11 weken zwanger

11 weken zwanger11 weken zwanger

Mamma 11 weken zwanger

Je bent nu 11 weken zwanger ! Deze week kan je baby al flink bewegen maar je zal de baby nog niet voelen. Als je iets voelt, zijn dit helaas meestal je darmen die plek moeten maken voor je baarmoeder.
Je baarmoeder zou nu duidelijk voelbaar moeten zijn. Dit voelt als een verharding in de onderbuik, boven het schaambeen.
Je lichaam is aan het veranderen onder invloed van hormonen en door de versnelde bloedsomloop. Het kan zijn dat je haar dikker of dunner wordt, je nagels kunnen anders aan gaan voelen. Het wordt je op dit moment afgeraden om te veel in de zon te gaan zitten. Te veel UV straling kan zorgen voor een zwangerschapsmasker. Dit zie je doordat er donkerbruine vlekken op je huid ontstaan. Dit komt om,dat je tijdens de zwangerschap sowieso meer pigment aanmaakt dan anders en je dus gevoeliger bent voor zonnestraling. Meestal gaat een zwangerschapsmasker weer weg na de zwangerschap maar niet altijd, dus pas een beetje op !

Heel vaak naar het toilet - Veel zwangere vrouwen moeten in het begin van de zwangerschap, aan het einde van de zwangerschap of zelfs heel de zwangerschap lang, vaker naar het toilet. Dit komt omdat er meer bloed door je nieren stroomt. Hierdoor werken je nieren beter en moet je vaker plassen. Hier bovenop komt nog eens dat je baarmoeder begint te groeien en tegen je blaas aan drukt. Het is belangrijk om niet minder (maar juist meer) te gaan drinken als je zwanger bent. Vooral gewoon water is erg belangrijk om binnen te krijgen ook al lijkt het tegenstrijdig. Juist door het drinken van water in plaats van andere drankjes zul je minder vaak naar het toilet moeten.

Stralende huid - Sommige zwangere vrouwem beginnen helemaal te stralen als ze zwanger zijn. Natuurlijk straal je omdat je gelukkig bent maar het heeft ook een andere oorzaak. Tijdens je zwangerschap maak je meer vrouwelijke hormonen aan. Een van die hormonen is oestrogeen en heeft als bijwerking dat je huid extra hydrateert. Hierdoor kan het zijn dat je huid er geweldig uit ziet en je helemaal gaat stralen.

Vlokkentest - Vanaf 11 weken kun je een vlokkentest uit laten voeren. Bij een vlokkentest worden er cellen weggehaald uit de placenta waarna er gekeken wordt of jouw kindje misschien een erfelijke afwijking heeft zoals het syndroom van Down. De vlokkentest is de eerste test die je hiervoor kunt doen en geeft in 98% van de gevallen een uitslag. De test is niet zonder risico's en in 0.5% van alle gevallen resulteert de test in een miskraam. Veel vrouwen kiezen er dan ook voor om deze test niet uit te voeren of te wachten op een vruchtwaterpunctie of de veel minder betrouwbare combinatietest af te wachten.

Andere zwangeren ? - Als je nog geen andere zwangeren kent, is het een goed idee om er een paar op te zoeken. De komende weken zul je vast en zeker de neiging krijgen om te praten over jouw zwangerschap met iemand die precies weet wat jij nu doormaakt. Niemand is daar geschikter voor dan iemand die net zo lang zwanger is als jij. Je kunt je inschrijven voor een leuke cursus yoga of zwemmen. Bij je verloskundige ligt meestal alle informatie over het aanbod bij jou in de buurt.

11 weken zwangerMet 11 weken zwangerschap is de baby zo groot als een limoen!

