Spierontwikkeling, je kindje wordt sterker en handiger

Bij de geboorte heeft je kindje nauwelijks controle over de spieren en bestaan de bewegingen die je kindje maakt voornamelijk uit reflexen. Als je kindje opgroeit, zul je zien dat het steeds sterker wordt en steeds meer handelingen zelf uit kan voeren. De spieren van je kindje zijn hierin een belangrijk onderdeel. Hoe de ontwikkeling van de spieren precies verloopt en waarom, lees je op Brabbels

  • Spierontwikkeling

Motoriek

Er zijn 2 soorten motoriek. De grove en fijne motoriek. De grove motoriek is voor de grote bewegingen, zoals het slaan met de armpjes en later het kruipen. De fijne motoriek zijn de kleine bewegingen. Deze zie je het eerst bij het vastgrijpen en het indrukken van knopjes. Motoriek heeft veel te maken met spierontwikkeling maar dat is niet het hele verhaal. Ook de hersenontwikkeling van je kindje is hierbij net zo belangrijk. Eigenlijk is het een wisselwerking. Je kindje wil een beweging maken, hierdoor ontwikkelen de spieren maar ook de hersenen zich.
Motoriek is, zeker bij kinderen dus iets wat ze nog moeten leren en waar je ook mee kunt oefenen.

Spier ontwikkeling

Als je kindje geboren wordt, heeft het bijna geen controle over de spieren. De bewegingen die je kindje maakt zijn reflexen zoals de zoekreflex, de zuigreflex en de schrikreflex. Kort na de geboorte gaan de spieren zich ontwikkelen. Lang niet ieder kindje ontwikkelt zich even snel of legt het accent op dezelfde vaardigheden.
Wel zie je dat de spierontwikkeling zich in een ongeveer gelijk patroon ontwikkelt. Dit is zelfs zo belangrijk dat er door experts vaak niet gekeken wordt naar hoe goed een kindje al iets kan, er wordt naar de volgorde gekeken waarin kindjes zich ontwikkelen.

  • De ontwikkeling van de spieren gaat van boven naar beneden. Je kindje leert het hoofdje ophouden, daarna is het rompje sterk genoeg om te gaan zitten. Daarna ontwikkelen zich pas de benen.
  • De kracht (en coördinatie) van de spieren ontwikkelt zich van binnen naar buiten. De eerste coördinatie begint bij de schouders (hele arm beweegt), dan de ellebogen, polsen en vingers.
  • De bewegingen worden steeds specifieker doordat je kindje zich beter ontwikkelt. Bijvoorbeeld als je kindje doorheeft dat hij of zie iets kan pakken, zal je kindje pas die bewegingen gaan maken. Voor die tijd beweegt je kindje zich wel maar veel minder doelbewust.

Spierontwikkeling eerste 3 maanden

Bij de geboorte zal je kindje zijn eigen nek nog niet kunnen ondersteunen. De spieren die de nek rechtop houden, zijn nog niet sterk genoeg. De eerste spieren die zich dus echt ontwikkelen zijn de nekspieren en de spieren die nodig zijn om de hals en het bovenlichaam te coördineren. Hoe lang het duurt voordat je het nekje niet meer hoeft te ondersteunen, hangt af van je kindje. Van invloed zijn onder andere de lengte van het nekje en de houding waarin je kindje graag ligt. Als je kindje graag op zijn of haar buikje ligt of veel rondkijkt, zal je kindje deze spieren sneller ontwikkelen dan wanneer je kindje voornamelijk op de rug ligt.
Je kindje zal al wel trappelbewegingen maken maar deze bewegingen zijn nog niet gecoördineerd.

4 tot 6 maanden

In maand 4 tot maand 6 (en nogmaals, het kan heel erg verschillen per kindje) leert je kindje zijn of haar rugspieren te gebruiken en ook de schouder en armspieren. Je kindje kan nu zitten, met of zonder ondersteuning. Je kindje kan zichzelf een beetje opdrukken en voorwerpen tussen zijn handen klemmen of zelfs een beetje vasthouden.

7 tot 9 maanden

In deze maanden versterken alle spieren zich waardoor de bewegingen die je kindje al kon maken, steeds beter uitgevoerd worden. De fijne motoriek ontwikkelt zich steeds verder waardoor je kindje beter kan grijpen naar voorwerpen. Je kindje kan zitten zonder ondersteuning en zal beginnen met kruipen. Je kindje kan ook al op zijn of haar benen staan (met ondersteuning) maar lopen lukt meestal nog niet.

10 tot 12 maanden

In deze periode wordt je baby een stuk zelfstandiger. Je kindje kruipt waarschijnlijk het hele huis door (alhoewel sommige baby's nooit leren kruipen) en zowel de grove als fijne motorische bewegingen worden steeds beter uitgevoerd. Je kindje zal zichzelf proberen op te trekken en proberen te gaan staan. Dit zal steeds vaker lukken en uiteindelijk zal je kindje hierdoor gaan lopen.

Motorische ontwikkeling stimuleren

De motorische ontwikkeling kun je prima stimuleren. Je kindje vindt dit leuk, heeft dit zelfs nodig en het is geweldig om te doen. Kinderen die meer oefenen, zullen zichzelf sneller ontwikkelen. Maar wees wel bedacht op een aantal valkuilen.
Als je kindje ergens nog niet klaar voor is, zal je kindje het ook niet leren. Als je kindje nog niet het besef heeft dat het naar spullen kan grijpen, zal je kindje dit ook nog niet doen. Het maakt niet uit hoe vaak je het speeltje net buiten bereik legt. Je kindje zal het niet pakken. Pas de spelletjes dus aan op het niveau waar je kindje zich bevindt.
Sommige kinderen leggen het accent van hun ontwikkeling ergens anders op. Kinderen die niet kruipen ontwikkelen vaak eerder een goede fijne motoriek en andersom geldt hetzelfde.
Kijk dus goed naar wat je kindje leuk vindt en oefen dit met je kindje. Probeer niets te forceren als je kindje niet wil, een beetje stimuleren mag natuurlijk altijd !

 

Reacties op 'Spierontwikkeling, je kindje wordt sterker en handiger'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Spierontwikkeling, je kindje wordt sterker en handiger'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

10 tekenen dat je dreumes van je houdt

Wanneer je kindje de eerste verjaardag achter de rug heeft zie je vaak dat je kindje enorme sprongen in de ontwikkeling begint door te maken. Vanaf de leeftijd van anderhalf beginnen sommige kindjes al een beetje te praten maar ingewikkelde zinnen als "ik

Ontwikkeling van je baby in de vierde maand

Gaat je baby deze maand minder huilen ? Veel baby's zullen deze maand actiever worden, meer wakker zijn en minder huilen.

10 tekenen dat je baby van je houdt

Als baby is je kindje nog te klein om te vertellen dat hij of zij van je houdt en zich veilig en fijn voelt bij je. Toch laat je kleintje vaak genoeg merken hoe geweldig hij of zij papa en mama vindt. Herken de tekenen dat je baby van houdt.

Eenkennigheid en verlatingsangst

Ergens na een half jaar wordt jouw kindje eenkennig. De warme gulle lach die je kindje voor iedereen over had, bewaart je kindje nu alleen nog voor jou. Je kindje kan angstig worden en zelfs in paniek raken bij vreemden.

Het verschil tussen jongens en meisjes

Jongetjes en meisjes zijn vanaf de geboorte al verschillend maar hoe verschillen jongens en meisje nu precies en waar wordt dat door veroorzaakt ?

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan