Je kindje voorlezen

Je kindje voorlezen is de perfecte manier om de ontwikkeling van je kindje te stimuleren. Bovendien is het ook nog eens heerlijk om te doen.

  • Voorlezen

De voordelen van voorlezen

Voorlezen is erg goed voor de ontwikkeling van je kindje. Als je jouw kindje vaak voorleest ontwikkelt je kindje een grotere woordenschat, betere communicatieve vaardigheden, krijgt je kindje een grotere verbeelding, leert je kindje eerder kleuren herkennen en leert je kindje zich beter concentreren. Onderzoek heeft laten zien dat de IQ scores van je kindje op 3 jarige leeftijd mede afhangen van hoeveel woorden je kindje per dag hoort.
Voorlezen is ook nog eens een goede 1 op 1 tijd met je kindje waarbij je niet alleen voorleest maar ook heerlijk kan knuffelen en bij je kindje kan zijn.
Momenteel wordt er geschat dat maar liefst meer dan 60% van alle ouders hun kindje te weinig voorleest. Dat komt doordat ouders vaak maar weinig tijd hebben en kinderen vaak voor de tv zitten. De televisie is geen alternatief voor het voorlezen omdat er geen echt contact ontstaat. Als je kindje op jonge leeftijd veel tv kijkt is de kans groter dat je kindje op later leeftijd juist mindere sociale vaardigheden heeft en zich minder goed kan concentreren. Lees daarom juist de eerste jaren veel voor aan je kindje !

Wat kun je lezen op welke leeftijd ?

De eerste paar maanden met je kindje heeft je kindje nog geen echte interesse om voorgelezen te worden. Je kindje kan al wel wennen aan je stem, jouw toon en jouw ritme. Als je veel praat zal je kindje je stem eerder leren herkennen. Je kindje vind alle aandacht en het lichamelijk contact ook heerlijk. Er is dus geen reden om je kindje niet voor te lezen ! Je kunt nu nog alles voorlezen wat je maar wilt, een boek, de tv gids, het maakt niet uit zolang je maar een rustige vriendelijke toon aanneemt.
Zodra je kindje iets ouder wordt en interesse gaat krijgen in plaatjes en felgekleurde speeltjes kun je het eerste boekje er bij halen. Deze boekjes zijn vaak van stof, vinyl of hard karton en staan vol met grote gekleurde plaatjes. Je kunt je kindje op schoot nemen en naar de plaatjes wijzen en benoemen. Zo leert je kindje de eerste woordjes en plaatjes herkennen Je zult merken dat je kindje het al snel een leuk spelletje vindt. Lang voordat je kindje kan praten merk je dat je kindje de woordjes al bij de juiste plaatjes kan herkennen.
Wanneer je kindje nog iets ouder is kun je je kindje de plaatjes aan laten wijzen die jij dan moet benoemen. Andersom kun je ook een woord roepen dat je kindje dan aan kan wijzen. Je zult merken dat je kindje al veel meer woordjes kent dan je zou denken.
Je merkt vanzelf dat je kindje een voorkeur gaat krijgen voor bepaalde boekjes. Sommige kinderen vinden boekjes met rijmpjes erg leuk terwijl andere vooral plaatjesboeken kunnen waarderen. Probeer verschillende soorten boeken uit, dan merk je het vanzelf.
Tussen de 6 en 12 maanden begint je kindje wat meer van boeken te snappen. Je kindje krijgt dan misschien door dat er een verhaaltje wordt verteld en je kindje ontwikkelt een duidelijke voorkeur voor sommige boeken.

Wanneer over naar 'echte' voorleesboekjes?

Wanneer je over kunt naar kindervoorleesboeken zoals 'Jip en Janneke' en 'Dikkie Dik' hangt heel erg af van je kindje. Bij de meeste kindjes zal dit rond de tweede verjaardag gebeuren. Lees maar een verhaaltje voor. Als je kindje het leuk vind blijft je kindje geïnteresseerd zitten. Als je kindje nog geen interesse toont wacht dan nog eventjes.En probeer het een paar weken later nog eens.

 

Reacties op 'Voorlezen'

Reacties

MATTHEW MONTEYNE
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

Jouw naam:

Foto's over 'Voorlezen'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Voorlezen

Je kindje voorlezen is de perfecte manier om de ontwikkeling van je kindje te stimuleren. Bovendien is het ook nog een heerlijk om te doen.

Tips om tegen de baby te praten

Het is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je baby dat je veel tegen je baby praat. Hier volgen wat praktische tips

Hoe praat je tegen de baby

Hoe praat je tegen je baby ? Het blijkt dat ouders anders tegen de baby praten dan tegen volwassenen en dat is niet zonder reden. De manier waarop ouders tegen de baby praten wordt babypraat of mamataal genoemd.

Baby leert praten

In het eerste jaar kan je kindje nog niet of nauwelijks kan praten maar leert je kindje alle belangrijke vaardigheden die strakjes nodig zijn om te leren praten. Als je goed oplet zie je dat je kindje toch al via de stem probeert te communiceren.

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan