Ontwikkeling van je baby in de derde maand

Deze maand raakt de ontwikkeling van je baby in een stroomversnelling. Het kleine karaktertje krijgt duidelijkere vormen en de geluidjes en glimlachjes vliegen je om de oren

Handen handen handen

Deze maand zal je baby zijn handen gaan ontdekken. Je baby probeert alles vast te grijpen en de handjes gaan van vuist naar open en weer terug. Niet iedere baby is even snel hiermee. Enkele baby's leren deze maand al om van alles vast te pakken en slaan naar hartelust tegen hun speeltjes aan. Andere baby's zijn vooral heel veel aan het oefenen en kunnen erg gefrustreerd raken wanneer het allemaal niet lukt.
Veel baby's hebben nu ook genoeg controle om hun eigen handen naar hun mond te brengen. Dat betekent dat ze vanaf nu op hun eigen handen kunnen gaan zuigen. Veel baby's zuigen nog niet op hun duim maar op 1 of 2 vingers of op hun knokkeltjes. Pas later hebben ze genoeg controle om hun duim in de mond te steken.

Sterke superbaby

Naast hun handen oefenen ze ook de rest van het lichaam. Het ruggetje, de onderbenen, de buikspieren en hun armen. Hierdoor leren ze binnenkort om te rollen van de rug naar de zij. Dit doen ze door de beentjes in te trekken, zich op te rollen als een soort bal en dan het gewicht naar 1 kant te verplaatsen. Veel baby's leren nu ook het hoofdje zelf rechtop te houden en om zich op te drukken als ze op hun buik liggen.

Eigen karakter

Als je andere ouders kent met een even oude baby, herken je het vast wel. Je vertelt wat jouw baby allemaal kan en doet en hoort van de andere kant een heel ander verhaal terug. Want nu pas leer je je baby goed kennen. Het karakter wordt een stuk beter zichtbaar en jij snapt je baby ook een heel stuk beter. Dit wonderbaarlijke samenspel tussen jou en jea baby is al begonnen in de buik maar begint nu echt zijn vruchten af te werpen.

Weer aan het werk

Ergens in deze maand, afhankelijk van wanneer je zwangerschapsverlof is begonnen, moet je weer aan het werk. Dat valt voor heel veel moeders niet mee. Ze hebben het idee er nog niet klaar voor te zijn. Vaak komen er ook schuldgevoelens bij spelen omdat je misschien wel een beetje blij bent dat je weer mag gaan werken of omdat je je kindje naar de creche kan sturen. Vaak helpt het om hierover te praten met je partner. Als je minder wilt gaan werken is dit vaak wel te bespreken met je werkgever. Je hebt sowieso recht op ouderschapsverlof.

Voeding

Vorige maand is je baby misschien al iets minder vaak gaan drinken. Deze maand heb je kans dat de nachtvoedingen vervangen gaan worden door een late en vroege voeding. Veel ouders vinden dit erg prettig omdat je dan een nacht door kunt slapen. Niet iedere baby begint nu al met het overslaan van de nachtvoeding, sommige baby's zijn hier veel later mee. Geef je baby in ieder geval regelmaat maar probeer het niet te forceren. Laat je baby op regelmatige tijden eten en slapen. Soms lukt het om het zo te sturen dat de laatste voeding rond 23:00 uur gegeven wordt. Je hebt kans dat je baby dan tot de vroege ochtend slaapt. Je baby mag echt nog niets anders krijgen dan melk want de darmpjes van je kleine kunnen nog geen vast voedsel verteren. Papjes of fruit zijn dan ook nog uit den boze, ook een heel klein beetje mag je niet geven.

Wat je baby in de derde maand kan

Aan het einde van de derde maand kunnen baby's dit

Veel baby's kunnen nu

Hun hoofdje af en toe een stukje optillen als ze op hun buik liggen.
Hun hoofd rechthouden als ze rechtop staan
Hardop lachen.
Het gezicht van pappa en mamma herkennen
Handen open en dicht doen
Met de benen trappelen

Sommige baby's kunnen nu

Jouw stem herkennen Hun hoofdje helemaal optillen als ze op hun buik liggen.
Hun eigen handen naar elkaar brengen
Hun gewicht een beetje op de armen dragen als ze liggen.

Enkele baby's kunnen nu

Hun eigen gewicht eventjes op hun benen dragen.
Naar speelgoed slaan.
Naar speelgoed grijpen.
Van de rug naar de zij rollen.
Bekende geluiden herkennen.
Lucht langs hun lippen persen en zo geluid maken.

Meer ontwikkeling van de baby

Volgende maand: maand 4

Vorige maand: maand 2

 

Reacties op 'Ontwikkeling van je baby in de derde maand'

Reacties

Anoniem
Niet goed

Femke
Wij 3 kids, 1ste op 9 weken eerste fruitpap, weg reflux, happy baby. 2de op 10 weken fruitpap, weg krampjes, goede stoelgang. 3de gepland om dit weekend over te schakelen na 13 weken (later door borstvoeding), hij is er klaar voor!

Anoniem
Je berokkent schade aan de darmen wanneer je te vroeg met vaste voeding start, gezien het rijpingsproces nog niet afdoende is. Deze schade hoeft zich niet te uiten in de jongere jaren, maar kan pas op volwassen leeftijd klachten geven. Tussen 4 en 6 maanden mag er pas met vaste voeding gestart worden naar behoeve van de ontwikkeling van je kind. Het who adviseert zelfs 6 maanden.

Dranki
Wohh die kleintje is echt fantatis, me kintje is ongeveer 13 weken, mag ik banaan/spuitje geven of is dat gevaarlijk?

Anoniem
Mijn kleintje is dertien weken en ze dierverzorgers prima ,is het niet te vroeg voor haar darmpje om met een groetehapje te beginnen , OK kijk er zo naar uit om daar mee te beginnen ?

Brenda
Mijn baby 9weken en leert nu fles drinken in combinatie met borstvoeding.. em lacht ook vaak.

Mariam
ik geniet dag en nacht van mijm prinsesje ze is nu 9 weke oud.

MrsDeVos
Ik ben op 12 weken gestart met groentepap en het doet haar echt goed! Veel betere stoelgang en veel minder krampjes.

pietje
Mijn baby is ook een schatje, het is echt genieten van zo'n hummeltje

wanina
mijn baby is een schatje ,het is echt genieten van zo'n hummeltje

Jouw naam:

Foto's over 'Ontwikkeling van je baby in de derde maand'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan