Ontwikkeling van je baby in de zevende maand

Zitten en kruipen

Je baby zal deze maand waarschijnlijk zelfstandig kunnen blijven zitten. Zitten is voor de ontwikkeling van de baby erg belangrijk. Door te zitten, krijgen ze namelijk een nieuw perspectief van de wereld. In plaats van hulpeloos liggen, nemen ze steeds meer deel aan hun omgeving. Vanuit zit positie kunnen ze gemakkelijker rondkijken en grijpen naar alles wat binnen of niet binnen het bereik ligt.
Let wel goed op je baby. Al kan je baby nog zo goed zitten, omvallen doen ze nog steeds. Je kunt bijvoorbeeld een paar kussens om je baby leggen zodat hij of zij niet te hard valt en laat ze nooit alleen op een verhoging zoals de bank zitten.
Veel baby's kruipen maar een groot deel van de baby's zal nooit echt kruipen. Iedere baby kruipt verschillend. Meestal begint het met tijgeren. Het tijgeren wordt langzaam geperfectioneerd tot kruipen. Sommige baby's tijgeren niet maar slepen zich voort of tijgeren alleen achteruit. Je kunt je baby rustig een beetje stimuleren door een speeltje net buiten het bereik te zetten. Let wel goed op je baby. Als je baby het niet leuk vind is het namelijk geen goed spelletje om te spelen.

Tanden

Veel baby's zullen hun eerste tand al hebben of je ziet deze al zitten. Tanden die doorkomen, kunnen veel ongemak bij je kleine veroorzaken. Niet alle baby's hebben last van hun doorkomende tanden. Als ze last hebben, kan een bijtring wel eens helpen. Sommige baby's vinden een gekoelde bijtring prettig, sommige hebben liever een verwarmde bijtring.
Het komt ook wel eens voor dat een oorontsteking de oorzaak is van het ongemak. Het trekken aan het oortje wordt dan verward met de last aan de kiezen. Houd dus je kindje in de gaten en als je denkt dat het wel eens aan de oren zou kunnen liggen, ga dan naar je huisarts. Soms is een oorontsteking te voorkomen door je baby af en toe een zoutoplossing in de neus te geven bij verkoudheid.

Het serieuze baby proofing

In maand 7 van de ontwikkeling van je baby wordt je baby steeds mobieler, handiger en groter. Het wordt nu echt tijd om het huis te baby proofen.

Snoeren, stopcontacten en stekkers

Elektriciteit is levensgevaarlijk voor baby's. Zorg daarom dat je baby nooit met elektriciteit in aanraking komt. Veel mensen denken dat de baby de vingers in het stopcontact kan stoppen. Dat is vaak niet het geval omdat de vingers van de baby al te groot zijn op het moment dat ze mobiel worden. Dit geldt natuurlijk niet voor alle baby's ! Het grote gevaar is als de baby een stekker een stukje uit het stopcontact haalt en dan de pootjes (waar nog stroom op dit) aanraakt. Zorg er dus voor dat een bay nooit alleen (en ook niet als er iemand bij is) met een stekker kan spelen. Een ander gevaar is dat je baby iets (een ijzerdraadje, stukje speelgoed, of wat dan ook) in de gaatjes van het stopcontact steekt. Gelukkig kun je hier wel wat aan doen. Sluit al je stopcontacten af met simpele afsluiters die je overal kunt kopen !

Keuken

Je keuken staat vol met levensgevaarlijke apparaten voor je baby. Scherpe messen, scherpe apparaten, schoonmaakmiddelen, de prullenbak, je oven en waarschijnlijk nog veel meer. Kastjes kun je vaak prima afsluiten met een kinderslot. Doe dit alsjeblieft nu als je het nog niet hebt gedaan ! De overige gevaren kun je vaak zelf het beste inschatten. Let goed op je baby als de oven aan staat. Als de vingertjes van de baby tussen de (opener van) de prullenbak kunnen komen haal deze dan weg. Ga zelf anders een even op de grond liggen en kijk wat jij allemaal te pakken krijgt !

Hoogte

Als je baby mobieler wordt, zal het overal op en af kruipen. Als je ze op de bank legt kruipen ze zonder te kijken over de rand. Een baby heeft namelijk nog geen last van hoogtevrees. Hoogtevrees leren baby's door het kruipen. Dat is hun eerste echte eigen ervaring met diepte en de gevolgen !

Kachel

Een baby kan zich gemakkelijk verbranden aan een kachel omdat het huidje nog veel dunner is. Een gaskachel is vaak heter dan een radiator. Voor niet al te veel geld kun je hier een simpel hekje om heen zetten. Een radiator kun je voorzien van een thermostaatknop. Deze zorgt er voor dat je kachel niet te warm wordt en hoeft ook niet veel te kosten. Een thermostaatknop is vaak wel lastig te monteren als je dit nog niet eerder hebt gedaan.

Bad

Je baby kan al verdrinken in een klein plasje water maar zal 1 dezer dagen echt uit het babybadje zijn gegroeid. Als je een bad of douchebak hebt, kun je nog wel eventjes een badverkleiner gebruiken. Daar kan je baby nog lekker in liggen zonder al te veel zorgen. Je mag je baby natuurlijk nooit alleen laten in bad, ook niet in een verkleiner. Als je dit niet wilt kun je, als je baby al kan zitten, je baby zelf in bad laten zitten. Laat je baby dan geen seconde uit het oog en ondersteun je baby waneer dat nodig is. Er zijn ook plastic stoeltjes met zuignapjes te koop die je in het bad kunt plaatsen.

Traphekjes

Traphekjes zijn een prima manier om er voor te zorgen dat je baby bepaalde ruimtes niet kan bereiken. Natuurlijk zijn ze ook uitermate geschikt om te zorgen dat je baby de trap niet op of af komt. Er zijn 2 soorten traphekjes. Klemhekjes en schroefhekjes. Klemhekjes klem je tussen 2 muren. Deze zijn gemakkelijk te monteren en beschadigen je huis minder. Ze zijn vaak minder stevig dan schroefhekjes. Schroefhekjes schroef je aan de muur of tussen de deur. Schroefhekjes zijn vaak wat goedkoper en bovendien steviger. Ze zijn wat lastiger te monteren en laten gaten achter. Bovendien zijn de lastiger te verplaatsen.

Het huis nalopen

We kunnen niet alles hier bespreken want ieder huis heeft zijn eigen gevaren. Bedenk jezelf goed waar je baby allemaal zou kunnen komen en kijk wat er mogelijk mis kan gaan. Een simpele stootknop hier of een extra slotje daar kan een hoop ellende voorkomen. Ga zelf even op babyhoogte liggen en kijk wat je tegenkomt.

Eten en drinken

Als het goed is ,is je baby al aan vast voedsel begonnen en is daar waarschijnlijk al een stuk handiger in geworden. Baby's in de 7e maand zijn vaak nog niet erg kieskeurig wat smaken betreft (maar sommigen wel). Je kunt ze zien smullen van iedere nieuwe smaak die zo ontdekken. Let wel op dat je baby niet alles mag eten. Potjes zijn over het algemeen goed uitgebalanceerd en verkrijgbaar voor verschillende leeftijdsgroepen. Als je zelf eten wilt maken, moet je wat meer onderzoek doen naar wat je baby wel en niet mag. Drinken doet je baby nog steeds uit de fles of te borst. In principe heeft je baby geen extra drinken nodig. In veel sappen die verkocht worden, zitten suikers. Dit is nog niet zo goed voor de baby. Geeft dus, als je al geeft, niet te veel.

Borstvoeding afbouwen

Het belang van borstvoeding wordt steeds maar weer onderschreven door studies en deskundigen. Veel moeders geven ook aan borstvoeding te willen geven. Opvallend genoeg geven iets meer hoogopgeleide vrouwen borstvoeding dan lager opgeleide vrouwen.
Op een gegeven moment moet je echter stoppen met borstvoeding. Dit kan verschillende redenen hebben. Misschien loopt het al terug. Misschien heb je minder tijd en misschien vind je het wel genoeg geweest.
Vaak is het al voldoende om de de baby vast voedsel te gaan geven. De baby zal dan minder om drinken vragen en de productie neem dan langzaam af. Over enige tijd zie je dat er steeds meer voedingen afvallen totdat bijvoorbeeld alleen de laatste voeding overblijft. Als dit niet het geval is, kun je ook beslissen zelf langzaam af te bouwen. Vervang bijvoorbeeld 1 voeding door een flesje en na een week de volgende. Je zult dan merken dat jouw melkproductie afneemt.
Het is geen goed idee om in 1 keer te stoppen omdat je dan veel last kan krijgen van stuwing.

De Hechting

Je kindje begint zich al direct aan de moeder (en vader) te hechten. Vanaf een aantal maanden komt je kindje echter in een gevoelige periode. Hechting kun je zien als een band van liefde en vertrouwen tussen jou en je kindje. Het is gemakkelijk om je kindje liefde te geven en de meeste kinderen komen dat niet tekort. Als je goed op je kindje let, kun je ook een goede vertrouwensrelatie opbouwen. De relatie staat model voor de relaties die je kindje de rest van zijn of haar leven aan zal gaan. Heb dus geduld met je baby, wees lief en reageer met geduld op de vragen van je baby. Dit klinkt misschien lastig maar de meeste ouders doen dit automatisch goed. Je bent genetisch geprogrammeerd om dit aan te voelen. Doe je het een keertje niet goed maak je dan niet druk, ieder ouder maakt foutjes en je baby is echt niet boos op je !

Angst voor vreemden en verlatingsangst

Vorige maand schreven we al over de verlatingsangst. Omdat dit voor veel baby's een terugkomend thema is soms tot wel 12 maanden gaan we hier nog wat dieper op in.
Vreemdelingenangst is eigenlijk een vorm van eenkennigheid. Tot aan 6 maanden kende je baby het verschil tussen afwezig en aanwezig eigenlijk nog niet zo goed. Pappa en mamma waren eigenlijk altijd aanwezig en nooit echt weg in de beleving van de baby. Nu realiseert je baby zich dat pappa en mamma af en toe wel weg zijn. Als reactie hierop probeert je baby je zo dicht mogelijk bij je te houden. Want jij bent de veilige thuisbasis van je kindje. Als gevolg hierop ontwikkelt de baby een angst voor anderen want anderen zijn niet mamma en pappa.
Vreemdelingenangst kan soms erg vermoeiend zijn. Niet alleen voor jou maar ook voor de baby. Maar je kunt je baby helpen hier zo gemakkelijk mogelijk doorheen te komen. Als er een vreemde in de buurt komt introduceer deze vreemde dan op een rustige en duidelijke manier. Laat zien dat je de vreemde aardig vind en geef niet meteen je baby af, ook niet aan familie. Pas als de baby geen angst vertoont en interesse in de vreemde toont, laat de baby dan naar diegene toe gaan. De baby leert zo jou te vertrouwen als het om vreemden gaat. De baby krijgt hierdoor het eigen vertrouwen om de omgeving verder te gaan verkennen en zo contact te maken met anderen.

Wat je baby in de zevende maand kan

Aan het einde van de zevende maand kunnen baby's dit

Veel baby's kunnen nu

Een speeltje pakken dat niet direct binnen bereik ligt.
Korte geluiden herhalen.
Zelfstandig zitten.
Zelf een koekje eten.

Sommige baby's kunnen nu

Kruipen.
Boos worden (woedend zelfs) als je hun speeltje weghaalt.
Kiekeboe spelen.
Emoties uit je stemgeluid ontdekken.
Bang worden om de ouders kwijt te raken.
Speelgoed van hand naar hand doorgeven.

Enkele baby's kunnen nu

Staan terwijl ze zich vasthouden.
Zwaaien.
Klappen.
Speelgoed tegen elkaar slaan.
Mamma of pappa zeggen.
Lopen terwijl ze zich vasthouden.

Meer ontwikkeling van de baby

Volgende maand: maand 8

Vorige maand: maand 6

 

Reacties op 'Ontwikkeling van je baby in de zevende maand'

Reacties

B
Mijn kind is nu 7 en half maanden, hij kan nog niet zelfstandig zitten is dat gewoon??

Myrthe
Nou fraai al die reclame :( had mijn verhaal bijna klaar en toen duwde ik perongeluk op advertentie. Dus de korte versie deze keer; Laat je kind zich fijn in eigen tempo ontwikkelen en staar je niet blind op standaarden of ouderwetse manieren van opvoeden/adviezen. Wat een ander ervan denkt boeit niet. En geef je borstvoeding, sluit je aan bij een PRO bv groep en haal daar je adviezen en tips, want in dit stukje slaan ze de plank wat dat betreft volledig mis

Irene
Borstvoeding hoef je helemaal niet af te bouwen bij 7 maanden, veel te vroeg!! Ik heb mijn eerste zoon 2 jaar gevoed (volgens de WHO-norm) en ben dit ook van plan bij de 2e. Daarom ook eerst borstvoeding en dan pas de hapjes, zodat de melkproductie niet achteruit gaat. Borstvoeding.com en La Leche League zijn hele goede informatiebronnen mbt. borstvoeding. !

bob
Gellie kunt allemaal een pakske zagen

Lotte
Waarom borstvoeding afbouwen bij 7 maand? Als t net allemaal goed loopt en productie bijna lemmer stabiel is? Kennen jullie de Who norm niet? Die adviseren 2 jaar! Wat is t toch dat mensen "lang voeden" raar vinden. Wij gaan iig nog Ff lekker door. Rare adviezen hier.

Bobbelien
Nee Elske, niet invullen voor een ander!

Elske
Wat raar dat er niet bij staat dat je borstvoeding gewoon door klan blijven geven naast al het andere! En @kirsten en @liza, dat is waarschijnlijk gewoon trots zijn op, gun je dat een ander niet?

kirsten
Ja vind ik ook irritant. Ieder heeft zijn of haar eigen tijd toch? Ego praat denk ik dan...

Liza
Vind altijd zo irritant dat moeders zeggen; mijn kind kon al dit en dat op die leeftijd. Wat maakt het uit.

Mommy-Of-Nyana
Dat zwaaien kan mijn kleine meid al van 5maamd en 3weken. Eerst dachten we dat het toeval was maar neen iedere keer dat we dada zeggen of de omas en opas zeggen het gaat haar armpje omhoog een zwaait ze met haar handje heen en weer.

Jouw naam:


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan