Vena cava syndroom tijdens de zwangerschap

Bij het vena cava syndroom drukt je baarmoeder op een belangrijk bloedvat waardoor je bloedsomloop wordt afgekneld. Hierdoor kun je duizeligheid ervaren. Dit is over het algemeen ongevaarlijk.

Vena Cava syndroom

Tussen je baarmoeder en je ruggengraat loopt een belangrijke ader. Tijdens je zwangerschap kan je baarmoeder zo ver groeien dat deze ader soms even wordt afgekneld. Je kunt dan duizelig worden en het gevoel krijgen dat je flauw gaat vallen. Dit komt omdat er niet genoeg bloed naar je hersenen wordt vervoerd. Veel zwangere vrouwen hebben hier last van. Het vena cava syndroom kan gelukkig weinig kwaad maar het kan wel lastig of beangstigend zijn. Je baby merkt er ook niets van omdat deze het bloed toegevoerd krijgt via een andere ader.

Wat kun je doen tegen het vena cava syndroom

De beste remedie is om even op je linker zij te gaan liggen. Na een paar minuten hoort nu het gevoel van duizeligheid, flauwvallen of misselijkheid te verdwijnen.
Soms wil het ook wel helpen om je benen hoger te leggen. Een kussen of verstelbaar bed is hier perfect voor.
Verder kun je er weinig aan doen. Als je jezelf heel duizelig om misselijk voelt worden, stop dan met wat je doet en ga even rustig liggen. Vertel mensen om je heen, dat als je flauwvalt ze je nooit op je rug neer mogen leggen maar op je linker zij met je bovenlijf ietsje naar voren gebogen.

 

Reacties op 'Vena cava syndroom tijdens de zwangerschap'

Reacties

Anneke
JE baby ondervindt hier wel degelijk last van en kan hierdoor hypoxisch worden. Vooral tijdens de uitdrijving van de baby dient hier rekening mee gehouden te worden. Indien het hypoxisch interval te lang duurt, kan dit schade betekenen voor het ongeboren kind!

Jouw naam:

Foto's over 'Vena cava syndroom tijdens de zwangerschap'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Combinatietest

De combinatietest is een prenatale screening die kijkt hoe groot de kans is op een kindje met downsyndroom door de leeftijd van de moeder, de dikte van de nekplooi en bloedwaarden te bekijken

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur komt heel vaak voor bij zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap. Brandend maagzuur komt doordat het maagzuur vanuit je maag gedrukt wordt naar je slokdarm die hierdoor gaat irriteren.

Prolactine

Prolactine is een zwangerschapshormoon dat zorgt voor je melkproductie. Prolactine zorgt er oook voor dat je baby goed kan groeien in je baarmoeder door als groeihormoon de dienen.

Verstopping tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben last van verstopping of obstipatie tijdens hun zwangerschap. Dit kan pijnlijk en vervelend zijn. Obstipatie of verstopping is vaak een vorm van vochttekort in je darmen.

Bloed afnemen

Soms kan het zijn dat de verloskundige of gynaecoloog bloed wil afnemen bij je. hoe gaat dat in zijn werk en waarom doen ze dat ?

Bloedarmoede tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heb je een grote kans op bloedarmoede. Bij bloedarmoede voel je je vaak moe en duizelig doordat je bloed minder zuurstof kan leveren aan je lichaam.

 



Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan