Overgewicht tijdens je zwangerschap

Overgewicht tijdens je zwangerschap is een probleem. Niet alleen kun je lastiger zwanger worden. De kans op complicaties is ook nog eens groter.

Problemen met overgewicht tijdens de zwangerschap

Overgewicht wordt in (en buiten) de zwangerschap bepaald door de BMI. De Body Mass Index is een verhouding tussen je lengte en je gewicht. Bij een te hoge BMI spreken we van overgewicht. Overgewicht brengt de volgende risico's met zich mee voor zowel moeder als kind, voor als na de bevalling.

Risico's voor mama

Zwangerschapsdiabetes.
Zwangere vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap suikerziekte ontwikelen. De kans hierop is tot wel 20x zo groot bij vrouwen met veel overgewicht. Zwangerschapsvergiftiging.
Vrouwen met te veel overgewicht hebben wel tot 10 keer zo veel kans op een zwangerschapsvergiftiging. Dit is een gevaarlijke aandoening met risico's voor zowel moeder en kind.
Minder pijnbestrijding.
Het geven van een ruggenprik is niet altijd mogelijk bij te veel overgewicht
Hoge bloeddruk.
De kans op een te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap is voor vrouwen met veel overgewicht een stuk groter. Tot wel meer dan 20 keer zo groot.
Vertraagde groei, keizersnede of miskraam.
Door een vertraagde groei van de baby is de kans op een keizersnede of miskraam meer aanwezig.

Risico's voor de baby

Minder controle op je zwangerschap en je baby.
De gynaecoloog zal je baby minder goed kunnen voelen vanaf de buitenkant. Echo's zijn ook minder goed te zien. Hierdoor kan een gynaecoloog een minder goed beeld krijgen van jouw zwangerschap en de ontwikkeling van je baby. Een goede schatting van de leeftijd kan hierdoor bijvoorbeeld lastiger zijn waardoor je baby te lang zou kunnen blijven zitten.
Lagere Apgarscore.
Baby's van moeders met overgewicht hebben over het algemeen een lagere apgarscore.
Meer kans op aangeboren afwijkingen.
Dit wordt ook wel in verband gebracht met een minder goed werkende placenta van de moeder door hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging.
Meer kans op een grotere baby.
Bij een grotere baby is er een verhoogde kans op een kunstbevalling of trauma tijdens de geboorte.
Meer kans op een vroeggeboorte.
Baby's van moeders met veel overgewicht hebben een grotere kans om vroeger geboren te worden.
Meer kans op wiegendood.
Kinderen van moeders met overgewicht hebben meer kans op wiegendood of overlijden door andere complicaties.

Minder kans om zwanger te raken

Hoe meer overgewicht een vrouw heeft, hoe kleiner de kans wordt dat ze zwanger kan raken. Overgewicht kan er zelfs voor zorgen dat de vrouw helemaal niet zwanger raakt op een natuurlijke wijze. De kans op zwangerschap bij extreem overgewicht neemt dan ook drastisch af.

Kinderen met overgewicht

Kinderen van moeders met overgewicht hebben een grotere kans om zelf later overgewicht te ontwikkelen met alle schadelijke gevolgen van dien. Als de moeder last heeft van overgewicht zou de oorzaak kunnen liggen bij een verkeerd eetpatroon. Dit verkeerde eetpatroon kan gemakkelijk doorgegeven worden aan de kinderen. Als kinderen op jonge leeftijd een verkeerd eetpatroon aangeleerd krijgen, heeft dit negatieve gevolgen voor de rest van hun leven. Bovendien wordt er al al op jonge leeftijd meer vet aangemaakt waar je later maar lastig vanaf komt. Daarbuiten is het eetpatroon dat deze kinderen aangeleerd krijgen vaak een ongezonder eetpatroon.

Gezond eten

Als je zwanger bent, mag je zeker niet op dieet gaan. Dit kan gevaarlijk zijn voor de baby. Het is wel heel belangrijk dat je tijdens je zwangerschap gezond gaat eten en dit overdraagt naar je baby. Niet alleen de zwangerschap maar ook de eerste jaren van een baby zijn verschrikkelijk belangrijk voor een goede ontwikkeling. Hierbij hoort een gezond en gevarieerd eetpatroon.
Als je zelf last hebt van een overgewicht of een extreem overgewicht is het verstandig om al zo vroeg mogelijk gezonder te gaan leven. Het liefste nog ver voor je zwangerschap maar anders zodra je weet dat je zwanger bent.
Je huisarts kan je helpen met het zoeken naar een goede diëtist. Daarbij is het belangrijk dat je voldoende beweegt. Zoek hierbij de beweging die goed bij jou past. Als je zwanger bent, kun je waarschijnlijk niet meer naar de sportschool maar zwemmen of wandelen kan tot laat in de zwangerschap vaak nog prima.

 

Reacties op 'Overgewicht tijdens je zwangerschap'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Overgewicht tijdens je zwangerschap'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Vruchtwaterpunctie

Met een vruchtwaterpunctie kun je sommige genetische afwijkingen zoals het syndroom van down opsporen. De test is ietsje betrouwbaarder van een vlokkentest en het risico op een miskraam is iets kleiner. Een vruchtwaterpunctie wordt meestal pas na 16 weken

Navelstrengbloed doneren

Je bent bevallen, hebt je kindje op je borst en de placenta is geboren. Maar wat gebeurd er eigenlijk na afloop van de bevalling met de placenta en navelstreng? Helaas wordt in veel ziekenhuizen (en bij thuisbevallingen) de placenta en navelstreng ingevro

Bloedneus tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van bloedneuzen. Veel kwaad kan het niet maar het is wel lastig !

Opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben last van een opgeblazen gevoel tijdens hun zwangerschap. Dit kan pijnlijk en vervelend zijn. Dit komt vaak door hormonen of je baarmoeder die tegen je darmen aan drukt.

Omgaan met zon en hitte

Zo ga je om met zon en hitte tijdens de zwangerschap

Gezond zwanger deel 2

Voor velen is een gezin een grote wens maar in de eerste aflevering werd al duidelijk dat het krijgen van kinderen niet √°ltijd zo vanzelfsprekend is. Voor nieuw leven zijn in ieder geval een gezonde (mannelijke) zaadcel en een gezonde (vrouwelijke) eicel

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan