Prolactine

Prolactine is een zwangerschapshormoon dat zorgt voor je melkproductie. Prolactine zorgt er ook voor dat je baby goed kan groeien in je baarmoeder door als groeihormoon te dienen.

Prolactine

Prolactine lijkt veel op een groeihormoon en heeft een dubbele werking. Het zorgt er voor dat je kindje kan groeien en na de zwangerschap zorgt het er voor dat je borstvoeding kunt geven. Tijdens de zwangerschap maak je veel prolactine aan maar de werking hiervan wordt tegengegaan door andere zwangerschapshormonen. Prolactine wordt vooral 's nachts aangemaakt en wanneer je gespannen bent of stress ervaart.

Werking van prolactine tijdens de zwangerschap

De meest in het oog springende functie van prolactine is natuurlijk dat het je melkklieren aanzet tot het aanmaken van moedermelk. Om melk te produceren. is niet alleen prolactine nodig maar ook een stimulering van de tepels. Tijdens je zwangerschap zorgt het hormoon HPL ervoor dat er geen moedermelk wordt aangemaakt maar na de zwangerschap verdwijnt dit hormoon snel uit je lichaam waardoor er onder invloed van prolactine wel moedermelk aangemaakt kan worden.
Het placenta maakt ook prolactine aan. Deze prolactine komt in het vruchtwater terecht en werkt bij je baby als een soort groeihormoon. Zonder deze prolactine zou de baby dus niet zo goed kunnen groeien.

 

Reacties op 'Prolactine'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Innesteling

Als je bent bevrucht dan ontwikkelt de eicel en het zaadje zich. Na ongeveer een week vind dan de innesteling plaats. Het vruchtje nestelt zich dan in de baarmoederwand.

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur komt heel vaak voor bij zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap. Brandend maagzuur komt doordat het maagzuur vanuit je maag gedrukt wordt naar je slokdarm die hierdoor gaat irriteren.

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van hoofdpijn. Vaak en zeker in het begin van zwangerschap is dit vaak onschuldig maar wel vervelend. Later in de de zwangerschap kan dit een teken zijn van een zwangerschapsvergiftiging.

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectieziekte die vooral gevaarlijk is voor je ongeboren baby. Je kan het oplopen door in contact te komen met uitwerpselen van katten of het eten van rauw vlees

Gevoelige borsten tijdens de zwangerschap

Gevoelige borsten zijn een van de eerste tekenen dat je zwanger bent. Ze kunnen pijnlijk of gespannen aanvoelen en zelfs jeuken. Meestal verdwijnt dit nog voor het tweede trimester.

Schimmelinfectie tijdens de zwangerschap

De meest voorkomende schimmelinfectie bij zwangere vrouwen in candida. Dit is een onschuldig gist waar je tijdens je zwangerschap last van kan krijgen. Tijdens de bevalling kun je dit overgeven aan je baby. Dan heet het spruw

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan