Baby speen afleren

Wanneer moet je jouw baby de speen af gaan leren en hoe pak je dat aan ? Waarom moet je je baby eigenlijk de speen afleren ?

Wanneer een speen afleren

De meeste deskundigen en experts zijn het er wel over eens dat wanneer een baby begint te praten de speen toch wel in de weg gaat zitten. Rond de 12 maanden beginnen de meeste baby's met praten. Omdat het afleren niet in 1 dag is gebeurd, kun je vaak het beste al vroeg beginnen met het afleren en vanaf 6 maanden geleidelijk beginnen met het afbouwen van de speen.

Het nut van een speen

Een speen kalmeert je pasgeboren baby door de zuigbehoefte te bevredigen. Ja baby wordt hier rustig en ontspannen van. Naarmate jouw baby ouder wordt, heeft je baby geleerd om de speen te verbinden met ontspanning. De rust die de speen geeft, is dus aangeleerd want de zuigbehoefte bij een baby verdwijnt langzaam vanaf 6 maanden.
Wanneer je opeens de speen weg zou halen, neem je voor je baby dus een stukje rust en ontspanning weg.

Redenen om vroeg met een speen te stoppen

  • De belangrijkste reden is dat de speen de ontwikkeling van spraak tegen kan werken. Door de speen in de mond kan de tong niet goed bewegenen en dat zorgt er voor dat vooral sisklanken niet uitgesproken kunnen worden
  • Baby's die met een speen slapen, kunnen vaak niet meer zelf in slaap komen wanneer ze de speen zijn kwijtgeraakt. Hierdoor verliest niet alleen je baby maar ook jij je nachtrust
  • Baby's die met een speen slapen, hebben een grotere kans op oorontsteking. Door je baby vroeg de speen af te leren, verminder je deze kans.
  • Door overmatig zuigen aan een speen kunnen de tandjes van jouw baby naar voren gaan staan. Alhoewel baby's er niet veel last van hebben is het goed om er voor te zorgen dat je kindje in ieder geval voor het krijgen van de echte ('grote mensen') tanden geen speen meer gebruikt

Hoe leer je een baby een speen af

Een baby zal nooit uit zichzelf stoppen met een speen. De meeste kinderen stoppen ook niet uit zichzelf op latere leeftijd. Een speen is iets wat door de kinderen in verband wordt gebracht met rust en rustig worden. Jij zal er daardoor voor moeten zorgen dat je kindje de speen niet meer wilt.
Een speen leer je een baby af door de speen langzaam maar zeker steeds vaker niet te geven.

  • Haal de speen van je baby op gezette tijden weg, je begint overdag terwijl de baby speelt en later ook 's avonds
  • Geef de speen nog wel als je baby wil slapen maar haal de speen weg zodra je baby in slaap is gevallen
  • Als laatste geef je baby geen speen meer
  • Wat je ook doet, wees consequent. Als je 1 keer toegeeft, maak je het alleen maar onduidelijk wat er van je kindje wordt verwacht
 

Reacties op 'Baby speen afleren'

Reacties

Sarah
Als je veel op een speen zuigt na de babytijd ontwikkel je een lage tongpositie in de mond. Dit heeft niet alleen effect op de spraak (kan slissen veroorzaken) maar ook op de algemene spierspanning in het mondgebied. De lipspieren verslappen omdat ze niet volledig hoeven te sluiten. De mond is dan alleen afgesloten wanneer er een speen of iets anders in de mond zit. Het gevolg is een slappe tong en slappe lippen. Deze kinderen zitten vaak met hun mond open en gaan steeds meer door hun mond ademen in plaats van door hun neus. Dit werkt verkoudheden en ontstekingen in de hand. Een logopedist of KNO-arts kan je dit ook uitleggen.

Neeltje
Is wat jullie beweren wetenschappelijk onderzocht? Waarom zou je oorontsteking krijgen als je op een speen zuigt? Zijn het deskundigen vanuit dogma's of vanuit hun hart? Wat ik observeer is dat kinderen rustig worden als ze voldoen aan hun zuigbehoefte. Dus hun adrenaline zakt ervan of eerder stijgt als ze de speen wordt ontzegd. Als een kindje vraagt om een speen, weten ze zelf dat ze dat nodig hebben.Het is vooral een biologische behoefte, zoals bv. slapen dat ook is en je gaat een kind ook geen slaap ontzeggen. Ik las ergens van een deskundige (drs.) dat een kind eerder door de mond ademt als je het een speen geeft. Zuigen en door de mond ademen kan niet tegelijk, anders krijg je geen negatieve druk in de mond. Als je zuigt moet het middenrif werken, de belangrijkste ademhalingspier. Je versterkt het middenrif. Je krijgt boven je middenrif een negatieve druk, waardoor de doorbloeding in je borstkas en in je hoofd verbetert, daar stroomt meer bloed naartoe, zoals lucht ook stroomt van een hoge druk gebied naar een lage druk gebied, je longen stromen vol lucht. Je hart klopt bij de inademing sneller om dat bloed te verwerken, dat is een bewijs. Voel zelf maar als je in- en uitademt, overdrijf het maar door krachtig in- en uit te ademen, terwijl je je pols voelt. Al zuigend op de speen verbetert de doorbloeding in hersenen en de rest van het hoofd, dus ook de oren, de kaken en mondspieren c.q. spreekspieren. Onzin dat je dan oorontsteking zou krijgen. Je hersenen moeten groeien op jonge leeftijd en zo worden ze ook nog eens optimaal gevoed. Als een kindje gelukkiger is met een speen, vind ik dat belangrijker, dan de stress en de machtstrijd die ouders aangaan. Volg je moederhart en intuïtie en luister niet naar anderen en mij.

Jouw naam:

Foto's over 'Baby speen afleren'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Baby belonen

Een goede manier om het gedrag van een baby te veranderen is door de baby te belonen. Als een baby geboren wordt weet een baby nog niet wat er van de baby verwacht wordt. Er zijn verschillende manieren om een baby te belonen.

Baby speen afleren

Wanneer moet je jouw baby de speen af gaan leren en hoe pak je dat aan ? Waarom moet je je baby eigenlijk de speen afleren ?

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan