21 weken zwanger

21 weken zwanger21 weken zwanger

Mamma

Je bent vandaag 21 weken zwanger en precies op de helft van je zwangerschap! Gefeliciteerd dit is een nieuwe mijlpaal in je zwangerschap.
Je kunt vanaf nu wat last gaan krijgen van bandenpijn. Bandenpijn voelt als een stekende pijn aan de zijkant van je baarmoeder. Als je dat hebt, geeft je lichaam aan dat je het wat rustiger aan moet doen. Soms krijg je er ook last van als je wat drukker bent geweest. Vaak helpt het om even rustig te gaan liggen !
Als je bij de verloskundige komt, zal zij je buik aftasten. Het aantal centimeters dat je baarmoeder boven het schaambeen ligt, vermeerderd met vier, moet ongeveer gelijk zijn aan het aantal weken dat je zwanger bent. Op deze manier krijgt de verloskundige een goed beeld van de groei van je kindje.
Naast dit onderzoek zal de verloskundige ook steeds je bloeddruk meten. Een lage bloeddruk veroorzaakt vaak duizeligheid. Een hoge bloeddruk komt ook regelmatig voor bij zwangere vrouwen. Vroeger werd er wel eens gezegd dat je dan zoutloos moest gaan eten, maar uit recenter onderzoek is gebleken dat dit niet altijd een goede oplossing is. Nu is matigen met zout altijd beter voor je gezondheid, dus ook als je zwanger bent, maar het is dus niet nodig om zout helemaal uit je levensstijl te weren. Er zijn wel wat levensmiddelen die voor een hoge bloeddruk kunnen zorgen. Hieronder vallen bijvoorbeeld thee met zoethout (sterrenmix), drop, sauzen uit een pakje, soep en jus, salami, ontbijtspek en chips. Heb je dus last van een hoge bloeddruk? Let dan vooral op met dit soort producten.

21 weken zwangerbij 21 weken zwanger zou je wel eens een harde buik kunnen krijgen
Harde buiken - Vanaf nu kunnen er af en toe harde buiken optreden. Harde buiken doen geen pijn maar voelt ook niet altijd prettig. Je buik voelt tijden zo'n harde buik echt aan als een harde bal. Het begint van bovenaan in je buik en trekt dan naar beneden. Door middel van harde buiken bereid je baarmoeder zich voor op de bevalling. Er is nog wat onduidelijkheid maar harde buiken zijn waarschijnlijk een middel van je lichaam om je baarmoeder op te rekken zodat je kindje in je baarmoeder blijft passen terwijl je zwangerschap vordert. Harde buiken werden voor het eerst beschreven door de arts John Braxton Hicks (in 1872 al). Daarom worden harde buiken ook wel Braxton-Hicks contracties genoemd.

Babystress - rond de 21 weken zwanger is het heel normaal dat je je af en toe druk gaat maken over de baby. Het begint toch allemaal heel erg dichtbij te komen en je bent al over de helft van je zwangerschap heen. Je buik laat je ieder moment van de dag zien dat je toch echt zwanger bent en de plopjes die je voelt zijn overduidelijk van je baby. Het is heel normaal dat je je daar wat onzeker over voelt. Natuurlijk ben je heel blij maar het is ook wel heel eng om moeder te worden en je geeft op best een hoop vrijheid op. Alle moeders voelen zich hier op een bepaald moment wel onzeker over. Daar hoef je je niet schuldig over te voelen. Het wil wel helpen om je verhaal te doen bij iemand die al kinderen heeft. Die begrijpt vaak precies wat je voelt en waar je het over hebt. Je partner voelt waarschijnlijk hetzelfde want voor hem is het ook een hele verandering. Met hem kun je er natuurlijk ook over praten !

Baby

21 weken zwangerMet 21 weken zwangerschap is de baby zo groot als een mango!

Lengte van je baby: 27 centimeter
Gewicht van je baby: 380 gram

Jouw baby ziet er deze week al ongeveer zo uit zoals het straks wordt geboren. Alle vormen van het gezicht zijn er nu en het haar groeit al. Alhoewel de baby qua lengte al op of over de helft zit, moet de baby nog ongeveer 10 keer zo zwaar worden.
Jouw baby dronk al een tijdje van het vruchtwater maar deze week zijn de ingewanden zo ver ontwikkeld dat je baby nu zelf suiker uit het vruchtwater kan halen. Met dit suiker legt je baby dunne laagjes babyvet aan. Dit babyvet heeft je baby strakjes nodig om lekker warm te blijven. Als je baby dit vruchtwater drinkt kan je baby proeven wat jij hebt gegeten ! Als je pittig voedsel hebt gegeten zal je vruchtwater ook pittiger smaken. Onderzoek heet uitgewezen dat er een goede kans bestaat dat je baby strakjes een voorkeur ontwikkelt voor het eten dat jij tijdens de zwangerschap hebt gegeten !
Heb je je wel eens afgevraagd hoe je baby eigenlijk zuurstof krijgt in de baarmoeder ? Tussen de 2 hartkamers zit op dit moment nog een opening met een klepje. Deze opening zorgt er voor dat het bloed van je baby van de ene naar de andere hartkamer kan stromen. Hierdoor stroomt het bloed precies de andere kant op dan wanneer de baby zelf zou ademen en slaat het bloed de longen over omdat deze toch nog niet werken. In het bloed dat van de placenta komt zit al veel zuurstof. Het meeste bloed stroomt via de hartkamers naar de hersenen omdat daar de meeste zuurstof nodig is. Als je baby geboren wordt openen de longen zich waardoor er zo'n druk op de aderen komt te staan dat het bloed de andere kant op gaat stromen. Hierdoor klapt het klepje tussen de 2 hartkamers dicht en stroomt het bloed niet meer van kamer naar kamer.
Je baby slaapt nu ongeveer 12 tot 14 uur per dag. Dat is net zo veel als je baby zal slapen als hij of zij eenmaal is geboren !

Papa

Mama is nu 21 weken zwanger. De eerste helft zit er op vandaag ! Neem mama eens mee uit en vier deze geweldige dag !

Ben jij nu 21 weken zwanger ?

Alle pagina's over 21 weken zwangerschap


Nieuw: vergelijk je zwangerschap vergelijk je zwangerschap met die van andere moeders !

Meer

Volgende week: 22 weken zwanger

Vorige week: 20 weken zwanger

 

Reacties op '21 weken zwanger'

Reacties

1
1

Jody
Ik ben 21 weken zwanger, het is een jongentje en is uitgerekend voor 6 november.

Jouw naam:

Foto's over '21 weken zwanger'

 • 21 weken
 • samen met dochter nog met 21 weken 6 pistes geskied
 • 20 weken zwanger
 • 20 weken zwanger
 • Mijn everything 21weken
 • 20 weken
 • 21 weken ver Mijn buikje op 21 weken
 • Echo. 21 weken echo van onze pruts.
 • 21 Weken

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de fotoBrabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan