Ontwikkeling van je baby in de tweede maand

Je baby gaat deze maand meer bewegen en trakteert je waarschijnlijk op de eerste glimlach.

Baby gaat bewegen

Deze maand krijgt je baby steeds meer controle over zijn spieren en bewegingen. Je baby kan al proberen te grijpen naar speeltjes en sommige baby's kunnen zelfs al (speels) gaan slaan. De bewegingen worden in ieder geval een stuk minder houterig en je baby zal steeds vloeiender gaan bewegen.
Als je goed kijkt, zie je dat je baby eindeloos bezig is met herhalen, herhalen en herhalen. Net zolang totdat de vaardigheid onder de knie is waarna je baby door gaat naar het volgende dat geleerd moet worden. Je kunt je misschien voorstellen dat dat erg vermoeiend kan zijn voor zo'n kleine. Let daarom goed op de signalen die je baby nu al afgeeft. Als de baby moe is, moet hij of zij naar bed toe en als het even geen zin heeft om te spelen, haal de speeltjes dan tijdelijk weg voordat het overprikkeld raakt. Iedere baby gaat daar op zijn eigen manier mee om en je leert je baby daar snel genoeg in kennen.

Baby gaat lachen

Tegen het einde van deze maand heeft je baby je misschien het eerste lachje gegeven. Als je nog meer geluk hebt, krijg je het plaatje zelfs op camera geschoten dus houd je camera maar bij de hand. Kort nadat je baby voor de eerste keer heeft gelachen, zal hij of zij dat vaker gaan doen. Je merkt al heel snel wat je baby leuk vindt doordat je baby voor het eerst aangeeft wat hij of zij wil door te gaan lachen. Soms is dat een mooi speeltje waar naar gegrepen wordt en soms zijn het de leuke geluidjes. Dit kan natuurlijk (zoals alles bij je baby) van week tot week verschillen.

Voeding

In baby's tweede maand kan het zijn dat de baby al iets minder vaak wil drinken. Het is niet zo erg als er 4 uur tussen een voeding zit en met een beetje geluk heeft je baby al een nachtvoeding minder. Zo niet, zal dit binnenkort wel komen. Je baby mag echt nog niets anders krijgen dan melk want de darmpjes van je kleine kunnen nog geen vast voedsel verteren. Papjes of fruit zijn dan ook nog uit den boze, ook een heel klein beetje mag je niet geven.

Slapen op de rug en spelen op de buik

Tegenwoordig wordt het aangeraden om de baby op de rug te laten slapen. Dit verkleint de kans op wiegendood. Waardoor dat precies komt, is nog niet duidelijk. Sommige experts denken dat dit komt doordat de baby dan niet kan stikken in zijn eigen matras.
Spelen met de baby kun je op alle manieren doen. Een daarvan is de baby op de buik leggen. De baby wordt steeds sterker en zal ook zelf zijn nekspieren willen oefenen. Daarom kun je de baby prima op zijn buik leggen zodat de spiertjes lekker aan kunnen trekken.
Baby's vinden het over het algemeen fijn als je met ze speelt. Terwijl je ze op de buik legt, kun je er bijvoorbeeld naast gaan liggen. Je kunt tegen ze praten, ze aanraken en natuurlijk als ze dat willen een speeltje geven. Je merkt snel genoeg wat jouw baby wel en niet prettig vindt.

Rust en regelmaat

Juist erg jonge baby's hebben een grote behoefte aan rust en regelmaat. Als een baby te moe wordt, zal het al snel oververmoeid raken en daardoor juist niet meer in slaap komen. Het is daarom belangrijk dat de baby voldoende slaapt en niet overgestimuleerd raakt. Let goed op de reactie van jouw baby. Je zult snel genoeg herkennen wanneer de baby wil spelen en wakker en actief is en wanneer het 'goed is geweest'. Vaak denk je achteraf: 'had ik hem of haar maar eerder op bed gelegd'. Probeer daar van te leren en houd niet vast aan iets wat een week geleden werkte als het nu niet meer werkt. Het kan soms erg snel veranderen.
Tekenen dat je kind vermoeid begint te raken zijn onder andere: huilen, hoesten, blozen, hijgen, wegdraaien van de drukte en gapen. Als je kind daarentegen juist de drukte opzoekt, lacht en contact zoekt, zijn dat vaak tekenen dat ze willen spelen.

