Overgewicht en zwanger worden

  • Overgewicht en zwanger worden

Overgewicht kan in de weg staan van een zwangerschap. Zelfs bij matig overgewicht is de kans op zwanger te raken al een stuk kleiner.

Wat is overgewicht

Overgewicht wordt bepaalt aan de hand van jouw Body Mass index (BMI). De BMI is een maat voor de verhouding vet die je hebt in relatie tot je lengte. Een gunstige BMI om zwanger te worden ligt tussen de 21 en de 29. Daar boven of daar onder heeft je gewicht een negatieve invloed op de kans om zwanger te worden.

Bereken snel jouw BMI

Jouw gewicht in kilo's
Jouw lengte in centimeters

Overgewicht en zwanger worden

Overgewicht is een belangrijke factor bij het zwanger worden. Zoals vermeld heb je bij een BMI van 21 tot 29 de grootste kans om zwanger te worden. Iedere punt hierboven zorgt er voor dat je kans om zwanger te worden snel afneemt. Iedere punt is ongeveer verantwoordelijk voor een 4% lagere kans om zwanger te worden. Vrouwen met een overgewicht en een BMI van 35 hebben ongeveer een kwart minder kans om zwanger te raken en vrouwen met een fors overgewicht en een BMI van 40 hebben maar liefst 40% minder kans om zwanger te raken.
Een overgewicht kan er voor zorgen dat de ovulatie niet goed werkt. De eicellen kunnen onregelmatig of zelfs niet loskomen. Ook als de ovulatie wel regelmatig komt kan vet er voor zorgen dat er minder hormonen worden aangemaakt die nodig zijn tijdens het zwanger worden. Dit komt doordat er meer energie moet worden gestoken in het aanmaken van insuline en dit gaat ten koste van andere hormonen.
De locatie van het overgewicht is ook erg belangrijk. Vooral buikvet is slecht voor de kans op een zwangerschap. Dik komt omdat buikvet een grote invloed heeft op de aanmaak van hormonen dan ander vet.

Afvallen en zwanger worden

Als je zwanger wilt worden is het dus belangrijk dat je een goed gewicht hebt. Als je een overgewicht hebt is het een goed idee om af te gaan vallen om je toekomstige kinderwens in vervulling te laten gaan. Als het zelf niet lukt om af te vallen schakel dan de hulp in van je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een diëtist bijvoorbeeld. Het is natuurlijk ook erg belangrijk dat je voldoende beweging krijgt. Hiervoor geld dat iedere beweging beter is dan geen beweging. Je hoeft dus niet direct voor een marathon te gaan trainen maar het is belangrijk om je voor lange tijd in te zetten en een reëel vol te houden sport of hobby kiest.
Cijfers laten zien dat het lichaam vaak goed reageert op verantwoord afvallen. Bij problemen rond de cyclus door overgewicht stabiliseert de cyclus zich vaan binnen 2 tot 4 maanden na het begin van het dieet. Na 3 tot 6 maanden is de kans op een zwangerschap al een stuk groter dan voor aanvang van het dieet.
Als je gewicht ongeveer stabiel blijft is je lichaam in balans. Er worden net zoveel calorieën verbrand als er in gaan. Als je af wilt vallen is je lichaam een tijdje niet in balans. Je verbrand meer calorieën dan er in gaan. Als je op je streefgewicht bent is het zaak om je lichaam weer in balans te brengen. Tijdens dat afvallen heb je waarschijnlijk niet alleen niet genoeg calorieën maar ook net genoeg andere belangrijke voedingsstoffen binnen gekregen zoals mineralen en vitaminen. Hierdoor zou je wel eens te weinig reserves opgebouwd kunnen hebben voor je zwangerschap. Het is daarom erg belangrijk dat wanneer je onlangs bent afgevallen en zwanger wilt worden je voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt. Dit kun je doen door goed te eten maar ook door speciale multivitaminen te slikken.

 

Reacties op 'Overgewicht en zwanger worden'

Reacties

mika
Ik heb voor we aan de slag gingen om zwanger te worden met mijn huisarts overlegd of ik beter eerst kon afvallen (bmi 37) of wel vast gaan proberen. Zij zei dat we gewoon konden beginnen want het kon best eens langer duren en er waren genoeg vrouwen met overgewicht en probleemloze zwangerschappen en gezonde kindjes. Na 3 mnd nu in verwachting van de eerste! :-) ik loop nu wel bij een diëtiste - dit wilde ik zelf graag - om ervoor te zorgen dat ik gevarieerd genoeg eet en zo min mogelijk aankom tijdens de zwangerschap. Bij twijfel of zorgen zou ik dan ook zeker je huisarts raadplegen, want stress is ook zeker niet bevorderlijk!

wensje
Eva bedankt voor je reactie blij omdat t lezen zelf overgewicht en we gaan nu voor een 2de kindje nu in ronde 2. Volgende week mag ik testen ben zo benieuwd:)

Eva
Laat je niet te gemakkelijk gek maken hoor. Natuurlijk, overgewicht is niet gezond. Ik ben zelf nu voor de 3e keer zwanger in de eerste ronde. Ik ben 33 jr en heb een bmi van 38. Er zijn zoveel factoren die er voor zorgen dat je juist wel of niet snel zwanger wordt en dit is er slechts 1 van.

kyra
Heeft overgewicht altijd invloed op je zwangerschap of kan je ook gewoon een goeie zwangerschap hebben en een gezond kindje krijgen???

Jouw naam:

Lees meer ... !

Baby dieet

Sneller en gezonden zwanger worden met het juiste dieet. Juiste voeding kan jouw lichaam en het lichaam van je partner een duwtje in de goede richting geven

Geslacht beinvloeden

Op het eerste gezicht lijkt het onmogelijk om het geslacht van je kindje te beïnvloeden. De helft van de zaadjes geeft een jongetje en de andere helft een meisje. Toch kun je dor wat slimme trucjes de kansen naar jouw keuze draaien. Wij leggen uit hoe je

Tips om zwanger te worden

Als je zwanger wilt worden zijn er zelf een hoop dingen die je kunt doen om sneller zwanger te raken.

Stress en zwanger worden

Als je zwanger wilt raken is het een goed idee om stress te vermijden. Alhoewel de relatie tussen stress en verminderde vruchtbaarheid nog niet helemaal is bewezen lijkt stress van invloed te zijn op de vruchtbaarheid van de vrouw

Stoppen met de pil

Als je zwanger wilt worden moet je eerst stoppen met de pil en andere anticonceptiemidellen maar wat zijn de effecten van stoppen met de pil ?

Roken en zwanger worden

Als je zwanger wilt worden kun je het beste stoppen met roken. Roken als je zwanger wilt worden verklein namelijk de kans op een zwangerschap

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan