Ontwikkeling van je baby in de tiende maand
Supersnelle racebaby
Wie had een paar maanden geleden gedacht dat je baby nu al door de kamer zou crossen? Je staat er waarschijnlijk versteld van hoe snel je kindje kan kruipen. Ook al is je huis helemaal kindveilig, we raden je toch aan om je kindje goed in de gaten te houden. Een ongeluk zit in een klein hoekje !
Zelfstandigheid
Je baby zal steeds meer zelfstandigheid zoeken. Je baby kan nieuwe grenzen op gaan zoeken maar zal ook steeds duidelijker kunnen maken wat hij of zij wil gaan doen. Daarbij worden niet alleen woorden maar ook signalen gebruikt. Je baby heeft misschien al leren wijzen en heeft misschien ook al eigen gebaren of zelfs woordjes voor wat het wil. Moedig dit aan zodat je baby dit verder zal ontwikkelen.
Je baby zal ook steeds vaker grenzen op gaan zoeken. Als je baby weet dat iets niet mag, zal hij of zij nu ongeveer toch uit gaan proberen wat er gebeurt en of je baby hier zelf invloed op uit kan oefenen. Dingen die je baby al maanden lief deed, zoals het flesje leegdrinken, zouden nu wel eens een heel gevecht kunnen worden.
Object permanentie
Deze maand ontwikkelt je baby de zogenaamde object permanentie en dat is echt heel erg leuk ! Object permanentie is het vermogen om te snappen dat iets dat uit het zicht is, nog steeds bestaat. Voorheen was 'weg' en 'niet-weg' een vaag begrip voor je baby. Eerst had je baby nog geen besef van weg en niet weg. Daarna kreeg je baby wel dat besef maar was het heel zwart-wit. Als je baby iets niet zag, was het er ook niet. Nu is dat anders. Je baby begint te snappen dat als iets uit het zicht is het nog steeds bestaat.
Vanaf nu kun je je baby heerlijk vermaken met 'kiekeboe'. Houd een dekentje of een boek voor het gezichtje en haal het daarna weer weg en zeg 'kiekeboe'. Je baby zal het geweldig vinden. Een ander leuk spelletje is het verstoppen van een speeltje onder een deken. Je baby zal nu proberen het dekentje weg te halen om het speeltje terug te vinden ! Object permanentie heeft ook te maken met verlatingsangst waar we al veel over hebben geschreven de vorige maanden. Je baby kan nu nog meer last krijgen van verlatingsangst omdat het nu pas echt snapt dat je niet meer bij hem of haar bent. Wees geduldig en maak er een spelletje van als je baby heftig reageert. Ga heel eventjes weg om vervolgens weer om de hoek te komen kijken. Zo leert je baby dat je altijd weer terug komt. Je kunt je baby ook al vertellen dat je eventjes weg gaat en zo weer terug komt.
Lopen met hulp
Rond deze tijd gaat je baby proberen te lopen. Lopen begint met optrekken en staan. Als je baby dat kan, zal het proberen om de eerste stapjes te zetten terwijl hij of zij zich vasthoudt. Een lage tafel is hier vaak prima geschikt voor. Je baby begint met op en neer en daarna van links naar rechts. De hoek om zal nog eventjes duren. Als dat eenmaal lukt zal je baby proberen een heel parcour door het huis uit te stippelen, van de bank naar de tafel en langs de muur naar de deur. Het is geweldig om te zien hoe inventief je kleine baby hierin kan zijn.
Speelgoed
Er is een hoop speelgoed te koop om je baby te helpen lopen. De meningen zijn hierover verdeeld. Veel speelgoed heeft volgens experts weinig te maken met leren lopen. Als je leert lopen is het belangrijkste dat je jezelf overeind kunt houden en dat je zelf leert je balans te bewaren. Als het speelgoed dat al voor je doet. beweegt je baby zich wel voort maar heeft dat weinig met 'leren lopen' te maken. Bovendien kunnen sommige hulpmiddelen slecht zijn voor de heupen en gewrichten van je baby omdat daar veel kracht op komt te staan (sommige loopmandjes bijvoorbeeld).
Wat als je baby niet kruipt
Niet iedere baby kruipt op deze leeftijd. Ouders zijn dan al snel ongerust en denken dat ze misschien wel een achterstand hebben opgelopen. Dat hoeft niet per se zo te zijn.
Sommige baby's hebben gewoon niet zo veel interesse in kruipen en lopen. Als jouw baby nog niet kruipt maar bijvoorbeeld wel al lekker aan het kletsen is, ou dat wel eens het geval bij jouw baby kunnen zijn. Vaak wordt dit op een later tijdstip gewoon ingehaald en zijn ze nu even met wat anders bezig.
Niet iedere baby leert ook kruipen. Sommige baby's kruipen nooit maar beginnen spontaan met lopen rond deze leeftijd. Andere baby's kruipen op hun eigen manier. Bijvoorbeeld op de billen. Als jouw baby dit doet dan werkt dit misschien prima voor je baby en is er geen behoefte om op de traditionele manier te leren kruipen.
Probeer de baby niet te veel te pushen om te leren kruipen. Je baby snapt dat er iets van hem of haar verwacht wordt en omdat het niet lukt voelt je baby zich hier niet prettig door. Laat je baby pas kruipen als je baby hier zelf interesse in toont. Een beetje proberen mag natuurlijk wel en moedig je baby aan maar wees niet teleurgesteld als jouw baby niet kruipt
Wat je baby in de tiende maand kan
Aan het einde van de tiende maand kunnen baby's dit
Veel baby's leren in maand 10
Blijven staan terwijl ze iets vasthouden.
Snel kruipen.
Lopen terwijl ze zich vasthouden.
Zelf gaan staan door zich op trekken.
Zwaaien.
Iets met hun duim en vingers vastpakken.
Sommige baby's leren in maand 10
Pappa en mamma zeggen tegen de juiste ouders.
Luisteren naar hun eigen naam.
Iets aanwijzen dat ze willen hebben.
Eventjes zelfstandig blijven staan zonder zich vast te houden.
Enkele baby's leren in maand 10
Zelf uit een beker drinken.
Langer alleen zelfstandig blijven staan.
Klapspelletjes met pappa en mapma doen.
Een paar stappen 'los' lopen.
Hun eigen spullen opruimen in een doos.
Meerder woordjes zeggen.
Meer ontwikkeling van de baby
Volgende maand: maand 11
Vorige maand: maand 9