Gebroken nachten

Veel ouders lopen in deze maand tegen de gebroken nachten aan. Veel baby's hebben last van huilbuien en het lijkt alsof je er niets tegen kan doen. In de eerste fase van (borst)voeding wordt afgeraden je baby een speen te geven maar halverwege de tweede maand kan dat wel. Een fopspeen wil nog wel eens helpen om je baby rustig te krijgen. Je kunt als trucje een druppeltje babyvitamine op de speen smeren. Dat smaakt vaak lekker zoet waardoor je baby de speen gemakkelijker pakt.
Daarnaast houden veel baby's van lichaamscontact. Als de baby huilt, houd hem dan dicht tegen je aan, fluister rustgevende woordjes en schommel de baby zachtjes in slaap. Een baby laten huilen is op dit moment nog geen goed idee. Uit onderzoek is gebleken dat baby's die niet opgepakt worden veel meer stress ervaren dan baby's die wel worden opgepakt als ze huilen. Het argument 'het maakt toch niet uit wat ik doe' gaat dus niet op. Het belangrijkste is je baby 'goed te lezen' en proberen in te spelen op de behoeften van de baby. Zo zorg je ervoor dat de baby het zo rustig mogelijk heeft en jij daarmee ook. Natuurlijk blijft het een baby en slapeloze nachten horen daar nu eenmaal bij. Spreek samen een schema af en probeer je frustratie niet op elkaar af te reageren want als je je baby daarna weer vredig ziet slapen, is alles zo weer vergeten !

Taalontwikkeling

Zo klein als je baby is, deze maand is de taalontwikkeling al in volle gang. De eerste geluiden die je baby gaat maken, beginnen normaal gesproken met een klinker. Bekend zijn de 'ooh' en 'aah' geluidjes omdat deze relatief gemakkelijk te maken zijn zonder dat er veel controle over de gezichtsspieren nodig is. Maar vier niet te snel feest want het kan nog wel heel lang duren voordat je baby het eerste echte woordje zegt.

Zien

Kon je baby vorige maand nog maar 20 centimeter ver kijken. Deze maand kan je baby al enkele meters ver scherpstellen. Het is daarom leuk een goede plek in de kamer voor je baby te reserveren waar hij of zij de kamer en zijn ouders goed in de gaten kan houden.

Wat je baby in de tweede maand kan

Aan het einde van de tweede maand kunnen baby's dit

Veel baby's kunnen nu

Glimlachen als reactie op mamma's lach.
Bewegende dingen volgens als ze dichtbij zijn.
Geluidjes maken (behalve huilen )
Geluiden herhalen (vaak klinkers zoals oo en aah).
Hun gezicht draaien naar geluiden.

Sommige baby's kunnen nu

Hun hoofdje af en toe een stukje optillen als ze op hun buik liggen.
Hun hoofd rechthouden als ze rechtop staan
Vloeiende bewegingen maken
Reageren (ogen open- en dichtknijpen) op fel licht.
Hun gezichtsveld scherp stellen op gezichten (van dichtbij). Hardop lachen.

Enkele baby's kunnen nu

Op hun armen steunen als ze liggen
Grijpen naar speelgoed of jouw hand
Van de rug naar een zij rollen
Op hun benen staan (terwijl je ze vasthoudt)

Meer ontwikkeling van de baby

Volgende maand: maand 3

Vorige maand: maand 1

 

Reacties op 'Ontwikkeling van je baby in de tweede maand'

Reacties

Lovemebaby
Mijn ventje begint omte rollen en lacht naar jou toe als je gekke geluiden maakt en hij houd zijn hoofd goed op

Miss Butterfly
Leonie slaagt erin bijna alles van sommige en enkele te doen maar de zaken van 'vele baby's' heeft ze nog totaal niet onder de knie. Ze heeft kennelijk een andere to do-lijst :)

Jouw naam:

Foto's over 'Ontwikkeling van je baby in de tweede maand'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan