Een hond en een baby

Hoe bereid je jouw hond voor op de komst van een baby en hoe ga je met je hond om wanneer de baby er eenmaal is.

 • Een hond en een baby

Een hond en een baby

Honden en kleine kinderen kunnen elkaars beste vriend worden. Toch kun je een hond nooit helemaal vertrouwen bij een baby. Een hond kan erg jaloers worden en de baby als een bedreiging zien. Honden zijn roedeldieren en kennen een rangorde systeem. De komst van een baby kan deze rangorde veranderen waardoor de hond kan proberen om hoger in de rangorde te komen.

De voordelen van een hond

Je neemt natuurlijk een hond omdat je het leuk vindt maar er zitten ook wat voordelen aan voor jou en je baby.
Het eerste voordeel is dat jongens een kleinere kans hebben om later allergisch te worden wanneer ze het eerste levensjaar in contact zijn gekomen met honden. Voor meisjes geldt dit dan weer niet.
Het tweede voordeel is dat mensen met een hond meer beweging krijgen. Zwangere vrouwen met een hond zijn vaak iets gezonder en beter in conditie dan zwangere vrouwen zonder hond, puur omdat ze meer beweging krijgen. Je baby zal ook vaker buiten komen omdat je je baby vaak mee gaat nemen wanneer je de hond uitlaat.
Het laatste voordeel is dat honden goed zijn voor de ontwikkeling van je baby. Op latere leeftijd kunnen ze heerlijk met de hond spelen (de bal gooien bijvoorbeeld) maar ze krijgen er ook een maatje bij waar ze zich aan kunnen hechten.

Voorbereiding van de hond op de baby

Om er voor te zorgen dat de overgang voor jouw hond straks niet zo groot is, kun je je hond nu alvast gaan trainen in wat je hond over een paar maanden wel en niet mag.

 • Leer de hond alvast niet op de babykamer te komen
 • Leer je hond dat deze niet altijd direct aandacht kan krijgen maar even moet wachten
 • Wanneer je hond niet luistert of gedragsproblemen heeft, is dit de perfecte tijd om nog snel een cursus te gaan doen. Het is erg belangrijk dat jouw hond goed luistert wanneer de baby er is. Dat is niet alleen gemakkelijke voor jezelf maar ook nodig zodat de hond weet welke plek in de rangorde de hond heeft (de laatste plek dus !).
 • Leer je hond alvast dat deze in de auto niet meer door de auto mag bewegen maar op een vaste plek moet blijven zitten

Omgaan met je hond wanneer de baby geboren is

Wanneer de baby geboren is probeer dat dan zo leuk mogelijk te maken voor je hond. Jouw hond en de baby zullen in principe goed met elkaar om kunnen gaan. Een hond is van nature lief voor baby's maar houd je wel aan een aantal spelregels.

 • Laat je hond aan de kleertjes en (vieze) luier van je baby snuffelen. Zo kan je hond al aan de geur wennen
 • Laat ook de kraamvisite de rangorde aanhouden. Dus eerst jou begroeten, daarna de baby en daarna de hond.
 • Laat de baby ook bij de hond, laat de baby de hond aaien maar pas altijd op voor plotselinge bewegingen.
 • Wanneer je hond het even te druk vindt, geef je hond dan een beschermd plekje waar niemand de hond kan storen, een bench (met open deur) is hier vaak prima geschikt voor
 • Plaats je kind letterlijk en figuurlijk altijd hoger dan je hond
 • laat je kindje nooit alleen ! Ook al is jouw hond de liefste hond van heel de wereld. Een hond leest het gedrag van de baby anders dan wij dat doen. Huilen en spartelen is voor honden een teken van uitdagen.
 

Reacties op 'Een hond en een baby'

Reacties

Besje
Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je de hond overal bij betrekt en de baby niet van hem afschermt (natuurlijk wel op een veilige manier he). En de baby ook niet opdringt aan de hond. Toen ik net thuiskwam van het ziekenhuis met de baby was onze hond zooo wild (natuurlijk want hij had me enkele dagen niet gezien en was zo blij) en ik had serieuze babyblues. Heb de hele dag gejankt dat het nooit zou lukken. Dan dagelijkse korte momentjes van 1 a 2 minuten (achter kinderhekje) hem laten ruiken aan de baby. Ik betrok hem dan ook bij het melkje, het verversen, het in bed stoppen. Hij mocht overal bij zijn. Stilletjes aan aanvaardde hij de baby als deel van zijn roedel en ze zijn de beste vrienden nu. Hij zou de baby beschermen met zijn leven en zij is ook dol op hem. Moet natuurlijk goed blijven opletten, vooral dat de baby de hond geen pijn doet (aan haar trekken, speelgoed naar hem gooit). Het is ook belangrijk om positief te zijn tegen de hond. Belonen als hij rustig is bij de baby. Maar zalig om zo n klein mensje met zo n gigantische hond te zien. Hij was redelijk dominant en door de komst van de baby is hij veel onderdaniger geworden, was hier erg verbaasd over.

Mama_89
Ik dacht dit een interessant artikel zou zijn maar helaas... Die dominantietheorie is allang achterhaald... (Eerst jou begroeten, dan de baby en dan pas de hond.. de baby altijd letterlijk hoger plaatsen..) jammer dat dit advies wordt gegeven

Jouw naam:

Foto's over 'Een hond en een baby'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Huisdieren verkleinen kans op allergie bij een baby

Onderzoek heeft laten zien dat als de baby opgroeit met een huisdier in het eerste jaar de baby de rest van zijn of haar leven minder kans heeft op allergie├źn

Een hond en een baby

Hoe bereid je jouw hond voor op de komst van een baby en hoe ga je met je hond om als de baby er eenmaal is.

Een kat en een baby

Hoe bereid je jouw kat voor op de komst van een baby en hoe ga je met je kat om als de baby er eenmaal is.

Huisdieren en een baby

Hoe bereid je jouw huisdier voor op de komst van een baby en hoe ga je met je huisdier om wanneer de baby er eenmaal is. En wanneer je een huisdier wilt kopen tijdens je zwangerschap of wanneer je al kinderen hebt, waar let je dan op?

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan