Ontwikkeling van je baby in de twaalfde maand

Gefeliciteerd

Aan het einde van deze maand is jouw baby 1 jaar oud en daarmee geen baby meer !
Er is een hoop gebeurd dit eerste jaar. Nog geen 12 maanden geleden was je zwanger en had je nog geen idee wat je te wachten stond als dit je eerste baby was. Nu ben je een volleerde ouder en kun je je waarschijnlijk niet meer voorstellen hoe het zou zijn om geen kinderen te hebben. De eerste maanden zullen wel zwaar zijn geweest maar langzaam en beetje bij beetje leerde je je baby steeds meer kennen tot aan vandaag waar je meestal aan een halve blik voldoende hebt. Als je baby al praat, ben jij waarschijnlijk de enige die echt alles verstaat. Wij hopen dat je veel aan onze informatie over het eerste jaar van je baby hebt gehad en wensen je nog veel plezier op onze site bij de dreumessen !

Rechtshandig of linkshandig

Heb je je wel eens afgevraagd waarom jouw kindje rechtshandig of linkshandig is ? Meestal kun je dat nu wel zien. De eerste maanden wisselt je kindje nog veel van hand maar na een tijdje ligt het accent steeds meer op 1 hand. De meeste kinderen zijn rechtshandig. Het werkt ongeveer zo.
Ongeveer 70% van de mensen heeft een gen dat bepaalt dat je rechtshandig wordt. De overige 30 % heeft dit gen niet. Van die 30% wordt ongeveer de helft linkshandig en de helft rechtshandig. In totaal zijn dus 70+15=85% van de mensen rechtshandig en 15% linkshandig.
Als je zelf linkshandig bent, is de kans dat je het gen niet overgeeft dus groter dan wanneer je zelf rechtshandig bent. Als je beiden rechtshandig bent, kun je toch een linkshandig kindje krijgen (omdat genen dubbel uitgevoerd zijn en actief en niet actief kunnen zijn, je kunt dus je niet actieve genen overgeven). Vroeger werd op school iedereen gedwongen om rechtshandig te schrijven. Van de 30% die het gen niet had .werden dus ook meer mensen rechtshandig. Tegenwoordig is dit niet meer zo waardoor relatief meer mensen linkshandig worden.

Wat je baby in de twaalfde maand kan

Aan het einde van de twaalfde maand kunnen baby's dit

Veel baby's leren in maand 12

Geluiden en bewegingen van pap en mama nadoen.
Iets aanwijzen dat ze willen hebben.
Meerder woordjes zeggen.
Snel en goed kruipen.
Snel en goed lopen terwijl ze zich vasthouden.
Hun eigen sokken uittrekken

Sommige baby's leren in maand 12

Nog meer woordjes zeggen.
Een paar passen zelfstandig lopen.
Papa en mama uitproberen terwijl ze weten dat iets niet mag.
Lange tijd en zonder te vallen zelfstandig blijven staan.
Lopen terwijl je 1 hand vasthoudt.
Ja en nee schudden.

Enkele baby's leren in maand 12

Geheel zelfstandig lopen.
Kleuren met kleurpotloden.
Nog meer woordjes zeggen.
Hun eigen brabbeltaaltje maken.
Reageren op vragen met ja of nee.

Meer ontwikkeling van de baby

Vorige maand: maand 11

 

Reacties op 'Ontwikkeling van je baby in de twaalfde maand'

Reacties

Jouw naam:


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan