Blaasontsteking bij baby's en kleine kinderen

 • Blaasontsteking bij baby's en kleine kinderen

Bij een blaasontsteking is het slijmvlies aan de binnenkant van de blaas van jouw baby of kindje ontstoken. Bij jonge kinderen kan het om verschillende redenen erg lastig zijn om een blaasontsteking te herkennen. Hier lees je alles over een blaasonsteking bij jonge kinderen en baby's.

Hoe herken je aan blaasontsteking

Omdat kleine kinderen niet met hun vocabulair duidelijk kunnen maken dat ze pijn hebben en je als ouder niet kunt zien of ze vaak kleine plasjes plegen omdat ze een luier dragen,is het erg lastig om de symptomen van een blaasontsteking bij een baby of kind te herkennen. Brabbels heeft de symptomen voor je op een rijtje gezet:

 • Grauwe huidskleur
 • Slecht drinken
 • Koorts
 • Overgeven
 • Stinkende urine
 • Vermoeidheid
 • Prikkelbaar
 • Troebele urine
 • Bloed in de urine
 • Ziek overkomen
 • Buikpijn
 • Niet snel genoeg aankomen

Wanneer je kindje een of meerdere van deze symptomen vertoont, neem dan direct contact op met jouw huisarts.

Hele jonge en iets oudere kinderen

Bij kleine kinderen, jonger dan een paar maanden, met een blaasontsteking merk je vaak alleen dat de kinderen meer huilen dan gewoonlijk Ook krijgen ze vaak koorts en kunnen de luiers stinken. Wanneer de blaasontsteking niet op tijd wordt behandeld, kan dit ook de groei van je kindje remmen.
Bij wat oudere kinderen merk je pas dat ze last hebben met plassen omdat het pijn doet. Ze kunnen ook last hebben van buikpijn. Wanneer je kindje al zindelijk is, kan het opeens weer in de broek gaan plassen.

Hoe ontstaat een blaasontsteking bij kleine kinderen

Een blaasontsteking bij kinderen ontstaat meestal door bacteriën uit de darmpjes. Deze komen via de urine buis naar binnen en kunnen zich daar vermenigvuldigen. Door het gebruik van luiers en het verkeerd afvegen bij meisjes kunnen deze bacterien gemakkelijker in de urinebuis terecht komen.

Hoe voorkom je een blaasontsteking

Een blaasontsteking is vaak te voorkomen door er voor te zorgen dat je baby genoeg drinkt zodat de bacterien sneller uit de blaas worden gespoeld. Wanneer je een dochter hebt is het belangrijk om altijd van voren naar achteren te vegen bij het verschonen van luiers of na het wcbezoek. Verschoon de luiers op tijd en zeker wanneer je baby heeft gepoept !

Poll: heeft jouw baby wel eens een blaasontsteking gehad


Ja, meerdere malen
Ja, 1 keertje
Weet ik niet, achteraf misschien wel maar het viel ons toen niet op
Nee, tot nu toe nog niet

Hoe behandel je een blaasontsteking ?

Wanneer je denkt dat je baby een blaasontsteking heeft, ga dan naar de huisarts. Deze kan controleren of dit inderdaad zo is. Je moet waarschijnlijk wat urine opvangen. Bij de apotheek kun je speciale opvangzakjes halen waarmee je gemakkelijk urine bij een baby op kunt vangen.
De huisarts zal de urine vervolgens laten testen. Aan de hand van de uitslagen kiest de huisarts een vervolgstap. Deze kan bestaan uit het even afwachten (en je baby of kindje veel laten drinken), het geven van antibiotica en een eventueel vervolgonderzoek wanneer de arts een achterliggende oorzaak vermoedt.

 

Reacties op 'Blaasontsteking bij baby's en kleine kinderen'

Reacties

Anoniem is de duivel
Schrijf het dan zelf, transeksueel de criticus. Jij bent er zo eentje dat weinig moederliefde heeft gehad en dus nooit geholpen bent aan die ene vieze blaasontsteking. Mensen zoals jij, die alleen kritiek leveren en zelf niets betekenen voor de wereld en zichzelf zijn vergelijkbaar met niets. Een kakkerlak is nog meer waard dan jij.

San
Wees blij dat hé info kan vinden er over, er is dan echt geen spelling verbeteraar nodig die zich zelf zo perfect voelt

lieze
Er staat toch luiers En iedereen maakt toch wel eens een fout geen ramp

Anoniem
Er staat geen uiers maar luiers.....dusss

Anoniem
Je had ook opbouwende kritiek kunnen geven i.p.v. gelijk de schrijver van het artikel in de grond stampen. Dat gezegd hebbende, behalve 'uiers' (wat inmiddels verbeterd is) is er weinig mis met deze 'analfabetische' tekst. Misschien ergens een komma te veel of juist te weinig, maar dat is het dan ook wel.

Anoniem
"Hele jonge en iets oudere kinderen Bij kleine kinderen, jonger dan een paar maanden, met een blaasontsteking merk je vaak alleen dat de kinderen meer huilen dan anders. Ook krijgen ze vaak koorts en kunnen de uiers stinken. Wanneer de blaasontsteking niet op tijd behandelt wordt dit ook de groei van je kindje remmen. Bij wat oudere kinderen merk je pas dat ze last hebben met plassen omdat het pijn doet. Ze kunnen ook last hebben van buikpijn. Wanneer je kindje al zindelijk is kan het opeens weer in de broek gaan plassen." Welke analfabeet heeft dit artikel geschreven? Er klopt grammaticaal en qua spelling geen reet van...

Jouw naam:

Foto's over 'Blaasontsteking bij baby's en kleine kinderen'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Vakantiekwaaltjes

Als je op vakantie gaat zul je altijd zien dat je kindje ziek wordt. Hoe ga je daar mee om en wat zijn de meest voorkomende vakantiekwaaltjes ?

Kinderziekten

Alles over kinderziekten en handige tips om er zo goed mogelijk doorheen te komen

Zuigflescariës

Zuigflescariës is een vorm van tandbederf die ontstaat doordat kinderen de hele dag kleine beetjes zoetigheid binnen krijgen. Hierdoor ontstaat er gedurende heel de dag een aanslag op de tandjes van je kleine kinderen. De tanden krijgen geen tijd om te he

Geboortevlekken

Veel pasgeboren baby's hebben 1 of meerdere vlekken op het gezicht of in de nek. In heel veel gevallen trekt deze vlek het komende jaar helemaal weg. Er zijn verschillende soorten geboortevlekken

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan