Oefeningen met je baby

Al vanaf voor de geboorte is je baby bezig met oefenen, oefenen en oefenen. Je kindje moet nog zo veel leren en is daar continue mee bezig. Als ouder kan je je kindje helpen met wat leuke oefeningen. Je kindje geniet niet alleen van de aandacht maar kan zich ook heerlijk ontwikkelen.

  • Oefeningen met je baby

Zijn oefeningen nodig en waar met je op letten ?

Op zich is het niet nodig om oefeningen te doen met jouw kindje. Ieder kindje krijg meer dan genoeg oefening en beweging. Je kindje wil graag leren en zal zelf op zoek gaan naar wat het wel en nog niet kan Maar waarom dan deze pagina ? Deze pagina is bedoelt om je wat tips te geven om op een leuke manier met je kindje om te gaan. Om samen met je kindje te kijken wat je kindje wel en niet kan en om samen de volgende week versteld te staan wat je kindje al heeft geleerd !
Wij geloven echt niet dat je je kind al vroeg aan een trainingsschema hoeft te zetten om hem of haar later in het leven een lichamelijk voorsprong te geven. Er zijn ook geen aanwijzingen dat dit ook maar enig effect heeft. Pas op latere leeftijd is het als ouder soms om er op te letten dat je kindje zich voldoende beweegt.
Houd altijd rekening met je kindje als je samen met hem of haar oefeningen doet. Wees altijd heel erg voorzichtig en doe geen oefeningen waarvan je niet zeker weet dat je kindje het al aan kan. Ga ook niet te lang door met een oefening. Je kindje raakt dan vermoeid, overprikkelt en doet zich misschien nog wel zeer ! Houd ook altijd het nekje van je kindje in de gaten. Pas met 9 maanden is het nekje van de meeste kinderen sterk genoeg om bijvoorbeeld in een fietsstoeltje te mogen zitten. Wilde spelletjes moeten dus nog eventjes wachten !
Hieronder geven we een paar leuke oefeningen die je samen met je kindje kan doen.

Pas geboren

Voor een pasgeboren kindje is eigenlijk alles al een oefening. Je kindje heeft nog geen spier controle, alleen reflexen en moet alles nog leren. Misschien is dit niet de beste tijd om je kindje oefeningen te laten doen. Door met je kindje bezig te zijn geeft je hem of haar alle oefening die je kindje nodig heeft. Knuffel dus maar lekker met je kindje, praat veel tegen je kindje, draag je kindje en als het mag kun je je kindje na een weekje ongeveer mee naar buiten nemen in de kinderwagen.

De eerste paar maanden

De eerste maanden staan in het teken van de allereerste spiercontrole. hiervoor waren alle bewegingen nog reflexen maar deze worden langzaam minder sterk. Je kindje gaat nu zelf bewegen. Het eerste wat je kindje wil doen is het nekje recht houden en lekker leren rondslaan met de armen en benen. In deze periode geld ook dat alles wat je met je kindje doet eigenlijk al een oefening is. Als je je kindje draagt, knuffelt of op het ruggetje legt. Het helpt allemaal om sterker te worden !

Trappelen

Leg je kindje op de rug en houd je handjes tegen de onderkant van de voetjes van je kindje aan. Je kunt nu heel voorzichtig een beetje druk geven tegen de voetjes zodat de knietjes wat buigen. Na een paar keer zal je kindje misschien wat terug gaan drukken. Forceer in ieder geval nooit wat en duw niet te hard !
Een andere oefening is het fietsen, kap de beentjes van je kindje en maak een fietsende beweging. Niet te hard, voorzichtig aan en forceer nooit wat. Een bijkomend voordeel hiervan is dat het voor sommige baby's helpt om de darmpjes beter op gang te brengen.

Rondkijken

Uit zichzelf kan je kindje nog niet goed rondkijken. Je kindje licht als het goed is op de rug en kan zelf de nek nog niet draaien. Houd daarom je kindje al staande of zittende tegen jouw borst met het hoofdje op jouw schouder, eigenlijk zoals je je kindje ook laat boeren., ondersteun het nekje en laat je kindje over jouw schouder meekijken. als je kindje wil kan het nu heel voozichtig proberen zijn of haar nekje op te tillen.

Buikje buikje

Wat meer naar het einde van de eerste 3 maanden kan je kindje al wat beter op het buikje liggen. Een leuke manier om met je kindje te spelen en door je kindje op jouw buik of borst te leggen met het buikje van je kindje tegen je aan. Je kindje kan kan dan de eerste balans leren, het nekje trainen en misschien proberen de eerste mini push ups te gaan maken voor als je kindje strakjes wilt gaan kruipen

3 maanden tot een half jaartje

Na een half jaartje heeft je kindje al heel wat vaardigheden onder de knie en is je kindje klaar voor de volgende stap, het zitten, kruipen en uiteindelijk lopen. Hoe lang dat gaat duren hangt af van je kindje, maar ook van jou !

Gaan zitten

Leg je kindje op de rug en laat hem of haar met 2 handen jouw vingers van jouw beiden handen pakken. Je kindje zal nu proberen om zichzelf rechtop te trekken. Zorg wel dat je altijd iets zachts achter je kindje hebt liggen want af en toe laat je kindje gewoon los.

Pak me dan

Ergens in deze tijd zal je kindje gericht naar voorwerpen gaan grijpen. Begin met een leuk speeltje en houd dat dicht bij je kindje. Als je kindje er naar grijpt geeft het dan en doe zo enthousiast mogelijk. Langzaam aan zal je kindje naar voorwerpen gaan grijpen die verder weg zijn. Vergroot dus langzaam de de afstand tussen je kindje en het speetje.

Meer push ups

Als je je kindje op de buik op de vloer legt zal je kindje binnenkort de eerste mini push ups gaan. Eerst met gebogen armpjes maar snel ook met gestrekte armen. Deze oefening is ook erg goed om de nekspiertjes nog sterker te maken. Het enige wat je hiervoor dus hoeft te doen is je kindje op de buik te leggen. De push ups komen vanzelf ! Als je kindje de eerste push up doet reageer dan zo enthousiast mogelijk (maar dat doe je vanzelf !)

Na een half jaar

Na een half jaartje loopt de ontwikkeling steeds verder uit elkaar. Terwijl het ene kind al vrolijk kruipt ontwikkelt de ander zich sneller in de fijne motoriek en geeft het volgende kindje een voorkeur aan het leren praten.

Duwtje in de rug

Zodra je kindje een beetje controle heeft over het lichaampje en wat kracht heeft zal je kindje zich om willen draaien. Hoe je kindje dat leert is voor ieder kindje verschillend. Veel kindjes leren eerst van de buik naar de rug te draaien maar dat geld niet voor alle kindje. De oefening die je kunt doen is je kindje helpen zichzelf om te draaien. Kijk hoe je kindje zichzelf om probeert te draaien en ga daar van uit. Leg je kindje goed en geef het voorzichtig een steuntje in de goede richting. Hoe vaker je dit doet hoe minder hup je nodig hebt totdat ze het op een dag zelf kunnen. Als ze dat eenmaal (bewust) hebben gedaan vergeten ze het nooit meer ! Een bijkomend voordeel is dat kindjes die zichzelf om kunnen draaien soms ook beter in slaap kunnen komen. Ze kunnen namelijk zelf hun favoriete positie kiezen.

Even rechtop zitten

Nog voordat je kindje leer kruipen zal je kindje eerst leren zitten. Dat is dus de volgende oefening die je kunt doen. Begin met je kindje op schoot, met volledige ondersteuning. Houd je kindje voorzichtig beet en verminder je grip zodat je kindje wat minder steun heeft. Nog voordat je kindje omvalt pak je hem of haar al weer beet. Je handen laten je kindje dus nooit helemaal los.
Als dat goed gaat kun je je kindje wat meer vrijheid geven maar zorg altijd dat je kindje nog niet kan vallen. Pas wanneer je kindje echt wat beter kan zitten kun je proberen je kindje op de grond te laten zitten, omringd door kussens of een voedingskussen.

Wat kruipt er door ...

Het volgende dat je kindje gaat leren is kruipen. Dat begint met push ups, tijgeren (lang niet altijd eerst vooruit). Hiervoor kun je je kindje gewoon op de grond leggen. Een speeldkleed is hier perfect voor. Je kindje heeft jou hiervoor niet nodig. Zorg wel dat je je kindje op tijd laat stoppen. Voordat je kindje het niet leuk meer vind pa je je kindje op. Je kunt je kindje stimuleren door je kindje naar je toe te lokken met lieve woordjes of een leuk speeltje.
Pas als je kindje aan het einde van het eerste jaar nog niet kan kruipen kun je kijken waar dat door komt. Vaak heeft je kindje het kruipen dan gewoon overgeslagen en zal het de armen en handen niet gebruiken om te kruipen. Een leuke oefening is dan kruiwagen spelen om toch de arm-kruipbeweging te leren aan je kindje

De eerste stapjes

Bij de eerste stapjes kom jij wel weer in beeld. Je kunt 2 soorten oefeningen doen met je kindje. De eerste is het leren staan. Geef je kindje 2 vingers en laat je kindje zichzelf optrekken aan jouw vingers. Pas wel op want kinderen laten zich zonder dat jij het verwacht vallen. Ze weten namelijk nog niet dat dat pijn doet !
De tweede oefening die je kunt doen is het lopen zelf. Bied je open handen aan als je kindje staat en laat je kindje jouw handen pakken. Trek nooit aan de armen en zorg dat de armen van je kindje altijd naar voren wijzen, dus NOOIT naar boven. Je kunt dan namelijk de armpjes uit de kom trekken ! Je kindje kan nu, al steunend aan jou, zijn stapjes oefenen. Het is niet zozeer de stapbeweging die geoefend hoeft te worden als wel de balans die je kindje nog niet heeft. Het blijven staan is dus veel belangrijker dan het lopen zelf!
Let op dat er tijdens het staan erg veel kracht op de heupjes van je kindje komt te staan. Forceer dus niets, oefen niet als je kindje nog niet kan kruipen of het zelf aangeeft en maak het niet te lang.

 

Reacties op 'Oefeningen met je baby'

Reacties

Ojee de taal politie
Was je maar juf geworden maar niet van mijn kinderen.

Anoniempje333333333333
...

Ala
Heel leuke informatieve tekst dankjewel

Anoniem
Nuttig!

Annelies
Leuk artikel!

Jane
Niks beter te doen als te klagen over de spelling! Alsof jullie nog nooit wat fout geschreven hebben! Ja mijn grammatik is ook geen 100% Je leest het berichtje toch omdat je daar interesse voor hebt en niet om de spelling te controleren! Zolang je alles begrepen hebt wat er staat hoeft er geen shitstorm gemaakt te worden om een paar schrijf fouten! Dankje voor het bericht het was interessant om te lezen ook wat er staat met wat onze wormpje alles al kan of nog niet, maar ze komt er wel alles op haar tijd!

Anoniem
Spelling... Mijn god. Erbarmelijk!

Anoniem
Niet zo'n drama over de spelling maken. Iedereen weet wat er bedoeld word.

Joosdt
Speetje.. speeltje en dt en licht. Lekker bezig haha

Anoniem
Plus de vele d-t fouten... Jammer

Jouw naam:

Foto's over 'Oefeningen met je baby'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Ontwikkeling van je baby in de derde maand

Deze maand raakt de ontwikkeling van je baby in een stroomversnelling. Het kleine karaktertje krijgt duidelijkere vormen en geluidjes en glimlachjes vliegen je om de oren

10 tekenen dat je baby van je houdt

Als baby is je kindje nog te klein om te vertellen dat hij of zij van je houdt en zich veilig en fijn voelt bij je. Toch laat je kleintje vaak genoeg merken hoe geweldig hij of zij papa en mama vindt. Herken de tekenen dat je baby van houdt.

Kruipen

Als je baby leert kruipen wordt hij of zijn voor het eerst echt mobiel. Je kindje gaat voor het eerste op zichzelf op ontdekking. Tegelijkertijd oefent je kindje ook alle spieren die het strakjes nodig heeft om te leren lopen.

Eenkennigheid en verlatingsangst

Ergens na een half jaar wordt jouw kindje eenkennig. De warme gulle lach die je kindje voor iedereen over had, bewaart je kindje nu alleen nog voor jou. Je kindje kan angstig worden en zelfs in paniek raken bij vreemden.

Bot ontwikkeling bij kleine kinderen

Als je kindje geboren wordt ziet het skelet er heel anders uit dan wanneer je kindje volwassen is. De verhoudingen zijn compleet anders en in korte tijd verdwijnen er meer dan 90 botten! Lees waarom dit zo is en hoe de bot ontwikkeling van je baby verloop

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan