Koortsstuipen bij een baby of klein kind

  • Koortsstuipen

Een koortsstuip is een angstaanjagend iets wanneer jouw kindje dit meemaakt. Het lijkt nog wel het meeste op een epileptische aanval. Je kindje reageert niet of nauwelijks, schokt door heel het lichaam, of een deel er van. Je kind kan verkleuren of zelfs even stoppen met ademen. Een stuip kan van enkele momenten tot wel 15 minuten duren, Ondanks dit alles kan een koortsstuip over het algemeen niet veel kwaad. Je kunt hieronder alles lezen over een koortsstuip.

Wat is een koortsstuip precies ?

Koortsstuipen zijn precies wat de naam zegt, stuipen opgewekt door een koortsaanval. Door koorts, vaak plotseling opkomende koorts, raken de hersenen van slag wat de koortsstuipen veroorzaakt. Een koortsstuip hoeft zeker niet op te treden op het hoogtepunt van de koorts maar zal vaak ook al aan het begin van de koorts optreden.
Koortsstuipen komen het meest voor bij kinderen tussen de 1 en 2 jaar maar het kan al voorkomen bij baby's van 1 maand tot kinderen van 5 jaar. Een koortsstuip kan enkele momenten tot wel een kwartier duren. Gedurende deze stuipen zal het kind niet of nauwelijks reageren en kan je kindje rood of zelfs blauw aanlopen.

Kunnen koortsstuipen kwaad ?

Nee, in principe zal je kindje geen blijvend letsel (zoals bijvoorbeeld hersenschade) overhouden van een koortsstuip. We is het mogelijk dat je kindje zich bezeert. Zorg ook altijd dat er niets in de keel van je baby terecht komt door hem of haar in een stabiele houding te leggen (zie het kopje hieronder 'wat moet je dan wanneer je baby een koortsstuip heeft', je kindje kan namelijk over gaan geven. Voor de rest kun je alleen afwachten tot de stuipen voorbij zijn. Gelukkig duurt dit normaal gesproken niet langer dan 15 minuten.
Probeer niet om zelf de temperatuur van je kindje te laten dalen door koude doeken te gebruiken of een koud bad. Daarmee heb je kans dat je het alleen maar erger maakt.

  • Koortsstuipen

Wat moet je doen wanneer je baby een koortsstuip heeft

Wanneer je baby koortsstuipen heeft, leg het dan op de buik, met het hoofdje iets naar beneden. Zo voorkom je dat je kindje stikt wanneer het over gaat geven. Wanneer de kleding van je baby in de weg zit, trek deze dan uit of maak de kleding losser. Zorg ook dat je baby zich niet kan bezeren aan spullen om hem of haar heen. Bel daarna eventjes de huisarts, deze zal dan langskomen of iemand langs sturen. De huisarts zal dan kijken of er kalmerende medicijnen nodig zijn om de stuipen te stoppen. In veel gevallen is dit niet het geval en zijn de stuipen al uit zichzelf gestopt. De huisarts zal wel kijken wat de oorzaak is van de koortstuipen en of verder onderzoek nodig is.

Wanneer de koortsstuipen voorbij zijn

Wanneer de koortsstuipen voorbij zijn kan je kindje nog wel eventjes suf blijven. Dat zou niet langer dan een uurtje moeten duren. Nu je kindje eenmaal een koortstuip heeft gehad, mag hij of zij tijdens deze koorts niet nogmaals stuipen krijgen. Bel in dat geval meteen de huisarts.
Omdat koortsstuipen erfelijk zijn, is de kans dat je kindje nogmaals koortsstuipen krijgt in de toekomst opeens een stuk groter. Ongeveer 30% van de kinderen die eens een koortsstuip heeft gehad, krijgt deze later nogmaals. Helaas is er geen manier om dit te voorkomen.

Heeft jou baby wel eens koortsstuipen gehad


Nee, gelukkig niet
Ja, 1 keertje
Je, meerdere malen

 

Reacties op 'Koortsstuipen'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Koortsstuipen'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Verkoudheid baby

Een baby raakt sneller verkouden dan veel volwassenen en een verkoudheid kan voor een jonge baby zelfs gevaarlijk zijn. Lees hier wat je het beste kunt doen als jouw baby verkouden wordt !

Bof

De kinderziekte de bof is een virusziekte waarbij de wang van het kindje erg dit wordt doordat de speekselklier onder de wang is ontstoken

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een relatief onschuldige infectieziekte waarbij rode vlekjes te zien zijn op het gezicht van de kinderen en de wangen vuurrood kunnen worden. De vlekken kunnen zich hierna uitbreiden en er kan wat koorts optreden. Na een dag of 10 is

Vakantiekwaaltjes

Als je op vakantie gaat zul je altijd zien dat je kindje ziek wordt. Hoe ga je daar mee om en wat zijn de meest voorkomende vakantiekwaaltjes ?

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan