Pseudokroep

Pseudokroep is een infectieziekte aan de bovenste luchtwegen die vaak gepaard gaat met benauwdheid, blafhoest, heesheid en een piepend of gierend geluid. Zowel ouders als kinderen kunnen er erg van schrikken. Een pseudokroep aanval is doorgaans onschadelijk en verdwijnt weer snel.

Wat is pseudokroep

Pseudokroep is een infectieziekte die meestal wordt veroorzaakt door een virus. Door dit virus gaan de bovenste luchtwegen ontsteken. Hierdoor ontstaat een zwelling bij de binnenkant van het strottenhoofd.
Deze zwelling zorgt er voor dat je kindje lastig kan ademhalen en het benauwd krijgt.Je kindje zal gaan hoesten. Meestal is dit een blaffende hoest dat klinkt als van een zeeleeuw. Je kindje wordt hees en heeft een piepende of gierende ademhaling.
Vaak begint een pseudokroep aanval 's nachts of later op de avond. Eerst was er nog niets met je kindje aan de hand en opeens slaat de aanval toe. Als je dit als ouder voor de eerste keer meemaakt, is dit heel erg beangstigend. De symptomen kunnen heftig voorkomen en je kunt er erg van schrikken. Je kindje zal vaak ook in paniek raken waardoor het allemaal nog erger wordt. Gelukkig is een pseudokroep aanval vaak onschadelijk en zal deze snel overgaan.
Een aanval kan eenmalig zijn of een paar nachten achter elkaar terugkomen.

Hoe behandel je pseudokroep

Vaak kun je een pseudokroep aanval gewoon uitzitten. Het meest belangrijke is om je kindje weer rustig te krijgen. Als je kindje rustig is, heeft het veel minder last van de benauwdheid. Je kunt met je kindje een kwartiertje in een vochtige ruimte gaan zitten om het ademhalen makkelijker te maken. Ga naar de badkamer, doe de deur dicht en zet de douche aan. Houd je kindje op je schoot en blijf het kalmeren ! Zorg dat er geen prikkelingen voor de luchtwegen zijn zoals sigarettenrook. Het kan ook helpen om je kindje even mee te nemen de frisse buitenlucht in. Je kunt je kindje iets zachts voor de keel geven zoals thijmsiroop of thee met honing (als je kindje ouder is dan 1 jaar !!)
Als de aanval hierdoor niet snel minder wordt, je kindje jonger is dan 3 maanden of als de aanval snel terug komt dan zal je naar de huisarts of de huisartsenpost moeten. Je kindje zal dan waarschijnlijk behandeld worden met corticosteroïden die de verdikking laten slinken.
Samengevat behandel je pseudokroep zo:

  • Stel je kindje op het gemak
  • Laat je kindje rechtop zitten
  • Zorg dat je kindje gemakkelijker adem kan halen (vochtige ruimte of frisse buitenlucht)
  • Houd de voortgang in de gaten, binnen 15 minuten moet er wel enige verbetering zijn

Levensgevaarlijke ziektes die op pseudokroep lijken

Pseudokroep lijkt op epiglottis (een levensgevaarlijke ontsteking van het strottenhoofd). Als je kindje dit heeft, zullen de symptomen snel heviger worden, Vaak neemt het kindje dan uit zichzelf een opvallende houding aan: voorover gebogen met de mond licht open.
Pseudokroep geeft ook dezelfde symptomen als wanneer je kindje iets heeft ingeslikt. Let dus op als je kindje net nog aan het spelen was en opeens deze symptomen vertoont. Als je kindje lijkt te stikken, houd het dan ondersteboven en klop een aantal keer tussen de schouderbladen. Als je kindje ouder dan 1 jaar is, mag je ook de heimlich methode toepassen. Zodra het object er uit is, moeten de symptomen direct verminderen. Blijven ze aanhouden dan zit er waarschijnlijk nog wat vast en moet je direct naar het ziekenhuis !

Zoek dus onmiddellijk hulp als:

  • Als je kinde bleek, blauw of grijs wordt
  • Als je kindje stopt met ademhalen
  • Als de aanval erger wordt
  • Als je kindje voorovergebogen gaat zitten met de mond open
  • Als je bang bent dat je kindje iets heeft ingeslikt
  • Als je het om een andere reden niet vertrouwt. Luister altijd naar je gevoel !
 

Reacties op 'Pseudokroep'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Hersenvliesontsteking

Hersenvlies ontsteking is een mogelijk levensgevaarlijke ontsteking van het hersenvlies. Het wordt ook wel meningitis of nekkramp genoemd. Het begint als een griep maar wordt binnen korte tijd erger. Je kindje ziet er slap en grauw uit. Vaak heeft het kin

Verkoudheid baby

Een baby raakt sneller verkouden dan veel volwassenen en een verkoudheid kan voor een jonge baby zelfs gevaarlijk zijn. Lees hier wat je het beste kunt doen als jouw baby verkouden wordt !

Geboortevlekken

Veel pasgeboren baby's hebben 1 of meerdere vlekken op het gezicht of in de nek. In heel veel gevallen trekt deze vlek het komende jaar helemaal weg. Er zijn verschillende soorten geboortevlekken

Zesde ziekte

De zesde ziekte is een relatief onschuldige infectieziekte die wordt veroorzaakt door het herpes virus dat via de mond (niesen etc) wordt overgegeven. Kenmerkend is een periode van koorts van 3 tot 5 dagen waarna er rode vlekjes op de huid ontstaan.

Hielprik

In de kraamweek wordt je baby goed in de gaten gehouden door zowel de kraamverzorgster als de verloskundige maar ook komt er aan het einde van deze week een (wijk)verpleegkundige langs om de hielprik af te nemen. In dit artikel legt brabbels uit wat de hi

Spruw

Spruw is een schimmelinfectie in de mond en op de lippen van je baby. Spruw kan over het algemeen geen kwaad en hoeft ook niet altijd behandeld worden. Lees hier alles over wat je moet doen als je baby spruw heeft.

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan