Spierontwikkeling, je kindje wordt sterker en handiger | Brabbels

Spierontwikkeling, je kindje wordt sterker en handiger

Bij de geboorte heeft je kindje nauwelijks controle over de spieren en bestaan de bewegingen die je kindje maakt voornamelijk uit reflexen. Als je kindje opgroeit, zul je zien dat het steeds sterker wordt en steeds meer handelingen zelf uit kan voeren. De spieren van je kindje zijn hierin een belangrijk onderdeel. Hoe de ontwikkeling van de spieren precies verloopt en waarom, lees je op Brabbels

Motoriek

Er zijn 2 soorten motoriek. De grove en fijne motoriek. De grove motoriek is voor de grote bewegingen, zoals het slaan met de armpjes en later het kruipen. De fijne motoriek zijn de kleine bewegingen. Deze zie je het eerst bij het vastgrijpen en het indrukken van knopjes. Motoriek heeft veel te maken met spierontwikkeling maar dat is niet het hele verhaal. Ook de hersenontwikkeling van je kindje is hierbij net zo belangrijk. Eigenlijk is het een wisselwerking. Je kindje wil een beweging maken, hierdoor ontwikkelen de spieren maar ook de hersenen zich.
Motoriek is, zeker bij kinderen dus iets wat ze nog moeten leren en waar je ook mee kunt oefenen.

Spier ontwikkeling

Als je kindje geboren wordt, heeft het bijna geen controle over de spieren. De bewegingen die je kindje maakt zijn reflexen zoals de zoekreflex, de zuigreflex en de schrikreflex. Kort na de geboorte gaan de spieren zich ontwikkelen. Lang niet ieder kindje ontwikkelt zich even snel of legt het accent op dezelfde vaardigheden.
Wel zie je dat de spierontwikkeling zich in een ongeveer gelijk patroon ontwikkelt. Dit is zelfs zo belangrijk dat er door experts vaak niet gekeken wordt naar hoe goed een kindje al iets kan, er wordt naar de volgorde gekeken waarin kindjes zich ontwikkelen.

Spierontwikkeling eerste 3 maanden

Bij de geboorte zal je kindje zijn eigen nek nog niet kunnen ondersteunen. De spieren die de nek rechtop houden, zijn nog niet sterk genoeg. De eerste spieren die zich dus echt ontwikkelen zijn de nekspieren en de spieren die nodig zijn om de hals en het bovenlichaam te coördineren. Hoe lang het duurt voordat je het nekje niet meer hoeft te ondersteunen, hangt af van je kindje. Van invloed zijn onder andere de lengte van het nekje en de houding waarin je kindje graag ligt. Als je kindje graag op zijn of haar buikje ligt of veel rondkijkt, zal je kindje deze spieren sneller ontwikkelen dan wanneer je kindje voornamelijk op de rug ligt.
Je kindje zal al wel trappelbewegingen maken maar deze bewegingen zijn nog niet gecoördineerd.

4 tot 6 maanden

In maand 4 tot maand 6 (en nogmaals, het kan heel erg verschillen per kindje) leert je kindje zijn of haar rugspieren te gebruiken en ook de schouder en armspieren. Je kindje kan nu zitten, met of zonder ondersteuning. Je kindje kan zichzelf een beetje opdrukken en voorwerpen tussen zijn handen klemmen of zelfs een beetje vasthouden.

7 tot 9 maanden

In deze maanden versterken alle spieren zich waardoor de bewegingen die je kindje al kon maken, steeds beter uitgevoerd worden. De fijne motoriek ontwikkelt zich steeds verder waardoor je kindje beter kan grijpen naar voorwerpen. Je kindje kan zitten zonder ondersteuning en zal beginnen met kruipen. Je kindje kan ook al op zijn of haar benen staan (met ondersteuning) maar lopen lukt meestal nog niet.

10 tot 12 maanden

In deze periode wordt je baby een stuk zelfstandiger. Je kindje kruipt waarschijnlijk het hele huis door (alhoewel sommige baby's nooit leren kruipen) en zowel de grove als fijne motorische bewegingen worden steeds beter uitgevoerd. Je kindje zal zichzelf proberen op te trekken en proberen te gaan staan. Dit zal steeds vaker lukken en uiteindelijk zal je kindje hierdoor gaan lopen.

Motorische ontwikkeling stimuleren

De motorische ontwikkeling kun je prima stimuleren. Je kindje vindt dit leuk, heeft dit zelfs nodig en het is geweldig om te doen. Kinderen die meer oefenen, zullen zichzelf sneller ontwikkelen. Maar wees wel bedacht op een aantal valkuilen.
Als je kindje ergens nog niet klaar voor is, zal je kindje het ook niet leren. Als je kindje nog niet het besef heeft dat het naar spullen kan grijpen, zal je kindje dit ook nog niet doen. Het maakt niet uit hoe vaak je het speeltje net buiten bereik legt. Je kindje zal het niet pakken. Pas de spelletjes dus aan op het niveau waar je kindje zich bevindt.
Sommige kinderen leggen het accent van hun ontwikkeling ergens anders op. Kinderen die niet kruipen ontwikkelen vaak eerder een goede fijne motoriek en andersom geldt hetzelfde.
Kijk dus goed naar wat je kindje leuk vindt en oefen dit met je kindje. Probeer niets te forceren als je kindje niet wil, een beetje stimuleren mag natuurlijk altijd !


Door: Jackelien Langenhuizen

 

Forum, delen en reacties op 'Spierontwikkeling, je kindje wordt sterker en handiger'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Spierontwikkeling, je kindje wordt sterker en handiger'

 

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Baby leert klimmen

Rond een maand of 9 leert je kindje niet alleen kruipen maar ook klimmen en zichzelf optrekken. Klimmen is goed voor de ontwikkeling van je kindje maar kan o zo gevaarlijk zijn. Dit betekent aanpassingen in het huis, ogen in je achterhoofd en de verbanddo

Het gevaar van de tv en wipstoel

Het gevaar van de tv en wipstoel, wat is de invloed van de tv en de wipstoel op jouw kleine baby

Bot ontwikkeling bij kleine kinderen

Als je kindje geboren wordt ziet het skelet er heel anders uit dan wanneer je kindje volwassen is. De verhoudingen zijn compleet anders en in korte tijd verdwijnen er meer dan 90 botten! Lees waarom dit zo is en hoe de bot ontwikkeling van je baby verloop

Het verschil tussen jongens en meisjes

Jongetjes en meisjes zijn vanaf de geboorte al verschillend maar hoe verschillen jongens en meisje nu precies en waar wordt dat door veroorzaakt ?

 

Baby


 


 
 
 
Brabbels contact
links
Promotie adverteren
samenwerken
partners
Over Brabbels Brabbels is de site over baby's, zwangerschap en kinderwens. Op Brabbels vind je alles wat je over jouw zwangerschap wilt weten. Kijk ook eens op het zwangerschapsforum, baby forum en het kinderwens forum
Volg Brabbels op Google+ Zwangerschapsmassage Bergen op Zoom
registreren |
Brabbels maakt gebruik van cookies. info / verbergen en toestaan