je baby: 800 gram
Jouw baby zal deze week beginnen met dromen. Dit is opvallend want het duurt nog weken voordat de baby begint met zijn REM slaap. REM slaap is een slaapfase die erg belangrijk is voor dromen en ook in verband wordt gebracht met de organisatie van de hersenen. Er is nog heel veel onderzoek nodig naar het belang van deze vroege dromen maar over het algemeen wordt aangenomen dat ook deze dromen van invloed zijn op de ontwikkeling en structurering van de hersenen.
Deze week wordt ook een start gemaakt met het immuunsysteem van je baby. Dit is belangrijk omdat je baby strakjes voldoende weerstand moet hebben om te kunnen overleven buiten de baarmoeder. Zijn eigen immuunsysteem wordt in de baarmoeder versterkt door het immuunsysteem van de moeder via de placenta. Borstvoeding geven is erg goed voor de weerstand van de baby omdat de baby dan ook antilichamen van de moeder meekrijgt na de geboorte.
De groei van de baby zwakt deze week af. De baby moet nu vooral nog zwaarder worden en de organen verder ontwikkelen en versterken. Deze week heeft de baby wenkbrauwen en wimpers die de ogen van de baby zullen beschermen na de geboorte. Ook ontwikkelen de trommelvliezen van de baby zich nu zodat hij of zij later goed kan horen.
De baby heeft ondertussen een speciale band met mama opgebouwd en reageert op de biologische klok van de moeder. Als mama slaap krijgt dan maakt mama het hormoon melatonine aan waardoor de baby ook rustiger zal worden al kan daar een flinke vertraging tussen zitten. Als mama wat eet zal er meer glucose in het bloed komen waardoor de baby juist actiever wordt
Pappa
Mamma is nu 27 weken zwanger en zit nu in de laatste week van haar tweede trimester. Vraag mamma het aan te geven als de baby de hik heeft. Met een beetje geluk kun jij dit ook voelen !
Ben jij nu 27 weken zwanger ?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang van week tot week updates over je zwangerschap!
Voor alle vragen over je zwangerschap en jouw baby kun je natuurlijk ook terecht in het zwangerschapsforum of vraag het aan onze professionals
Alle pagina's over 27 weken zwangerschap
- 27 weken zwanger wanneer uitgerekend
- 27 weken zwanger harde buiken
- 27 weken zwanger baby voelen
- 27 weken zwanger gewicht
- 27 weken zwanger
- 27 weken zwanger wie is er allemaal zwanger
Nieuw: vergelijk je zwangerschap vergelijk je zwangerschap met die van andere moeders !
Meer
Volgende week: 28 weken zwanger
Vorige week: 26 weken zwanger