Baby

Lengte van je baby: 5,5 centimeter
Gewicht van je baby: 10 gram

Als je 11 weken zwanger bent, is het hoofdje van je baby is nu ongeveer zo groot als de andere helft van zijn of haar lichaam. Bij de geboorte zijn de verhoudingen een stuk anders. Het hoofd is nog steeds groot in vergelijking met een volwassene maar vanaf nu gaat het lichaam dan ook harder groeien om dit in te halen.
Deze week is ook aan de buitenkant te zien welk geslacht je kindje heeft. Als het een meisje is, ontstaan deze week de eierstokken en als het een jongetje is, ontstaan de zaadballen. Helaas is het het nog te vroeg om dit goed op een echo te kunnen zien. Je moet dus nog eventjes geduld hebben. Het geslacht wordt pas bekeken bij het structureel echoscopisch onderzoek of de 20 weken echo (wat tegenwoordig vaak al bij 18 weken plaats vindt).
De bewegingen van je kindje worden steeds vloeiender. Waar je kindje de vorige weken alleen nog schok- en schrikbewegingen kon maken, beweegt je kindje zich nu vloeiend door je baarmoeder. Zoals we vorige week al hebben verteld, zijn nu de vitale organen van je kindje helemaal ontwikkeld. Hierdoor is de kans op complicaties voor je kindje een heel stuk gedaald. Als je wilt, kun je nu dan ook stoppen met het slikken van foliumzuur maar als je er toch mee door wilt gaan, kan dat geen enkel kwaad. Deze week zie je vooral ontwikkeling aan de vingers en teentjes waar de nageltjes beginnen te groeien. De oogleden van je kindje zijn deze week helemaal klaar waarna je kindje zijn of haar oogleden zal sluiten. Pas als je in de 7e maand van je zwangerschap zit, zullen de oogleden weer open gaan !

Pappa

Misschien zijn de vorige weken in een roes voorbij gegaan en was je meest voorkomende gedachte 'Uhhh .. en nu ??'. Je staat hier in ieder geval niet alleen in want ook voor pappa is dit nieuw en zeker als dit de eerste zwangerschap is die je meemaakt, komt er erg veel op je af. Neem deze week een dagje vrij en ga lekker met mamma wat leuks doen. Een dagje winkelen (want binnenkort heeft ze nieuwe positiekleding nodig) en daarna een etentje valt zeker in de smaak. Als je vorige week niet mee bent geweest naar de termijnecho plan dan nu alvast de 20 weken echo in want die wil je niet missen.

Ben jij nu 11 weken zwanger ?

Alle pagina's over 11 weken zwangerschap


Nieuw: vergelijk je zwangerschap vergelijk je zwangerschap met die van andere moeders !

Meer

Volgende week: 12 weken zwanger

Vorige week: 10 weken zwanger

 

Reacties op '11 weken zwanger - dikker haar, pigment en het geslacht'

Reacties

tsSLAueP
@@q7Ijv

tsSLAueP
1'"

tsSLAueP
1'||DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(98)||CHR(98)||CHR(98),15)||'

tsSLAueP
1*DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(99)||CHR(99)||CHR(99),15)

tsSLAueP
0t7MyiP6')) OR 384=(SELECT 384 FROM PG_SLEEP(15))--

tsSLAueP
JnFGcKxK') OR 181=(SELECT 181 FROM PG_SLEEP(15))--

tsSLAueP
yTfnSs0S' OR 257=(SELECT 257 FROM PG_SLEEP(15))--

tsSLAueP
-1)) OR 17=(SELECT 17 FROM PG_SLEEP(15))--

tsSLAueP
-5) OR 390=(SELECT 390 FROM PG_SLEEP(15))--

tsSLAueP
-5 OR 187=(SELECT 187 FROM PG_SLEEP(15))--

Jouw naam:

Foto's over '11 weken zwanger - dikker haar, pigment en het geslacht'

 • echo 11 weken
 • echo 11 weken
 • 11 weken
 • Babytje 11 weken zwanger :)
 • Echo 11 weken
 • zo bijzonder 11 weken 6 dagen
 • 11 weken
 • 11 weken
 • 11 weken (L)
 • 11 week zwanger 11 week zwanger van 1ste kindje.

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de fotoBrabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan