Vena cava syndroom tijdens de zwangerschap

Bij het vena cava syndroom drukt je baarmoeder op een belangrijk bloedvat waardoor je bloedsomloop wordt afgekneld. Hierdoor kun je duizeligheid ervaren. Dit is over het algemeen ongevaarlijk.

Vena Cava syndroom

Tussen je baarmoeder en je ruggengraat loopt een belangrijke ader. Tijdens je zwangerschap kan je baarmoeder zo ver groeien dat deze ader soms even wordt afgekneld. Je kunt dan duizelig worden en het gevoel krijgen dat je flauw gaat vallen. Dit komt omdat er niet genoeg bloed naar je hersenen wordt vervoerd. Veel zwangere vrouwen hebben hier last van. Het vena cava syndroom kan gelukkig weinig kwaad maar het kan wel lastig of beangstigend zijn. Je baby merkt er ook niets van omdat deze het bloed toegevoerd krijgt via een andere ader.

Wat kun je doen tegen het vena cava syndroom

De beste remedie is om even op je linker zij te gaan liggen. Na een paar minuten hoort nu het gevoel van duizeligheid, flauwvallen of misselijkheid te verdwijnen.
Soms wil het ook wel helpen om je benen hoger te leggen. Een kussen of verstelbaar bed is hier perfect voor.
Verder kun je er weinig aan doen. Als je jezelf heel duizelig om misselijk voelt worden, stop dan met wat je doet en ga even rustig liggen. Vertel mensen om je heen, dat als je flauwvalt ze je nooit op je rug neer mogen leggen maar op je linker zij met je bovenlijf ietsje naar voren gebogen.

 

Reacties op 'Vena cava syndroom tijdens de zwangerschap'

Reacties

Anneke
JE baby ondervindt hier wel degelijk last van en kan hierdoor hypoxisch worden. Vooral tijdens de uitdrijving van de baby dient hier rekening mee gehouden te worden. Indien het hypoxisch interval te lang duurt, kan dit schade betekenen voor het ongeboren kind!

Jouw naam:

Foto's over 'Vena cava syndroom tijdens de zwangerschap'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Striae

Striae of zwangerschapsstrepen zijn een soort littekens die je krijgt doordat je bindweefsel scheurt onder je huid als je huid te snel uit moet rekken door dat je te snel groeit.

Zwangerschapslijn (linea nigra)

Een zwangerschapslijn is een donkere, verticale streep die vanaf je navel naar beneden gaat. Dit is helemaal niet erg en wordt veroorzaakt door de hormonen in je lichaam. Een zwangerschapslijn verdwijnt altijd na de bevalling maar het kan wel even duren v

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectieziekte die vooral gevaarlijk is voor je ongeboren baby. Je kan het oplopen door in contact te komen met uitwerpselen van katten of het eten van rauw vlees

Rhesusfactor en zwangerschap

Naast verschillende bloedgroepen hebben mensen ook een verchillende rhesusfactor in hun bloed. Bij 85% van de mensen is dit positief en bij 15% is dit negatief.Wanneer een vrouw rhesus-negatief is en haar partner rhesus-positief kan de baby een positi

Innesteling

Als je bent bevrucht dan ontwikkelt de eicel en het zaadje zich. Na ongeveer een week vind dan de innesteling plaats. Het vruchtje nestelt zich dan in de baarmoederwand.

Verloskundigen bezoek

Tijdens een normale zwangerschap zul je heel je zwangerschap onder controle zijn van een verloskundige. Wat doet een verloskundige precies tijdens deze controles ?