Spruw

  • Spruw

Spruw is een schimmelinfectie in de mond en op de lippen van je baby. Spruw kan over het algemeen geen kwaad en hoeft ook niet altijd behandeld te worden. Lees hier alles over wat je moet doen als je baby spruw heeft.

Witte vlekken in de mond

Bij heel veel baby's komt er een vorm van spruw voor. Spruw kun je herkennen aan de witte vlekken in de mond. Meestal zitten de vlekken op de tong maar ook vlekken in de wangen en aan de binnenkant van de lippen komen vaak voor. Meestal heeft je baby er geen last van en hoeft de spruw niet met medicijnen behandeld te worden.

Spruw behandelen zonder medicijnen

Spul ontstaat vaak bij een verlaagde weerstand. De bacterie, candida, die voor de spruw zorgt, is dan ook een onschuldige gist bacterie die bij bijna iedereen voorkomt. Doordat je baby zelf een weerstand tegen deze bacterie op moet bouwen en omdat de medicijnen ook de goede bacterieen doden, zijn veel artsen terughoudend met het geven van mdedicijnen en wordt er eerst geprobeert de spruw infectie te bestrijden zonder medicijnen.

  • Als je borstoveding geeft, maak je borsten dan schoon met lauw water om de bacterie zo er af te spoelen. Zo voorkom je dat je de bacterie heen en weer geeft
  • Maak spenen flesjes en speelgoed dat is de mond is gekomen extra goed schoon en steriliseer deze na ieder gebruik.
  • Was handdoeken en kleding die in contact zijn gekomen met de bacterie op 60 graden (handdoeken, bh, t-shirt )

Spruw behandeling met medicijnen

Er zijn verschillenden anti-schimmel medicijnen te vinden tegen spruw. Bij jonge kinderen wordt dit meestal in een vloeibare vorm gegeven.
Pas op: het medicijn daktarin wordt in sommige gevallen voorgeschreven maar dit kan erg gevaarlijk zijn voor kleine kinderen omdat deze gel erg kleverig is en kleine kinderen kunnen hier in kunnen stikken.

 

Reacties op 'Spruw'

Reacties

Brennieama
Tijdens mijn puf klasje vertelde de leidster dat spruw vaak komt van de grootouders omdat zij een vinger in het mondje van de kleine stoppen. Heb daar zelf geen ervaring mee maar zal het wel in de gaten houden of dat echt een dingetje is van grootouders.

Jouw naam:

Foto's over 'Spruw'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Kinderziekten

Alles over kinderziekten en handige tips om er zo goed mogelijk doorheen te komen

Rode hond

Rode hond is een relatief onschuldige kinderziekte die veroorzaakt wordt door een virus infectie. Meestal duurt het ziekteverloop 3 dagen. De symptomen zijn rose/rode vlekjes op het gezicht en later over heel het lichaam, lichte koorts en opgezette kliere

Pseudokroep

Pseudokroep is een infectieziekte aan de bovenste luchtwegen die vaka gepaard gaat met benauwdheid, blahoest, heesheid en een piepend of gierend geluid. Zowel ouders als kinderen kunnen er erg van schrikken. Een pseudokroep aanval is doorgaans onschadelij

Kinkhoest

Kinkhoest is een infectie van de bovenste luchtwegen wat voor hevige hoestbuien kan zorgen. Kinkhoest is zeer besmettelijk en kan voor jonge kindjes zeer gevaarlijk zijn.

Zesde ziekte

De zesde ziekte is een relatief onschuldige infectieziekte die wordt veroorzaakt door het herpes virus dat via de mond (niesen etc) wordt overgegeven. Kenmerkend is een periode van koorts van 3 tot 5 dagen waarna er rode vlekjes op de huid ontstaan.

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan