Roodvonk

De kinderziekte roodvonk is een infectie van de keel door de streptokok bacterie. Roodvonk begint vaak met hevige koorts en keelpijn. Na 2 dagen krijg het kindje rode uitslag op het lichaam en zie je vaak ontstoken amandelen en vlekken op het gehemelte. De tong wordt dan rood, opgezet en bobbelig

Wat is de roodvonk

Roodvonk is een een kinderziekte die wordt veroorzaak door een bacterie, de hemolytische streptokok bacterie. Deze bacterie veroorzaakt vaak hevige koorts, keelpijn en opgezette klieren in de hals. Dit gaat vaak samen met overgeven en misselijkheid. Na een paar dagen krijgt je kindje rode vlekken op de borst onder de oksels en in de liezen. Deze vlekken verspreiden zich soms langzaam naar de hals, het gezicht, de armen en de benen. Rond de mond krijg je geen vlekken maar trekt de kleur juist weg.
De tong van je kindje verliest eerst wat kleur en zet daarna op tot een frambozentong. Een frambozentong ziet er opgezwollen uit met rode bobbeltjes er op.
Als je eenmaal roodvonk hebt gehad, ben je niet immuun voor een volgende besmetting al is een latere besmetting vaak wel minder hevig.
Na een dag of 3 (vanaf de eerste dag) vermindert de koorts vaak en na 5 dagen ben je er meestal wel vanaf. Hierna begint de huid te schilferen en te vervellen. Vooral op de handen en voeten. Dit kan wel 3 weken duren.
De incubatietijd van roodvonk (de tijd tussen de besmetting en de ziekte) is zo'n 7 dagen. Zodra je kindje zich beter voelt, mag het dus weer naar school omdat de besmetting en verspreiding toch al hebben plaatsgevonden.
Roodvonk behoort tot de groep vlekjesziekten. Dit zijn mazelen, rode hond, roodvonk, de vijfde ziekte en de zesde ziekte. Ziekte nummer vier bestaat niet meer omdat dit later een variant op rode hond bleek te zijn.

Hoe behandel je roodvonk

Je kindje kan behandeld worden door uit te zieken of het kan antibiotica voorgeschreven krijgen. Als je kindje er erg ziek door is, zal de huisarts doorgaans antibiotica geven, als je kindje er weinig last van heeft, wordt dit minder vaak gedaan. Door de antibiotica zal de ziekte minder lang duren. Het is dus aan te raden dat je altijd even langs de huisarts gaat. Deze kan samen met jou bespreken of er antibiotica voorgeschreven moet worden.
Een antibioticakuur is niet altijd effectief omdat roodvonk steeds meer resistent wordt tegen antibiotica. Als je kindje allergisch is voor antibiotica, liever geen antibiotica en kan het dus gewoon uitzieken. Als je kindje last krijg van pijnlijke gewrichten, kortademigheid of verkleurde urine dan moet je snel terug naar de huisarts. Er kan dan sprake zijn van een nierontsteking of acute reuma. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Pas op: besmettingsgevaar

Roodvonk is een besmettelijke ziekte en je kunt roodvonk vaker krijgen dan eens. Roodvonk wordt doorgegeven door speeksel. Dit gebeurt onder andere bij het niezen. Was dus extra goed je handen en de handen van je kindje als er in de buurt een infectie is. Zo voorkom je hopelijk dat jouw kindje ook ziek wordt.

Je kind en roodvonk

Wat kun je doen als je kindje roodvonk heeft ? Je kindje heeft waarschijnlijk keelpijn en last van de koorts, die erg heftig kan zijn.

  • Het is erg belangrijk dat je kindje goed blijft drinken. Zo is je kindje sneller van de koorts af en zorg je er voor dat je kindje niet uitdroogt.
  • Luister goed naar je kindje, als je kindje moe is, stop hem of haar dan in bed maar je hoeft geen bedrust te forceren.
  • Het onderdrukken van koorts is niet altijd nodig omdat koorts er juist voor zorgt dat je kindje sneller herstelt. Als de koorts te hoog wordt of je kindje er te veel last van krijgt, geef dan een paracetamol (zetpil)
  • Warm of koud drinken (of een ijsje) kunnen de keel verzachten en zo de symptomen verminderen
  • Als je kindje last heeft van jeuk door de huiduitslag, dan kun je er mentholpoeder op strooien zolang er geen wondjes zitten
  • Als je kindje niet zo veel trek heeft, is dat niet zo erg. Kijk of hij of zij wat licht voedsel wil eten zoals een beschuitje of wat geraspte appel. Als de koorts strakjes weg is, komt de eetlust vanzelf terug. Genoeg drinken is veel belangrijker.
 

Reacties op 'Roodvonk'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Spruw

Spruw is een schimmelinfectie in de mond en op de lippen van je baby. Spruw kan over het algemeen geen kwaad en hoeft ook niet altijd behandeld worden. Lees hier alles over wat je moet doen als je baby spruw heeft.

Berg bij baby's

Berg bij baby's komt vaak voor en is een volkomen onschuldige aandoening. Berg ziet er uit als witte tot geel/bruine schilfers op het hoofdje van je baby.

Buikpijn en darmkrampjes

Veel jongen baby's hebben de eerste 3 a 4 maanden last van darmkrampjes. In de meeste gevallen verdwijnen dit vanzelf na deze tijd en zijn darmkrampjes geen reden om je zorgen te maken. Wat je kunt doen om jouw baby met darmkrampjes te helpen kun je hier

Krentenbaard

Krentenbaard is een besmettelijke infectieziekte waarbij meestal rond de mond en neus rode vlekken en blaasjes met pus te zien zijn die erg kunnen jeuken. Een besmetting gat meestal binnen 1 tot 3 weken weer voorbij

Doofheid en slechthorendheid bij baby's

Doofheid en slechthorendheid bij baby's kan er voor zorgen dat je baby al snel een achterstand oploopt in de ontwikkeling. Het is daarom belangrijk om een gehoorprobleem zo snel mogelijk op te sporen

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan