Stress en zwanger worden

  • Stress en zwanger worden

Als je zwanger wilt raken is het een goed idee om stress te vermijden. Alhoewel de relatie tussen stress en verminderde vruchtbaarheid nog niet helemaal is bewezen lijkt stress van invloed te zijn op de vruchtbaarheid van de vrouw

De functie van stress

Stress is een overlevingsmechanisme van de mens maar ook van dieren. Langdurige stress zorgt er voor dat ons lijf het hormoon cortisol aanmaakt. Cortisol zorgt er voor dat ons lijf op korte termijn meer weerstand kan bieden tegen dreigend gevaar. Helaas gaat dit ten koste van andere systemen in ons lichaam zoals het immuunsysteem.
Natuurlijk is niet alle stress ongezond. In tegendeel zelfs. Zonder stress zou alles maar saai zijn. Stress zorgt er voor dat je uitgedaagd wordt en zet je aan tot betere prestaties. Stress wordt dan ook onderverdeeld in positieve en negatieve stress. Dit artikel gaan dan ook over negatieve stress. Dat is het gevoel van drukte, piekeren, vragen en het knagende onrustige gevoel dat je ervaart als het om je heen te veel of te druk wordt.

De invloed van stress op de kans om zwanger te worden

Zoals vermeld vinden er lichamelijk veranderingen plaats onder invloed van langdurige negatieve stress. Het stresshormoon cortison wordt aanmaakt wat er voor zorgt dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Ook de ontwikkeling van de eicellen wordt hierdoor onder druk gezet en de kwaliteit van het mannelijk zaad wordt minder.
Stress wordt in verband gebracht met een verhoogde kans op een miskraam.
Het libido van stellen wordt ook negatief beïnvloed door stress. Hier moet wel bij gezegd worden dat wanneer er een kinderwens is het libido niet zo belangrijk is maar er ook gewoon gevreeën kan worden voor het goede doel.
Doordat mensen anders dan dieren vaak goed met stress om kunnen gaan (stressbestendig zijn) lijkt de invloed van stress mee te vallen. Vooral in combinatie met IVF is er onderzoek gedaan over de relatie tussen stress en zwangerschap. De kans op een succesvolle zwangerschap lijkt met maximaal zo'n 10 tot 20% af te nemen onder invloed van stress. Dit effect is veel kleiner dan bijvoorbeeld roken of overgewicht.

Stress schadelijk voor je ongeboren kind

In tegenstelling tot zwanger worden is de relatie tussen stress en de gezondheid van je ongeboren kind wel goed vastgelegd. Stress tijdens de zwangerschap kan leiden tot een lager geboortegewicht en gedragsproblemen op later leeftijd zoals ADHD.

Stress vermijden

als je zwanger bent of zwanger wilt raken is het aan te raden om stress uit de weg te gaan. Hoe dat moet is voor iedereen verschilldend. Soms heerst er spanning en onzekerheid in een relatie omdat het zwanger worden niet wil lukken. Vaak helpt het om er over te praten met je partner of een vriend of vriendin.
Als het op je werk of prive leven erg druk is kan het helpen om daar eens kritisch naar te kijken. Neem je te veel hooi op je vork ? Als je dat nu al doet bedenk dan wel dat je strakjes nog veel minder tijd hebt. Probeer voor jezelf te bepalen wat je nu echt belangrijk vind en trek daaruit je conclusies.
Je kunt ook proberen de invloed van stress te verminderen. Je kunt proberen je minder aan te trekken van gebeurtenissen om je heen maar soms helpt het ook om met een professional te praten die het eens objectief kan bekijken en je misschien wat tips kan geven.

 

Reacties op 'Stress en zwanger worden'

Reacties

Nora123
Ik heb stress door mijn schoonouders word gek van ze en is ook moeilijk te vermijden, iedere keer is er wel weer wat. Help!!!!!

Diana
Ik wil even inhoudelijk reageren op de alinea dat gaat over 'stress schadelijk voor je ongeboren kind'. Daar staat namelijk dat er een kans bestaat dat op late leeftijd gedragsproblemen kunnen ontstaan, zoals ADHD. Dat is in zijn totaliteit een verkeerde beschrijving. ADHD is geen gedragsprobleem op zich, maar valt onder een psychische aandoening waar je mee wordt geboren...! Hoe dit zich uit, op welke leeftijd dan ook, is afhankelijk van erfelijke en omgevingsfactoren!

Diana
Ik wil even inhoudelijk reageren op de alinea dat gaat over 'stress schadelijk voor je ongeboren kind'. Daar staat namelijk dat er een kans bestaat dat op late leeftijd gedragsproblemen kunnen ontstaan, zoals ADHD. Dat is in zijn totaliteit een verkeerde beschrijving. ADHD is geen gedragsprobleem op zich, maar valt onder een psychische aandoening waar je mee wordt geboren...! Hoe dot zich uit, op welke leeftijd dan ook, is afhankelijk van erfelijke en omgevingsfactoren!

Anoniem
Kan je zwanger raken tijden je menstruatie peride

Anoniem
Hoi, ik probeer al een jaar om zwanger te worden maar ondertussen een huis kopen en als manager veel stress op werk, een man die steroide nam (nu 3maand gestopt) en een laag zelfbeeld blijft een zwangerschap uit. We hebben al een dochter van 6jaar en ik zou zooooo graag nog een 2de kindje willen. Ik ben 1 van de gelukkigen, ik heb al een pracht van een kind maar ik mis een voltallig gezin. Het heeft effect op mijzelf en op mijn relatie. Heeft iemand tips? Xxx

Cynthia
Ik probeer zwanger te raken maad heb veel stress ben ook beetje een stresskip joe raak ik nu zwamger?

ja
Hieronder een link tussen prenatale stress en ADHD http://www.psychfysio.nl/2_08_2/

anoniempje
Moeders die stress volle periodes hebben meegemaakt en met kind met bijv Adhd hebben hoeven zich niet schuldig te voelen of wat dan ook. Stress is meestal namelijk geen keuze maar een gevolg van omstandigheden. Het enige wat je kunt doen is jezelf ervan bewust zijn en proberen de situatlie te verbeteren maar helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan niet iedereen kan zomaar even rustiger aan doen of professionele (dure) hulp zoeken. Ook ik had stress (relatie breuk en geen woning) maar gelukkig werd mijn kind gezond en maar liefst met 4 kg geboren.

hmmm?
Die onderzoeken zullen wel juist uitgevoerd zijn, waarom zouden ze anders verschijnen?

Jouw naam:

Lees meer ... !

Baby dieet

Sneller en gezonden zwanger worden met het juiste dieet. Juiste voeding kan jouw lichaam en het lichaam van je partner een duwtje in de goede richting geven

Overgewicht en zwanger worden

Overgewicht kan in de weg staan van een zwangerschap. Zelfs bij matig overgewicht is de kans op zwanger te raken al een stuk kleiner.

Ondergewicht en zwanger worden

Overgewicht kan in de weg staan van een zwangerschap. Zelfs bij matig overgewicht is de kans op zwanger te raken al een stuk kleiner.

Geslacht beinvloeden

Op het eerste gezicht lijkt het onmogelijk om het geslacht van je kindje te beïnvloeden. De helft van de zaadjes geeft een jongetje en de andere helft een meisje. Toch kun je dor wat slimme trucjes de kansen naar jouw keuze draaien. Wij leggen uit hoe je

Stoppen met de pil

Als je zwanger wilt worden moet je eerst stoppen met de pil en andere anticonceptiemidellen maar wat zijn de effecten van stoppen met de pil ?

Tips om zwanger te worden

Als je zwanger wilt worden zijn er zelf een hoop dingen die je kunt doen om sneller zwanger te raken.

 


 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan