Eiceldonatie
Bij een eiceldonatie wordt een bevruchte eicel van een donor geïmplanteerd bij een vrouw die zelf geen eicellen meer aanmaakt of geen goed werkende eicellen heeft.
Hoe werkt eiceldonatie
Bij eiceldonatie worden eicellen van een donor via een ivf behandeling bevrucht en geplaats in de vrouw die zwanger wil worden.
De procedure werkt vrijwel hetzelfde als bij ivf. De donor moet een bijna complete ivf behandeling ondergaan om de eitjes te kunnen oogsten. De ontvanger wordt ook behandeld met medicijnen om de kans op een goede ontvangst groter te kunnen maken.
In Nederland is een anonieme eiceldonatie niet toegestaan en wordt de donor altijd geregistreerd in de stichting 'donorgegevens kunstmatige bevruchting'. Toekomstige ouders dienen dan ook zelf een donor uit te zoeken. In het buitenland is een anonime donor vaak wel toegestaan. In sommige gevallen wordt zelf het zoeken van een geschikte eicel geheel voor je overgenomen.
Ruildonatie
Een toegepast methode om toch wat anonimiteit en afstand te scheppen tussen ontvanger, donor en kind is de ruildonatie methode. 2 stellen zorgen beiden voor een donor en na het oogsten van de eitjes worden deze geruild tussen de stellen.
Het voordeel hiervan is dat er een afstand wordt gehouden tussen de donor en het kind. Je moet de donor immers zelf zoeken en vaak is dat daarom een bekende. Doordat je deze persoon ook na de donatie nog blijft zien kan dat ongemakkelijke toestanden opleveren omdat de donor de kinderen kan blijven zien als haar kinderen.