Kunstmatige inseminatie

Bij kunstmatige inseminatie wordt het zaak van de man zo dicht mogelijk ingebracht bij de baarmoedermond door middel van een flexibele spuit. Er wordt onderscheid gemaakt tossen kunstmatige inseminatie met eigen zaad (KIE) en kunstmatige inseminatie met donorzaad (KID)

Hoe werkt kunstmatige inseminatie

Sperma van de partner wordt op het moment voor ovulatie ingebracht in in de schede van vrouw bij de baarmoedermond. Het sperma hoeft dan een korte afstand af te leggen tot het eitje. Bij kunstmatige inseminatie met eigen zaad is het vaak niet nodig om het zaad op te werken (de beste cellen te selecteren) maar bij ingevroren zaad of zwak zaad is dat wel gebruikelijk. Vervolgens wordt via een spuitje met een flexibel slangetjes het zaad zo hoog mogelijk in de schede ingebracht. De vrouw blijft vervolgens nog even liggen.
Meestal, als er na 6 pogingen nog geen resultaat is zal de arts voorstellen om over te gaan op een andere methode die in dat geval meer kans van slagen kan geven.

Waarom kunstmatige inseminatie met eigen zaad

Kunstmatige inseminatie is een gemakkelijk hulpmiddel waarbij het medische circuit maar kort komt kijken in tegenstelling tot veel andere behandelingen. Bij sommige problemen kan kunstmatige inseminatie met eigen zaad de uitkomst bieden

Mannen

Bij mannen met traag of onvoldoende zaad, een erectiestoornis kan het zaad op zichzelf de baarmoeder niet bereiken. Ook bepaalde medische aandoeningen kunnen er voor zorgen dat de man onvruchtbaar wordt zoals zaadbalkanker. Voor de behandeling kan de man er dan voor kiezen zijn zaad in te laten vriezen.

Vrouwen

Vrouwen met onvoldoende baarmoederhalsslijm of baarmoederhalsslijm met een verkeerde structuur kunnen baat hebben bij KIE omdat het zaad niet langs de baarmoederhals moet gaan. Ook bij Endometriose, een aandoening waarbij de baarmoederhalsslijmvliezen zich aan de organen hechten kan KIE uitkomst bieden.

Onverklaarbare onvruchtbaarheid

Tenslotte kun je voor kunstmatige inseminatie met eigen zaad kiezen als je om een onverklaarbare reden niet zwanger kunt worden. Het voordeel van KIE boven andere methoden is dat het relatief weinig belasting met zich mee brengt en je het gemakkelijk voor langere tijd vol kunt houden. De kosten van KIE zijn ook een stuk lager dan van andere methoden.

Waarom kunstmatige inseminatie met donorzaad

Als de man een ernstige genetische afwijking bezit of als het zaad van de man echt niet geschikt is kan er voor gekozen te worden om zwanger te worden met donorzaad. Ook bij lesbische stellen of vrouwen zonder man kan er voor deze optie worden gekozen. Als het zaad van een onbekende donor komt zal het eerst worden ingevroren. Het zaad zal onderzocht worden op ernstige ziektes zoals aids. Ingevroren zaad moet altijd opgewekt worden (het selecteren van de beste zaadjes) omdat ingevroren zaad altijd minder goed van kwaliteit is. Bij donorzaad kan zaad geselecteerd worden op basis van huidskleur, oogkleur, haarkleur, lichaamsbouw en bloedgroep.

 

Reacties op 'Kunstmatige inseminatie'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Stoppen met de pil

Als je zwanger wilt worden moet je eerst stoppen met de pil en andere anticonceptiemidellen maar wat zijn de effecten van stoppen met de pil ?

Baby dieet

Sneller en gezonden zwanger worden met het juiste dieet. Juiste voeding kan jouw lichaam en het lichaam van je partner een duwtje in de goede richting geven

Roken en zwanger worden

Als je zwanger wilt worden kun je het beste stoppen met roken. Roken als je zwanger wilt worden verklein namelijk de kans op een zwangerschap

Zwangerschapsvitaminen

Zwangerschapsvitaminen zijn speciaal bedoeld voor als je zwanger wilt worden, zwanger bent, herstellende bent na de bevalling en als je borstvoeding geeft.

Overgewicht en zwanger worden

Overgewicht kan in de weg staan van een zwangerschap. Zelfs bij matig overgewicht is de kans op zwanger te raken al een stuk kleiner.

Ondergewicht en zwanger worden

Overgewicht kan in de weg staan van een zwangerschap. Zelfs bij matig overgewicht is de kans op zwanger te raken al een stuk kleiner.

 


 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan