De eerste tandjes

Na ongeveer 5 of 6 maanden komen de eerste tandjes van je kindje door. Je baby kan hier flink wat last van hebben. Zelfs al weken van tevoren. Hoe de tandjes doorkomen en wat je tegen de pijn kunt doen, lees je hier.

  • De eerste tandjes

Wachten op de eerste tand

Vaak zie je de eerste tandjes van je kindje al een tijdje zitten voordat ze echt doorkomen. Je ziet een witte vlek onder het tandvlees en het tandvlees lijkt erg strak te staan. Terwijl je misschien verwacht dat ze ieder moment door kunnen breken, kan het nog wel een maand duren voordat de tandjes echt doorkomen. Als de tandje echt doorkomen merk je dat vaak wel aan je kindje alhoewel sommige kindjes er totaal geen last van lijken te hebben. De meeste kindjes zijn wat huilerig, hebben diarree of zelfs een heel klein beetje verhoging.
Als je goed naar het tandvlees kijkt, zie je vaak een witte bobbel of als het tandvlees wat ontstoken is, is het tandvlees juist erg rood.

De volgorde van de tandjes

Door de bank genomen, komen als eerste de 2 onderste voortanden door en daarna de twee bovenste voortanden. Vervolgens komen, bij 8 maanden, de 4 tanden daarnaast door. Dan heeft je kindje eventjes een paar maanden rust. Vanaf zo'n 12 maanden komen de eerste kiezen door. Daarna komen pas de snijtanden door. De laatste 4 kiezen komen meestal pas rond 20 maanden door. Het melkgebit van je kindje is dan compleet.

Wat doe je tegen de pijn

Veel kinderen hebben last van pijn en soms zelfs wat verhoging. Zodra de tand die aan het duwen is eenmaal is doorgekomen, verdwijnen de klachten heel snel
Je kunt een aantal dingen doen tegen de pijn die je kindje heeft als de eerste tandjes doorkomen. Een bijtring kan helpen om het tandvlees te masseren. Als je de bijtring in de koelkast legt, helpt het ook nog eens extra tegen de pijn door de pijnlijke mond van je kindje te koelen.
Er zijn homeopathische middeltjes zoals Chamodent van VSM tegen de symptomen van het doorkomen van tanden
Er zijn ook middeltjes verkrijgbaar zoals Dentinox die je op de zere plek kunt smeren en die de plek een beetje verdoven. Sommige kinderen hebben hier veel baat bij terwijl anderen het niet lijken te merken. Je kunt ook voorzichtig het zere tandvlees van je kindje met een schone vinger wat masseren. Sommige kindjes vinden dit heel prettig.

Bijkomende klachten

Veel voorkomende klachten bij het doorkomen van tandjes zijn ook de tandenluiers en oorontsteking.
De tandenluier, zoals dit vaak genoemd wordt, kun je herkennen aan de dunne ontlasting met een zure lucht die veel kinderen net voordat ze tanden krijgen produceren. Dit komt doordat de speekselaanmaak toeneemt en van samenstelling verandert als de tandjes doorkomen.
Ook komt een oorontsteking vaker voor. Dit heeft een aantal redenen. Omdat het doorkomen van de tandjes een flinke aanslag is op je kindje is de weerstand van je kindje iets lager. De kaken van je kindje staan in contact met de holtes van de oren. Bij het doorkomen van de tandjes kunnen ze hierdoor gemakkelijker een oorontsteking oplopen.

Tanden poetsen

Als je kindje het eerste tandje heeft gekregen, kun je meteen beginnen met poetsen. Zo went je kindje al vroeg aan deze handeling en zal het later een stuk gemakkelijker gaan. Koop een speciale kindertandenborstel voor je kindje en gebruik alleen tandpasta die geschikt is voor de leeftijd van je kindje

 

Reacties op 'De eerste tandjes'

Reacties

madebyveerle
Ga voor de mooiste bijtringen (met naam), kettingen, speenkoorden (met naam), voedingskettingen, wagenhangers, wagenspanners en wrap snaps naar madebyveerle (op social media)! Alles gemaakt van 100% bpa-vrij en vrij van weekmakers siliconen & onbehandeld hout. Helemaal veilig voor kindermondjes! www.madebyveerle.nl

Kat
Dus als de eerste tandjes doorkomen heeft zij/hij dan ook hetzelfde pijn bij de 2 tandjes en andere tanden ?

Jouw naam:

Foto's over 'De eerste tandjes'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

10 tekenen dat je baby van je houdt

Als baby is je kindje nog te klein om te vertellen dat hij of zij van je houdt en zich veilig en fijn voelt bij je. Toch laat je kleintje vaak genoeg merken hoe geweldig hij of zij papa en mama vindt. Herken de tekenen dat je baby van houdt.

Het gevaar van de tv en wipstoel

Het gevaar van de tv en wipstoel, wat is de invloed van de tv en de wipstoel op jouw kleine baby

Eenkennigheid en verlatingsangst

Ergens na een half jaar wordt jouw kindje eenkennig. De warme gulle lach die je kindje voor iedereen over had, bewaart je kindje nu alleen nog voor jou. Je kindje kan angstig worden en zelfs in paniek raken bij vreemden.

Ontwikkeling van je baby in de achtste maand

Deze maand krijgt je baby het druk met wijzen, zitten, staan, kruipen en misschien wel lopen.

Kruipen

Als je baby leert kruipen wordt hij of zijn voor het eerst echt mobiel. Je kindje gaat voor het eerste op zichzelf op ontdekking. Tegelijkertijd oefent je kindje ook alle spieren die het strakjes nodig heeft om te leren lopen.

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan