Kruipen

Als je baby leert kruipen, wordt hij of zij voor het eerst echt mobiel. Je kindje gaat voor het eerst zelf op ontdekking. Tegelijkertijd oefent je kindje ook alle spieren die het strakjes nodig heeft om te leren lopen.

  • Kruipen

Leren kruipen

De meeste baby's leren kruipen op de leeftijd van 7 tot 10 maanden. Ieder kindje leert kruipen op zijn of haar eigen manier. Meestal begint het met tijgeren, slepen of zelfs schuiven op de billen. Het kan allemaal. Pas als je kindje dit doorheeft, begint je kindje met echt kruipen.
Het is wel opvallend dat sinds baby's niet meer op kun buik mogen slapen, kindjes steeds later beginnen met kruipen of dat ze het kruipen helemaal overslaan.

Ontwikkeling

Het kruipen volgt bijna altijd op het zitten. Pas als je kindje kan zitten, voldoende kracht heeft in de rugspieren en het hoofdje goed en voor langere tijd rechtop kan houden, zal je kindje gaan kruipen. Eerst nog voorzichtig en op de eigen manier maar langzaam aan steeds sneller en vol vertrouwen. Na een maandje of iets langer leert je kindje ook de knieën te gebruiken. Het extra zetje dat je kindje daardoor krijgt, zorgt voor een hogere kruipsnelheid.
Hierna zal je kindje misschien met gestrekte armen leren kruipen of begint je kindje met klimmen en proberen te staan en lopen.

Hoogtevrees: het kruipt er in

Er zijn een aantal onderzoeken die laten zien dat een baby voordat het leert kruipen nog geen enkele hoogtevrees heeft. Pas nadat je kindje zo'n 10 dagen kan kruipen, ontwikkelt het hoogtevrees. Hoogtevrees is niet altijd een slecht iets. Slechts in 2 procent van de gevallen lijdt de hoogtevrees tot een echte angst voor hoogtes op latere leeftijd. Wetenschappers denken daarom dat deze hoogtevrees een functie heeft in de ontwikkeling van je kindje. Het blijkt dat baby's die hebben leren kruipen (tegenover baby's die nooit hebben gekropen) beter zijn in het zoeken en herkennen van objecten op latere leeftijd. Bovendien hebben kinderen tijdens het kruipen een beter diepte inzicht dan wanneer ze niet hebben gekropen.

Je kindje leren kruipen

Wat je zelf kan doen om je kindje te leren kruipen ? Het is vooral belangrijk om je kindje veel op het buikje te leggen. Hierdoor ontwikkelt je kindje alle spieren die het nodig heeft om te leren kruipen. Door de mini push-ups die je kindje vanzelf gaat doen, ontwikkelt je kindje de armspieren en rugspieren. Je kindje gaat op een gegeven moment vanzelf kruipen.
Sommige speeltjes, vooral speeltjes die kunnen rollen, willen nog wel eens helpen om je kindje te stimuleren om te gaan kruipen. Deze speeltjes kunnen ze gemakkelijk zelf een stukje naar voren rollen om er vervolgens achteraan te gaan.
Beloon je kindje altijd als het kruipen lukt maar wees nooit teleurgesteld als het niet lukt ! Je kindje doet zijn best en dat is al meer dan genoeg !

Schoenen kopen ?

Soms vragen ouders zich wel eens af of ze goede schoenen moeten kopen nu hun kleintje begint te kruipen. Nee, dat is nog niet nodig. Pas als je kindje echt gaat lopen, heeft je kindje de eerste schoenen nodig. Dit zijn overigens schoenen met zachte zolen. Sokken met een anti-slip onderkant zijn ook niet nodig en zelfs af te raden als je kindje eenmaal gaat lopen.

Gevaar

Opeens komt je kindje in contact met stof, schoonmaakmiddelen (op de vloer) en krijgt je kindje van alles te pakken met die kleine handjes. Wat tijd voor verandering dus ! Je kindje kan door in contact te komen met te veel stof en te veel schoonmaakmiddelen een allergie ontwikkelen. Stofzuig dus, als dat nodig is, net iets vaker en wees wat bewuster over welke schoonmaakmiddelen je gebruikt.
Jouw kruipende kindje kan opeens ook een hoop kattenkwaad uithalen maar pas als je kindje gaat klimmen wordt het echt pret. Toch is het zaak om alvast je huisje kindveilig te maken want heel binnenkort is het zover. In deze fase moet je vooral opletten wat je rond laat slingeren. Zorg dat ze niets te pakken krijgen wat ze niet in de mond mogen stoppen. Een ander gevaar is dat ze iets van bijvoorbeeld een lage tafel naar beneden trekken en over zich heen krijgen.

 

Reacties op 'Kruipen'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Kruipen'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Het gevaar van de tv en wipstoel

Het gevaar van de tv en wipstoel, wat is de invloed van de tv en de wipstoel op jouw kleine baby

10 tekenen dat je baby van je houdt

Als baby is je kindje nog te klein om te vertellen dat hij of zij van je houdt en zich veilig en fijn voelt bij je. Toch laat je kleintje vaak genoeg merken hoe geweldig hij of zij papa en mama vindt. Herken de tekenen dat je baby van houdt.

Ontwikkeling van je baby in de tweede maand

Je baby gaat deze maand meer bewegen en trakteert je waarschijnlijk op je eerste glimlach.

Bot ontwikkeling bij kleine kinderen

Als je kindje geboren wordt ziet het skelet er heel anders uit dan wanneer je kindje volwassen is. De verhoudingen zijn compleet anders en in korte tijd verdwijnen er meer dan 90 botten! Lees waarom dit zo is en hoe de bot ontwikkeling van je baby verloop

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan